Tech

Användarna lägger allt mindre tid på Facebook

Analysfirman Emarketer har genomfört en undersökning som visar att de amerikanska Facebookanvändarna lägger allt mindre tid på det sociala nätverket. Under 2018 lade man i snitt 38 minuter per dag på plattformen, medan man under 2017 ägnade sig åt Facebook i snitt 41 minuter per dag.

Emarketers prognos ligger dessutom på att användandet kommer att fortsätta minska till 37 minuter per dag under nästa år, för att sedan ligga stilla under 2021.

Enligt Emarketer är det bland annat Facebooks förändringar av nyhetsflödet och ett allmänt ointresse för tjänsten bland tonåringar som är några av orsakerna.

Användandet av Facebookägda Instagram ökar däremot, och förutspås fortsätta öka med en minut om dagen för varje år.

Toppnyheter

Män i Kabul bär kistor för offren för lördagens attack MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Afghanistan

En av de värsta attackerna någonsin i Afghanistan – nu ifrågasätts fredssamtalen

Lördagens attack i Afghanistan, då 63 bröllopsgäster dödades av en självmordsbombare, är en av landets värsta sedan kriget med talibanerna började för 18 år sedan, skriver AFP.

Trots att talibanerna säger att de inte ligger bakom attacken ifrågasätts nu fredssamtalen mellan terrororganisationen och USA från flera håll. Det skriver Reuters som bland hänvisar till den afghanska journalisten Tabish Forugh.

”De är skyldiga i det afghanska folkets ögon. De har förvandlat ett land med 30 miljoner invånare till ett slakthus”, skriver Forugh.

1 tim
Skor som lämnats kvar i lokalen efter attentatet Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kvinnor och barn bland offren: ”Skrek och grät”

Kvinnor och barn finns bland offren för explosionen vid en bröllopsfest i Kabul på lördagskvällen. Det uppger en talesperson för landets inrikesminister Nasrat Rahimi, skriver Reuters.

63 människor dog och 182 skadades i explosionen som inträffade i vad som beskrivs som en fullpackad festlokal. Mohammad Hasan, som bor i området, rusade till platsen för att hjälpa till efter explosionen.

– Jag såg kvinnor och barn som skrek och grät, berättar han för nyhetsbyrån.

3 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Andrea Meiling/illustrationsbild.  Lärarförbundet/TT.
Rapporterna om skolan

Engagerade föräldrar ett växande problem i skolan

Lite för engagerade föräldrar har blivit ett växande arbetsmiljöproblem för lärare – samtidigt som skolorna på andra håll sliter för att få föräldrar att bry sig om barnens skolgång, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i region väst säger att vissa föräldrar i välbärgade områden anser sig ligga ”skyhögt över läraren” och därmed har rätt att lägga sig i arbetet. Hon får medhåll av läraren Matts Tohver i Torslanda.

– Jag tror att föräldrarna har lärt sig att de är köpare av en tjänst och förväntar sig kunna påverka, säger han.

2 tim
Anna Ekström (S), utbildningsminister. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsbidraget riskerar ge motsatt effekt för skolor

Det så kallade likvärdighetsbidraget, statsbidraget som Skolverket delar ut för att minska klyftor mellan skolor riskerar få motsatt effekt, uppger Skolverket i en rapport till regeringen, enligt DN.

I juni fick sju skolhuvudmän betala tillbaka 24 miljoner till staten eftersom de inte uppfyllde villkoren.

– Det skulle kunna få en dubbel effekt, där kommuner och enskilda som redan har svårt att satsa pengar på skolan, inte kan få del av det här statsbidraget, som är ganska stort, säger Andreas Spång, Skolverkets enhetschef för statsbidrag, till tidningen.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till DN att regeringen tar rapporten på allvar och kommer gå igenom den noga för att se hur frågan kan hanteras.

Igår 14:28
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Föräldrarnas klagomål har blivit en börda”

Opinion Den väntande skolstarten är ämnet för flera av dagens ledarsidor.

Aftonbladets Susanna Kierkegaard skriver om att klagomål och annan feedback från föräldrar blivit en extra arbetsbörda för många lärare. En orsak är att föräldrarna inte tror på att lärarna ”kan sin sak”, anser hon:

”Både föräldrar och politiker måste börja tro på lärarnas kompetens. Men det är svårt i ett system där eleverna ses som kunder”, skriver hon.

Expressen skriver att dagens brist på lärare varit lätt att förutse men att ”regeringarnas reformer på skolområdet har sällan tagit hänsyn till att det inte går att trolla fram lärare”. Nu krävs nytänkande, bland annat ”att politikerna slutar med populistiska förslag som kräver ännu fler av de lärare som inte finns”, skriver tidningen.

Svenska Dagbladets Catarina Kärkkäinen konstaterar att antalet studenter på universitet och högskolor ökat för fjärde året i rad.

”Vid någon punkt under utbildningsväsendets expansion verkar politiker och andra ha slutat fråga sig vilket värde det är vi försöker uppnå med den högre utbildningen. Kanske för att man inte vill erkänna svaret – att fler platser på våra universitet och högskolor ska lösa alla möjliga samhällsproblem – i synnerhet arbetslösheten. Student låter bättre än utan jobb”, skriver hon.

16 aug
Läs mer om Rapporterna om skolan
Begravning efter olyckan/bild på det som Putin 2018 sa var deras nya kryssningsrobot med kärnkraft. TT.
Explosionen vid ryska militärbasen

”Dimridåerna runt olyckan för tankarna till Tjernobyl”

Opinion Söndagens ledarsidor tar upp ämnen som bland annat lagförslaget om att förbjuda samröre med terroristorganisationer, explosionen på en rysk militär testanläggning och feminism för män.

Borås Tidnings ledare tycker att regeringens lagförslag är ”ett stort steg i rätt riktning i arbetet mot terrorismen”, men flaggar för att det kan anses bryta mot grundlagen: ”Det hade varit beklagansvärt om Lagrådet nu kommer till den slutsatsen”.

Linnéa Bruno på Dagens ETC skriver i sin ledare om ”ryska myndigheters hemlighetsmakeri” efter vad som tros vara ett misslyckat vapentest: ”Dimridåerna kring haveriet väcker obehagliga associationer, inte minst för oss som såg miniserien ’Chernobyl’ på HBO i våras.”

Sydsvenskan lyfter feminismens betydelse för pojkar och män. Ledarskribenten anser att det finns mycket kvar att göra, särskilt i mjuka frågor om exempelvis förväntningar och ansvarstagande.

3 tim
Ryska soldater marscherar på Röda torget i Mosvkva, Ryssland.  Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland tyst om mystisk explosion: Mån om självbild

Det råder en hel del oklarheter om vad som egentligen skedde vid explosionen vid en militäranläggning i Archangelsk i nordvästra Ryssland. Fredrik Westerlund, expert på rysk militärstrategi och kärnvapenfrågor på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger till SvD att Rysslands hemlighetsmakeri är förväntat.

– Makten i Ryssland är väldigt måna om att visa upp en bild av ofelbarhet och allsmäktighet för att upprätthålla auktoriteten, säger Westerlund.

Igår 05:24
Läs mer om Explosionen vid ryska militärbasen
Arkivbilder. Bali på valvaka, Schulman TT
Debatten om Hanif Bali

Schulman: Känner tom sorg när jag läser vad Bali sagt

Opinion Politikernas språkbruk imponerar inte på Expressens krönikör Alex Schulman. Han exemplifierar med profilerade M-politikern Hanif Bali som bland annat kallat flyktingar för ”barnlajvare”. Sådana uttalanden får Schulman att känna en ”tom sorg”:

”Fördomarna, insinuationerna, avhumaniseringen och hatet hörs inte längre bara som ett mumlande mörker, som viskningar på arbetsplatser eller över caféborden, utan som ett muller från riksdagshuset”, skriver Schulman.

I Expressen har Hanif Bali under augusti deltagit i en debatt som bland annat kretsat kring hans eget språkbruk.

”Någonstans på vägen har politiker förlorat modet och förmågan att stå rakryggade för de normer som ett gott samhälle bör bygga på (...) Det är kanske min vägran att kröka rygg inför dessa billiga fenomen som är orsaken till att jag har den största följarskaran inom svensk politik”, har han själv skrivit.

I ett svar skriver debattören Menekse Mermer att Bali uppmanar ”till social intolerans, fördomsfullhet, inskränkthet, dogmatism och fanatism gentemot muslimer”.

1 tim
Hanif Bali. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali om kritiken: Tänker inte ändra något

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) svarar i ett mejl till Expressen på kritiken om hans höga tonläge i debatten.

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk”, skriver han.

Han skriver också att han inte planerar att ändra något bara för att hans meningsmotståndare säljer in en felaktig bild av honom till partikamraterna. Expressen har intervjuat flera moderata företrädare som menar att partiet måste agera mot Hanif Bali efter flera uppmärksammade Twitter-inlägg.

Igår 08:43
Läs mer om Debatten om Hanif Bali