Arkivbild. Reproduktionsmedicinska kliniken på Karolinska Huddinge. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lagändringen om embryodonation

Ännu inga behandlingar med donerade embryon

Vid årsskiftet blev det lagligt att bli gravid med hjälp av redan befruktade ägg som saknar genetisk koppling till patienten själv men hittills har inga sådana behandlingar gjorts, rapporterar Ekot.

Orsaken är att fertilitetsklinikerna saknar riktlinjer att förhålla sig till. Bland annat uppstår etiska frågor då genetiska helsyskon kan växa upp i olika familjer.

Socialstyrelsen kan i nuläget inte säga när behandlingarna kan dra i gång. Samtidigt vittnar mottagningar om att det börjar bli ”frustrerande” att säga till barnlängtande patienter att man inte vet när behandling kan bli aktuell.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Smittan minskar – allt lägre andel prov positiva

Spridningen av coronavirussmittan i Sverige tycks gå ner markant, rapporterar DN med hänvisning till Folkhälsomyndighetens veckorapport som publicerades på fredagen.

Vecka 27 (29 juni–5 juli) var sex procent av alla prover som togs positiva. Det är en minskning från tio procent en vecka tidigare och tolv procent två veckor tidigare.

Totalt genomfördes nästan 78 000 tester under vecka 27. Av dem var nästan 5 000 positiva och 657 fall bedömdes vara allvarliga.

”Samtliga övervakningssystem visar på en fortsatt avtagande smittspridning”, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten.

1 tim
Provtagning för för coronaviruset. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm smittspårar igen – smittan inne i ny fas

I och med att coronavirussmittan har minskat i Stockholm har Region Stockholm åter börjat arbeta med aktiv smittspårning på regionens särskilda boenden, skriver DN.

Suzana Björnstedt Buhovac, verksamhetsområdeschef för primärvården, förklarar att smittan nu kommit in i en ny fas där man har bättre kontroll på den.

– Då går man in i den aktiva smittspårningen, och försöker bryta alla smittkedjor och få koll på alla kontakter runt den smittade.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Morgan Johansson.  Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Johansson: Vi måste gå hårdare åt unga kriminella

Regeringen har öppnat för att slopa delar av straffrabatten för unga, så att även personer mellan 18 och 20 ska kunna dömas till livstids fängelse.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Ekot att förslaget är direkt riktat mot gängkriminaliteten.

– Vi måste gå hårdare åt de som i unga år är inne i allvarlig kriminalitet, säger Johansson.

Moderaterna har sagt sig stå bakom förslaget och det finns en majoritet för det i riksdagen. V är dock emot. Enligt partiets rättspolitiska talesperson Linda Sneckar riskerar följden att bli att de som döms i stället blir fast i kriminalitet.

2 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Anna Lindstedt i samband med rättegången. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Tidigare ambassadör: UD bör ge Lindstedt ny tjänst

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt bör bli erbjuden att komma tillbaka till UD. Det säger både den tidigare ambassadören Sven Hirdman och professorn i internationell rätt Ove Bring till TT, efter dagens dom som friar Lindstedt från misstanke om brott mot rikets säkerhet.

– Om jag hade varit utrikesminister hade jag ringt upp Anna Lindstedt och gratulerat till den friande domen, och bett henne komma upp till ett trevligt möte på UD, där UD då bör föreslå henne olika arbetsuppgifter som passar henne med den bakgrund hon har, säger Hirdman.

Bring säger att det det är UD:s skyldighet att nu se till att Lindstedt gör rätt för sin lön på en post som är lämplig utifrån hennes kompetens.

3 tim
Dennis Martinsson. PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Domen välskriven – lär står sig i hovrätten

Den friande domen om tidigare ambassadören Anna Lindstedt är välskriven och kommer troligen inte att ändras om den skulle överklagas till hovrätten. Den bedömningen gör Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, som TT har pratat med.

Han säger också att den friande domen inte är förvånande.

– För ett fällande krävs att man i princip ska ha förhandlat med främmande makt utan godkännande från regering eller UD, och att det dessutom ska gå att bevisa, säger Martinsson.

Inte heller Kinaanalytikern Oscar Almén är förvånad. Han tror att Kina är nöjda med domen, eftersom den indikerat att landet inte varit inblandat.

– Det rapporteras knappt om det överhuvudtaget i kinesiska medier och den kinesiska ambassaden har gått ut och sagt att man inte har något med detta att göra, säger han till SVT Nyheter.

Idag 14:06
Anna Lindstedt och den friande domen i Stockholms tingsrätt.  TT
undefined

Lindstedt glad och lättad efter den friande domen

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt är glad och lättad efter den friande domen.

– Nu ska jag försöka komma tillbaka till ett normalt liv, säger hon till Dagens Nyheter.

Lindstedt åtalades för egenmäktighet i förhandling med främmande makt, men enligt Stockholms tingsrätt kan åklagaren inte bevisa att hon har ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”. Även om hon hade gjort det hade hon varit behörig att göra detta i egenskap av ambassadör.

Idag 11:15
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Tjock på solbryggor i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ny rapport: Stora brister kring att hålla avstånd

Det råder stora problem kring hur svenskarna följder direktiven om att hålla avstånd under coronapandemin. Det visar en ny studie som Länsstyrelsen i Skåne gjort för hela landet, på beställning av regeringen.

– Folk håller inte avstånd i tillräckligt stor utsträckning. Det gäller särskilt kvällstid i samband med alkoholförtäring, säger länsöverdirektör Ola Melin vid Länsstyrelsen i Skåne.

Rapporten visar också att människor är dåliga på att undvika att resa om de uppvisar symptom, vilket Folkhälsomyndigheten varit noga med att man ska. Enligt Ola Melin har detta gjort att man nu ser tecken på ökad smittspridning i landet.

4 tim
Emanuel Karlsten. TT
undefined

Karlsten: Flera fel i New York Times Sverigeartikel

En artikel om den svenska coronastrategin i New York Times har fått mycket stor spridning på nätet. Men artikeln innehåller flera felaktigheter, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

Han påpekar bland annat att New York Times uppger att målet med den svenska strategin ska ha varit att rädda ekonomin, vilket inte stämmer.

”Detta är den övergripande premissen för artikeln därför är felet särskilt allvarligt”, skriver Karlsten.

Han påpekar också att en del siffror i artikeln är fel och att flera jämförelser som görs innehåller brister.

Idag 14:23
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Barnombudsmän ser till Sverige: Lyckades bättre

I länder som stängde förskolor och grundskolor någon gång under coronautbrottet har barn påverkats mer negativt än i Sverige, visar en undersökning från Europeiska nätverket för barnombudsmän och Unicef.

Till exempel har man noterat problem som isolering, oro, större risk för våld i hemmet och ökad mobbning över nätet, rapporterar Ekot.

– Det är ju en helt annan bild än den vi ser i Sverige, där barn ändå kunnat gå till skolan, kunnat möta trygga vuxna och ha ett mer normalt liv än många andra barn i Europa, säger Elisabeth Dahlin, barnombudsman i Sverige.

Idag 03:36
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
En sittprotest utanför parlamentet.  Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Nya restriktioner efter protesterna i Serbien

De serbiska myndigheterna har infört förbud mot folksamlingar med fler än tio personer, rapporterar TT. Detta efter flera dagars demonstrationer i huvudstaden Belgrad.

– Våra sjukhus är fullpackade, våra läkare räcker inte till och det är ansvarslöst att protestera, säger landets president Aleksandar Vucić.

Tusentals människor har protesterat mot landets nedstängningar och mot presidenten som av många anses ha ett auktoritärt styre.

Vucić har ett starkt inflytande i landet, trots att hans ämbete är ceremoniellt. Hans parti, konservativa SNS, vann parlamentsvalet i juni. Flera oppositionspartier bojkottade valet.

2 tim
Löfven och Sánchez vid ett tidigare tillfälle. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven och Sánchez träffas – väntas prata om krisen

Statsminister Stefan Löfven kommer att ta emot sin spanske kollega Pedro Sánchez på Harpsund den 14 och 15 juli, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Det blir första gången Löfven fysiskt möter en utländsk ledare sedan före coronapandemin, skriver Expressen. Mötet handlar om att förbereda sig inför EU:s kommande toppmöte där bland annat olika EU-stöd efter krisen ska diskuteras.

Sánchez har tidigare sagt att han ska försöka övertyga Löfven om att ställa sig bakom det stödpaket som EU har föreslagit men som Sverige och ytterligare några länder säger nej till.

4 tim
Charles Michel.  Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU sänker budgetförslag inför förhandlingarna

EU:s rådsordförande Charles Michel har lagt ut en långtidsplan för EU:s budget, rapporterar Reuters.

Förslaget gäller 1 074 miljarder euro, motsvarande 11 210 miljarder kronor, och en återhämtningsfond på 750 miljarder euro, 7 826 miljarder kronor, för hårt coronadrabbade ekonomier.

Det är en minskning med 25 miljarder från EU-kommissionens förslag som presenterades i maj och som några länder, däribland Sverige, motsatt sig. Det skriver TT.

Budgeten är en startpunkt för förhandlingar som tar sin början nästa vecka.

Idag 10:47
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Person i skyddskläder rengör en bussterminal i Brasilien. Fotoarena / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Rekordmånga smittade senaste dygnet enligt WHO

Det senaste dygnet har man kunnat se en rekordstor ökning av antalet smittade av covid-19, enligt Världshälsoorganisationens (WHO) senaste siffror.

– Pandemin är inne i en intensiv fas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

228 102 nya fall har rapporterats in, rapporterar Reuters. Den största ökningen har skett i USA, Brasilien, Indien och Sydafrika. Ungefär 5 000 person dör varje dag i smittan.

Drygt 555 000 personer har dött av smittan den senaste sju månaderna.

3 tim
Kvinna med munskydd väntar på bussen. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO efter forskarpress: Smittan kan vara luftburen

WHO har efter press från forskare uppdaterat sin guide om hur covid-19 sprids. De har nu tagit med att den i vissa fall kan vara luftburen, rapporterar NBC News.

Enligt 238 forskare som krävt att WHO beaktar luftburen smitta, finns det rapporter som tyder på att viruset har spridits via luften på exempelvis restauranger.

Smittskyddsläkaren Isaac Bogoch vid universitetet i Toronto säger att det finns ett spektra, från luftburet till droppsmitta, när det kommer till spridningen av covid-19. Men han poängterar att den absoluta huvuddelen lutar åt droppsmitta.

– Hade det varit luftburet på riktigt, då hade smittan ökat med raketfart bland sjukvårdspersonal, säger han.

4 tim
Kazakstan huvudstad Astana. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kazakstan förnekar uppgift om ett dödligare virus

Tjänstemän i Kazakstan avvisar uppgifter från Kina om att landet drabbats av ett utbrott av lunginflammation med högre dödlighet än coronaviruset, skriver AP.

Kinesiska ambassaden gick i går ut med en varning för utbrottet till sina medborgare.

”Den här informationen överensstämmer inte med verkligheten”, skriver Kazakstans hälsodepartement i ett uttalande.

Offentligt statistik från Kazakstan visar att antalet fall av lugninflammation ökat med 55 procent under årets första sex månader, jämfört med i fjol.

Idag 12:09
Läs mer om Coronaviruset