Lena Hallengren (S).  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

”Ansvariga måste se till att det inte kan hända igen”

Socialminister Lena Hallengren (S) har i dag haft ett möte med företrädare för Sveriges kommuner och landsting, bolaget Inera och Region Stockholm för att diskutera 1177-skandalen, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Enligt Hallengren fick hon vid mötet beskedet att det nu ska vara tryggt att kontakta 1177 Vårdguiden och vid mötet redogjordes det för vad som låg bakom läckan och vilka åtgärder som har vidtagits.

– De brister som har uppdagats i media ska vara åtgärdade. Det som hänt är oacceptabelt och de ansvariga måste nu se till att något liknande inte kan hända igen, säger hon i pressmeddelandet.

Tidigare

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Emmanuel Macron. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Macron viftar bort brittiska kravet inför Johnsonbesök

Förhoppningarna om att EU och Storbritannien skulle kunna enas om ett utträdesavtal dämpades snabbt av Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen.

Efter att Angela Merkel och Boris Johnson hållit en pressträff, där Merkel uttryckte förhoppningar om att kunna hitta en lösning på Irlandsfrågan inom 30 dagar, valde Macron att se pessimistiskt på saken.

– Den omförhandling av villkoren som britterna har föreslagit är inte ett alternativ som ligger på bordet, sa Macron till reportrar i Paris.

I morgon torsdag möts Macron och Johnson i Paris.

Igår 22:39
Merkel och Johnson. Axel Schmidt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel har hopp om lösning på hårdaste knäckfrågan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hopp om att kunna lösa den hårdaste knäckfrågan i brexitförhandlingarna – hur det blir med gränsen på Irland.

Merkel träffade i dag Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Berlin för att diskutera Irlandsfrågan och EU:s så kallade backstop-lösning, som i korthet innebär att gränsen mellan Irland och Nordirland hålls öppen. Johnson och den brittiska regeringen kallar lösningen ”odemokratisk” och menar att det fråntar Storbritannien dess självständighet.

– Vi kanske hittar en lösning under de kommande två åren. Eller inom de kommande 30 dagarna – varför inte? sa Merkel på dagens pressträff.

Igår 17:18
Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel varnar för oro inför Johnson-besök

Timmar innan hon ska möta Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson på dennes första utländska statsbesök varnar den tyska förbundskanslern Angela Merkel för de ekonomiska konsekvenserna av en avtalslös brexit, skriver AFP.

– Den ekonomiska horisonten är inte fri från moln. Därför ska jag tala med den brittiska premiärministern, under hans besök i dag, om hur vi ska kunna undvika friktion i så hög grad som möjligt när Storbritannien lämnar EU. Vi kommer behöva kämpa för att skapa ekonomisk tillväxt, säger Merkel.

Johnson har tidigare insisterat på att britterna kommer lämna EU 31 oktober – oavsett om landet kommit överens med EU eller inte.

Igår 15:23
Läs mer om Brexit
Hanif Bali.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på petningen av Bali

Analys: Bali har blivit besvärlig för Moderaterna

Hanif Bali är mycket besvärlig för Moderaterna, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein när hon analyserar att han nu petas från politiska poster i riksdagen.

– Kristersson får frågor om Balis twittrande snarare än Moderaternas politik. Det är besvärligt för ett parti som vill komma ut med sina förslag, säger Marmorstein i SVT:s sändning.

Aftonbladets Lena Mellin håller med om att Balis upprepade angrepp i sociala medier blivit ett problem för Moderaterna. Att han den här gången öppet kritiserade Carl Bildt, högt uppsatt person inom det egna partiet, blev extra allvarligt för ledningen, menar hon.

– Det tas som bevis för en ännu större illojalitet när man ger sig på en partiikon som har tjänat partiet under en väldigt lång tid och dessutom framgångsrikt, säger hon i Aftonbladet TV.

Igår 16:22
Kent Persson, Hanif Bali och Annika Strandhäll  TT
undefined

Kritik mot Balis utspel från flera politiska håll

M-politikern Hanif Balis utspel mot Carl Bildt har fått kraftiga reaktioner från flera politiska håll.

Moderaternas före detta partisekreterare Kent Persson försvarar Bildt och skriver på Twitter att han är stolt över att tillhöra samma parti som den före detta stats- och utrikesministern.

”Carl har arbetat hela livet för frihetens idéer, nationellt och internationellt. Få politiker kan visa upp samma engagemang och resultat över tid. Det engagemanget är värd all respekt”, skriver han på Twitter.

Socialförsäkrings­minister Annika Strandhäll (S) kritiserar Bali och skriver på Twitter:

”Jag brukar inte dra en lans för före detta moderata statsministrar men detta känns tämligen hårt och obefogat, riktat mot en partikamrat som vigt sitt liv åt ett engagemang för Sverige och politiken”.

Igår 17:12
Läs mer om Reaktioner på petningen av Bali
Donald Trump/Mette Frederiksen. TT
Trumps Grönlandsplaner

Analyser: För en gångs skull röt någon ifrån mot Trump

Flera världsledare har kliat sig i huvudet och undrat hur man ska handskas med Donald Trumps hårda och ibland märkliga förslag, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

Enligt Blake valde Danmarks Mette Frederiksen en ovanlig väg när hon bemötte uppgifterna om att Trump vill köpa Grönland: Hon sa precis vad hon tyckte och kallade förslaget ”absurt” innan hon uttryckte förhoppningar om att det hela var ett skämt.

”Hon valde att visa styrka i stället för att utöva diplomati. Det är ovanligt”, skriver Blake.

Trump blev upprörd och krävde mer respekt, och nu tornar en diplomatisk kris upp sig. Relationen mellan USA och Danmark har aldrig varit sämre, skriver Kristian Mouritzen i en analys i Berlingske.

”Det saknar motstycke i historien. Danmarks närmsta allierade USA smäller igen dörren mot Danmark, låser och kastar bort nyckeln.”

Igår 20:01
Mette Frederiksen MADS CLAUS RASMUSSEN / Ritzau Scanpix
undefined

Mette Frederiksen: ”Jag är irriterad och förvånad”

Den danske statsministern Mette Frederiksen kommenterade på onsdagen Donald Trumps besked att på obestämd tid skjuta upp sitt planerade besök i Danmark efter att han fått nobben på planerna att köpa Grönland.

– Jag är naturligtvis både irriterad och förvånad över att USA:s president har avbrutit statsbesöket, säger hon vid en presskonferens.

Hon säger vidare att en försäljning av Grönland har diskuterats och att både hon och den grönländske ledaren Kim Kielsen har avvisat idén.

Igår 13:28
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump slår tillbaka: ”Inte ett trevligt sätt”

Donald Trump menar att den danska statsministern Mette Frederiksens bestämda avfärdande av de amerikanska planerna att köpa Grönland var ”elaka”.

– Det var inte ett trevligt sätt att göra det. Hon kunde bara ha sagt nej, vi vill helst inte göra det. Hon pratar inte med mig, hon pratar med hela USA, säger Trump enligt AFP.

Tidigare i dag blev det känt att Trump ställer in planerade statsbesök i Danmark.

Igår 16:41
Läs mer om Trumps Grönlandsplaner
Carl Bildt och Hanif Bali  TT
Petningen av Hanif Bali

Efter petningen: Hanif Bali ber Carl Bildt om ursäkt

M-politikern Hanif Bali ber den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt om ursäkt efter sina kommentarer på Twitter.

”Det har riktats hård kritik mot mig från partikamrater och mitt uppsåt har ifrågasatts och det sårar mig självklart djupt”, skriver han på Facebook.

Bali fick i dag lämna sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott efter beslut i Moderaternas riksdagsgrupp. I Facebook-inlägget skriver Bali att varje parti själv äger rätten att definiera vilken politisk plattform man vill ge sina företrädare.

”Det är mitt ansvar att göra mitt yttersta för att föra debatten på ett sätt som inte leder till att mitt parti tycker att det gör mer skada än nytta”, skriver han vidare i inlägget.

Igår 19:22
Tobias Billström  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Billström: Bali har gjort upprepade övertramp

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, bekräftar att partiets riksdagsgrupp har uppmanat Hanif Bali att lämna de poster i riksdagen som riksdagsgruppen förfogar över.

– Ja, skälet till det här beslutet är upprepade övertramp i debatten och nu senast då ett personligt angrepp på Carl Bildt, säger Billström till TT.

Enligt Billström grundar sig beslutet om att peta Bali i att han vid flera tillfällen gjort övertramp i sociala medier som partiet finner oacceptabelt.

Att det i det här fallet var angrepp på just Bildt är enligt Billström allvarligt, men bara ett av flera övertramp.

Igår 15:17
Hanif Bali och Irene Svenonius, ledamot i Moderaterna i Stockholms läns förbundsstyrelse.  TT
undefined

Hemdistriktet Stockholm står bakom Balis petning

Hanif Balis hemdistrikt Stockholms län står bakom riksdagsgruppens beslut om att han ska lämna sin politiska uppdrag i riksdagen, rapporterar flera medier.

I ett gemensamt uttalande från Kjell Jansson, ordförande för M i Stockholms län, och Irene Svenonius, ledamot i förbundsstyrelsen, skriver man:

”Politik är dels en förtroendebransch, dels ett lagspel och i det moderata laget värnar vi om ett bra och respektfullt tonläge i debatten”.

Kjell Jansson säger till Expressen att han inte har någon synpunkt på om Hanif Bali hamnar på valbar plats på Stockholms läns riksdagslista inför nästa val.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström säger att man inte uppmanat Stockholms län att göra sig av med Hanif Bali.

Igår 18:28
Läs mer om Petningen av Hanif Bali
Krokodiler på Skansenakvariet.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokodilincidenten på Skansen

”Någon slog krokodilen i huvudet med en sopkvast”

Den man som blev biten av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm tillhörde herrklubben Travellers Club som höll sin årliga kräftskiva i lokalen.

Olyckan inträffade då mannen skulle hålla ett tal och la den ena armen över glaset till reptilerna i akvariet. Herrklubbens klubbmästare Claes Lindberger säger till Aftonbladet att den bitne mannen skrek att han inte kom loss.

– Någon slog krokodilen i huvudet med en sopkvast eller liknande, så den lossnade, säger ett vittne på festen till tidningen.

Igår 20:41
Jonas Wahlström, arkivbild. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Wahlström blev vittne till krokodilattack på kräftskiva: ”Blödde rejält”

Skansenakvariets chef Jonas Wahlström satt alldeles intill när en 75-årig man blev biten av en krokodil i lokalerna på tisdagskvällen.

– ”Herregud” tänkte jag, nu gäller det att få krokodilen att släppa, säger Wahlström till Aftonbladet.

Olyckan inträffade på en kräftskiva och fler än 70 gäster fanns på plats. Mannen som skadades ska ha lutat sig över ett skyddsglas när han höll tal – då bet krokodilen.

Wahlström säger att det blödde rejält men att några läkare bland gästerna ingrep.

– Med hjälp av en livrem så stoppade de blödningen och band om så gott det gick med servetter och annat tills ambulansen kom.

Mannen skadades svårt men hans tillstånd beskrivs som stabilt.

Igår 09:10
Kubakrokodil på Skansenakvariet. Arkivbilder TT
undefined

Mannen skulle hålla ett tal – då bet krokodilen honom

Under tisdagskvällen blev en man i 75-årsåldern biten i armen av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm. Trots incidenten så har både Skansen och akvariet öppet i vanlig ordning under onsdagen. Det beslutades under ett krismöte tidigare på morgonen, skriver Aftonbladet.

Olyckan ska ha skett i samband med att mannen klättrat upp intill krokodilanläggningen för att hålla tal. Han ska ha sträckt armen bakåt när krokodilen bet honom.

Tillståndet för den bitne mannen beskrivs som allvarligt men stabilt.

Igår 08:32
Läs mer om Krokodilincidenten på Skansen