Hem
Meteorregn i augusti 1995. (Den internsjonale meteororganisasjonen / TT NYHETSBYRÅN)

Årlig meteorsvärm rusar mot jorden – snart synlig

Jorden är på väg in i det årliga meteorregnet Perseiderna, rapporterar TT. När planeten kolliderar med meteorsvärmen den kommande veckan så väntas stjärnfallen över natthimlen kulminera.

Perseiderna inträffar en gång om året med start 10 augusti då jorden korsar en bana med ofarligt meteorgrus som utsöndrats av kometen Swift-Tuttle.

Fenomenet kan ses över hela jorden, men de man själv ser är lokala. Gissningsvis ser man meteorer som faller inom 50 mil från den plats man befinner sig på, säger Peter Linde, docent i astronomi, till nyhetsbyrån.

bakgrund
 
Perseiderna
Wikipedia (sv)
Perseiderna är ett meteorregn med störst aktivitet omkring den 12 augusti varje år, orsakad av kometen Swift-Tuttle. Perseiderna har fått sitt namn eftersom den punkt på himlen som de ser ut att komma från, den så kallade radianten, ligger inom stjärnbilden Perseus. Perseiderna är den meteorsvärm som är mest observerad på norra stjärnhimlen. Den var särskilt aktiv 1993, när cirka 300 meteorer per timme kunde observeras under maximum.Meteorregnet inträffar när jorden skär banan för kometen Swift-Tuttle. Längs med banan sträcker sig ett "meteormoln" (det så kallade Perseidmolnet) av partiklar som har frigjorts från kometen. Det mesta av stoftet i molnet idag är ungefär tusen år gammalt, men det finns en yngre del av molnet som härstammar från en ström som lossnade från kometen 1862. Hastigheten hos meteorer från denna del är betydligt högre än genomsnittet. Meteorerna är oftast mycket små – i storlek med sandkorn – och pulvriseras av friktionen mot vår atmosfär och når jordytan som dammkorn. Större stenar genererar en större friktion, och för att dessa ska nå jordytan krävs vanligtvis en storlek motsvarande en stenkula eller större. Perseiderna går ibland även under namnet Laurentiussvärmen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen