Hem
PraktikertjänstANNONS

Arbetssättet gav färre långtidssjukskrivningar

Vårdcentralen Cederkliniken i Piteå har via Cedermodellen halverat långtidssjukskrivningarna i psykisk ohälsa. Samtidigt har kötiden till samtalsterapeut sjunkit från nio månader till en vecka.

– Vi ser att en snabb samlad insats tidigt i förloppen minskar risken för långvarig sjukskrivning, kuratorn Therese Pettersson.

Enligt Försäkringskassan har sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa ökat löpande sedan 2010. Den senaste statistiken slår fast att mellan juli 2019 och juli 2022 ökade antalet sjukskrivna på grund av stress med 13 procent – från 31 600 till 35 800.

På Cederkliniken i Piteå har man följt utvecklingen på nära håll och 2017 startade vårdcentralen arbetet med Cedermodellen för psykisk ohälsa, en vidareutveckling av Cedermodellen för kvalitetssäkrad sjukskrivning.

– När vi startade arbetet för sex år sedan var läget ohållbart. Arbetsmiljön var ansträngd på grund av låg tillgänglighet till samtalsbehandling och kön var periodvis uppåt nio månader. Det var tufft, säger Laila Davidsson, sjuksköterska och biträdande verksamhetschef på Cederkliniken.

För att lösa situationen föreslog kuratorn Therese Pettersson en trappstegsmodell för omhändertagande av psykisk ohälsa. Målet var att erbjuda hög tillgänglighet för alla patienter med psykisk ohälsa, men med olika vårdnivåer för omhändertagande.

– En central del var att utgå från individens behov och förmågor och anpassa vården efter patienten. En annan viktig del var att se över hur vi prioriterade våra resurser och vi bestämde att patienter med måttlig till svår psykisk ohälsa, men utan suicidrisk, skulle bokas till samtalsterapeut, och inte till läkare, säger Laila Davidsson, och förklarar:

– Vi tror att det är gynnsamt för patienten att den första kontakten vid psykisk ohälsa är med en vårdkontakt som har särskild utbildning för just samtalsbehandling. Om första kontakten är med en läkare är risken att fokus hamnar på läkemedel och sjukskrivning.

Och förändringarna gav effekt. Kötiden till samtalsterapeut minskade från uppåt nio månader till mindre än en vecka samtidigt som tillgängligheten till terapeut fördubblades. Ytterligare en effekt är att antalet långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa mer än halverats.

– Under 2016 delade 17 patienter på 80 samtalsbehandlingar per månad jämfört med 38 patienter fördelat på 83 samtalsbehandlingar per månad under 2018. Vi hade alltså ungefär lika många besök, men tog emot mer än dubbelt så många patienter, säger Therese Pettersson, kurator på Cederkliniken.

Sedan införandet har modellen vidareutvecklats. Vårdcentralens psykosociala team har utökats till att inkludera nya yrkeskategorier som kan kopplas in beroende på patientens individuella behov.

– Vi fortsätter arbetet, och det senaste är att patienten får sin första kontakt direkt med samtalsterapeut via vår digitala tjänst Mitt PTJ. Det här är ytterligare ett steg mot ännu snabbare kontakt med adekvat hjälp och stöd vid psykisk ohälsa, avslutar Laila Davidsson.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.
Annons