Hem
För att råda bot på bristen av lärare i fysik och kemi har KTH startat en kompletterande pedagogisk utbildning. (Foto: KTH)
KTHANNONS

Ny utbildning ska lösa brist på ämneslärare

Sverige behöver 70 000 nya lärare de kommande fem åren enligt Skolverket, och bristen på behöriga ämneslärare är omfattande.
Varannan lärare i gymnasieskolan och var tredje i grundskolan saknar behörighet, bland de mest eftersatta områdena är lärare i fysik och kemi.
– Sverige strävar i hög grad efter att vara en kunskapsnation. Då måste vi ha utbildad personal på alla nivåer. Ämneslärare på grundskolan och gymnasiet lägger grunden för högre studier, och de gör det möjligt för eleverna att både studera vidare och fatta informerade beslut inför framtiden, säger Per Norström, universitetslektor på KTH.

"För få lärare har utbildats"

För att råda bot på bristen av lärare i fysik och kemi har KTH nu öppnat en kompletterande pedagogisk utbildning för alla som har nödvändiga ämneskunskaper inom teknik, naturvetenskap eller matematik och som vill vidareutbilda sig till ämneslärare i grundskolan eller gymnasiet.
– Det har utbildats för få lärare i fysik och kemi, så enkelt är det. Men det beror naturligtvis på en mängd saker. Till exempel att de med intresse för teknik och naturvetenskap kunnat få högre löner och bättre karriärmöjligheter på andra platser än i skolan, säger Per Norström.
Utbildningen påbörjas sommaren 2016 och är klar till hösten 2017. Sista ansökningsdag är den 15 mars.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.