Asap Rocky. Arkivbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Domen mot Asap Rocky

Asap Rocky fick ställa in konsert på grund av domen

Den amerikanske rapparen Asap Rocky fick i helgen ställa in en spelning på kanadensiska festivalen Purple Fest – och skyller det på misshandelsdomen han fick i Sverige i augusti, skriver flera medier.

På Twitter skriver artisten att han fått problem med sitt visum till Kanada efter sin ”incident i Sverige”. Asap Rocky skulle ha varit festivalens huvudnummer.

Artisten dömdes till villkorlig dom för misshandel efter ett slagsmål i centrala Stockholm i juli, där han uppträdde på en festival.

Toppnyheter

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

1 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

2 tim
Kinas ambassadör Gui Congyou. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Rent maffiaspråk när Kina går under radarn

Opinion Den kinesiska ambassadören Gui Congyou talar ”rena rama maffiaspråket” i hoten om konsekvenser för de svenska regeringsföreträdare som deltar vid prisutdelningen till Gui Minhai. Det skriver Expressens kulturchef Karin Olsson i en krönika.

Sverige ska självklart inte vika sig, men regeringen kan inte heller stå ensamt i frågan, menar hon, och nämner Tyskland som exempel på länder som engagerat sig i fallet kring Gui Minhai.

”Jag utgår från att nya utrikesministern Ann Linde lägger ansenlig tid på att EU-samarbetet fungerar i Kina-relationerna”, skriver hon.

SvD:s Anders Q Björkman provoceras av ambassadörens uttalande om sårade känslor hos det kinesiska folket. Det är snarare det svenska folket som bör vara sårat efter kidnappningen och behandlingen av den fängslade författaren, skriver han.

DN:s Björn Wiman anser att Kinas attacker mot yttrandefriheten går under radarn både politiskt och medialt, att jämföra med om det i stället hade handlat om Ryssland. Förklaringen till det är både rädsla och okunskap, menar han.

2 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M) Beatrice Ask (M), Mikael Oscarsson (KD), Karin Enström (M), Allan Widman (M) i våras. Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Fler partier vill kalla in försvarsberedningen igen

Centerpartiet och Liberalerna ställer sig positiva till att kalla in försvarsberedningen igen, skriver DN. Tidigare i dag kom det kravet från Moderaterna, sedan Försvarsmakten i dag hävdat att det saknas 55 miljarder kronor för satsningarna fram till 2030.

– Det är bra att Försvarsberedningen får möjlighet att analysera de här underlagen i förhållande till vad beredningen skrivit, säger Centerns försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström till tidningen.

Även hans kollega inom Liberalerna, Allan Widman, är öppen för att kalla tillbaka beredningen.

12 min
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvaret saknar pengar – måste skjuta på satsningar

Försvarsmakten saknar 46 miljarder kronor för att man ska kunna få till de satsningar som försvarsberedningen föreslagit tidigare i år, rapporterar Ekot med hänvisning till en analys från myndigheten.

För att kunna genomföra förslagen sköt regeringen, C och L till 25 miljarder kronor för åren 2021–2025 i höstbudgeten, men trots det saknas pengar.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att det leder till ”ambitionsminskningar” både när det gäller material och personal.

– Men det handlar också framför allt om att skjuta planering framåt, säger han till radion.

3 tim
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid Musköbasen.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern menar att anslagen räcker långt

Försvarsmakten anser att anslagen från politiskt håll räcker långt. Den uppfattningen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter att myndigheten i dag presenterat sin analys, rapporterar TT.

Även om Försvarsmaktens analys visar att det saknas pengar till att genomföra försvarsberedningens föreslag menar Hultqvist att de ökade anslagen från regeringen, C och L ger myndigheten klart bättre förutsättningar.

– Det här leder till en väsentlig förmågeökning säger han.

3 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Finlands Benjamin Kallman och Teemu Pukki/Markku Kanerva Bildbyrån
undefined

Han kan bli hjälte om Finland skriver historia

Om Finlands vinner mot Liechtenstein i kväll tar man en historisk plats i fotbolls-EM 2020.

– Min största dröm är att få spela i ett mästerskap med landslaget. Nu har vi vår chans, säger Norwichproffset Teemu Pukki enligt Hufvudstadsbladet.

Mannen bakom framgångarna är förbundskaptenen Markku Kanerva. Landslagsspelaren och Häckenspelaren Joona Toivio säger till DN att han är imponerad av vad Kanerva åstadkommit.

– Visserligen är vi ju många som spelat tillsammans ganska länge, men han har verkligen fått ut det mesta av oss.

Idag 08:47
Svenska fans firar under EM-kvalet mellan Sverige och Rumänien den 23 mars. MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
undefined

”Sverige behöver inte spela snyggt eller spektakulärt”

I kväll kan Sveriges herrlandslag i fotboll säkra en biljett till EM. I praktiken räcker det med en poäng, skriver SvD:s Anders Lindblad i en krönika. Han menar att det inte är en match där det är läge att chansa och testa nytt. ”Det behöver inte vara snyggt, spektakulärt eller sprakande”, skriver Lindblad.

SVT:s expert Daniel Nannskogs största oro inför kvällens möte är att det blir ett böljande spel som Rumänien tjänar på.

– Jag vill se ett välorganiserat och kompakt Sverige, säger han.

Idag 08:14
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under Almedalsveckan 2019. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas landsmöte

Analys: Intern kritik måste motas med en tydlig kurs

Liberalerna är ett kluvet parti, splittrat mellan kravliberaler och mjukare socialliberaler. Det skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i samband med att partiets landsdagar inleds i Västerås i dag.

Partiet behöver en färdriktning, konstaterar han. Samtidigt flyr de liberala väljarna till partier med vitt skilda politiska ideologier vilket gör att L-ledaren Nyamko Sabuni kan tappa fler väljare oavsett vilken väg hon väljer.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg skriver att Sabuni behöver en trovärdig kurs framåt. I annat fall kommer den interna kritiken att börja sjuda igen.

TV4:s Marcus Oscarsson tror att Sabuni medvetet undvikit att skapa stora rubriker tidigt, för att i stället samla partiet.

– Någon gång kommer lyftet men det är bättre att lyfta till valet 2022 än den här veckan, säger han i Nyhetsmorgon om det tuffa opinionsläget för L.

4 tim
Nyamko Sabuni. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Sabuni får ny chans att skapa nyfikenhet

En av Nyamko Sabunis stora utmaningar framåt ligger i att hålla ihop Liberalerna, menar flera statsvetare som TT har talat med.

I dag inleder partiet sitt landsmöte i Västerås och meningsskiljaktigheter får inte blossa upp så fort politiska beslut ska fattas, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– Det är en svår utmaning för en partiledare.

Svend Dahl, statsvetare och chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån, säger att det finns en besvikelse internt för att det stora lyftet i opinionen uteblev direkt efter att Sabuni valdes.

– Landsmötet blir en chans att skapa den där nyfikenheten på ett parti som en ny partiledare borde föra med sig, säger han.

5 tim
Illustrationsbild isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberala kvinnor: Inför en lag mot oskuldskontroller

Opinion Sverige måste kriminalisera så kallade oskuldskontroller så att både den som utför och den som beställer kontrollerna kan dömas. Det skriver Cecilia Elving och Lovisa Aldrin, två företrädare för Liberala kvinnor på Expressen Debatt.

De skriver att myten om mödomshinnan leder till förtryck och därför har man inför Liberalernas landsmöte i helgen lagt fram en motion om en ny lag.

”Att tvinga unga kvinnor till medicinska ingrepp i deras underliv är ett sexuellt övergrepp och FN har upprepade gånger uttalat att oskuldskontroller är att likställa med tortyr”, skriver debattörerna i inlägget.

Idag 07:41
Läs mer om Liberalernas landsmöte