Hem
Donald Trump/Erik Åsard. (TT)

Åsard: Trump kommer inte att lämna en ”ism” efter sig

På 1980-talet lyckades Ronald Reagan bygga upp den ”nya högern” i USA. Donald Trump förstod att valet 2016 inte handlade om gamla stridsfrågor och punkterade Reaganismen. Det skriver USA-kännaren Erik Åsard på sajten Amerikaanalys. Han tror inte att Trump kommer att lyckas skapa en ny konservativ politik som kan få genomslag.

Presidenten kommer inte att efterlämna någon egen ”ism” som konservativa i olika läger kan samlas kring, enligt Åsard.

”Han är ingen ideolog och nästan allt han gör och säger handlar om honom själv, inte om sakpolitiken.”

I stället tror Åsard att Trumps bestående bidrag blir en förödelse av det politiska språket där allt mer präglas av osanningar, personangrepp och smädelser.

bakgrund
 
Ronald Reagan
Wikipedia (sv)
Ronald Wilson Reagan, född 6 februari 1911 i Tampico i Illinois, död 5 juni 2004 i Bel Air i Los Angeles, var USA:s president 1981–1989 och guvernör i Kalifornien 1967–1975. Före sin politiska karriär arbetade Reagan som fackförbundsordförande, skådespelare, sportkommentator och badvakt. Reagan var medlem av det Republikanska partiet. Han vann stort över den sittande presidenten Jimmy Carter i valet 1980. I och med segern fick USA en av efterkrigstidens mest konservativa presidenter, i bemärkelsen förespråkare av ekonomisk liberalism. År 1984 blev han återvald i en jordskredsseger (49 av 50 delstater) över demokraten Walter Mondale. Ronald Reagans presidentskap är på många sätt en grundstomme för republikanernas och de konservativas starka ställning i USA idag. Reagan var en populär president, även om hans popularitet tidvis sviktade under det tidiga 1980-talets lågkonjunktur och i samband med Iran-Contras-affären. Idag brukar han placera sig väl i opinionsundersökningar hos det amerikanska folket över de mest populära presidenterna. Han kallas ibland The Great Communicator för sin förmåga att uttrycka känslor och idéer på ett personligt sätt. Den politik han förde mot Sovjetunionen anses vara ett bidragande skäl till kalla krigets slut. Reagan anses ha bidragit till kommunismens fall genom att öka tempot i den militära kapprustningen till en nivå som den sovjetiska ekonomin inte klarade i längden. I synnerhet det av Reagan personligen 1983 föreslagna stjärnornas krig-projektet – början till dagens missilförsvarssystem i nuvarande Tjeckien och Polen – kan ha bidragit till att den redan ansträngda sovjetiska ekonomin drevs mot kollaps. Ronald Reagan avled 93 år gammal i sitt hem i Bel Air i Kalifornien 2004 efter att det 1994 offentliggjordes att han nyligen diagnostiserats för Alzheimers sjukdom.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen