Hem
Varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje i grundskolan saknar behörighet, och det finns ett behov av 70 000 nya lärare de närmaste fem åren. (Foto: KTH)
KTHANNONS

Är lärare i fysik och kemi ett utdöende släkte?

Av landets lärare i fysik och kemi går ungefär 350 i pension varje år, samtidigt som det utbildas långt färre – och antalet elever i grundskolan ökar, det har vetenskapsakademiens skolarbetsgrupp varnat för tidigare.
Varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje i grundskolan saknar behörighet, och det finns ett behov av 70 000 nya lärare de närmaste fem åren enligt Skolverket.
– Vi har i Sverige en stor brist på lärare inom matematik, naturvetenskap och tekniska ämnen. Och det finns inget som tyder på att behovet kommer minska i framtiden, säger Per Norström, universitetslektor på KTH.
Därför har han fått ansvar för en en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som riktar sig till personer med ämneskunskaper inom teknik, naturvetenskap eller matematik.

Bli färdig lärare på drygt ett år

KTH-utbildningen börjar på sommaren, sker på deldistans, och redan till hösten året efter kan de första studenterna vara behöriga lärare.
– Det finns ingenjörer och naturvetare ute i näringslivet med de här kunskaperna. En del av dem vill byta karriär. En del vill göra något annat de sista åren innan pensionen. Och en del har blivit övertaliga av olika anledningar. KPU är då ett sätt att få deras kompetens att komma till nytta i skolan.
Sista ansökningsdag är den 15 mars.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.