Användningen av ”hen” minskar i svenska språket
Användningen av ”hen” har minskat i Sverige sedan 2020. Det visar nya rapporter från Göteborgs universitet och statistik som Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen, sammanställt.
I stället verkar ”dom”, en anglicism av engelskans ”they”, vinna mark bland unga personer som könsneutralt pronomen.
Svensson tror att minskningen kan bero på att ”hen”, som etablerade sig i svenskan 2012, tappat sin politiska slagkraft.
– Det är inga jättestora skillnader, men jag tror att den politiska poängen, att använda ”hen” som en ideologisk markör har försvunnit, säger Svensson.
bakgrund
Hen
Wikipedia (sv)
Hen är ett svenskt könsneutralt personligt pronomen som används på samma sätt som orden han och hon. Ordet kan användas då köns- eller genustillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras. Ordet kan även användas om personer som inte vill kallas han eller hon – ett pronomen för ett tredje kön. I den senare användningen är hen egentligen inte alls könsneutralt enligt Anna-Malin Karlsson, professor i modern svenska. Hen kan också ses som ett uttryck för normkritik. Ordet har fått mycket uppmärksamhet och såväl positiv som negativ kritik.
Ordet föreslogs år 1966 av Rolf Dunås i Upsala Nya Tidning med hänvisning bland annat till finskans könsneutrala pronomen hän och har under 2000-talet – särskilt sedan 2013 – fått större spridning. Ordet hen togs med i den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista, vilken utgavs i april 2015. Den nya SAOL lanserades med reklambudskapet "Hen är här nu".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen