Att ge dricks eller inte, det är frågan
Dricksen på restauranger skapar för många ett viss mått av stress. Ska man avrunda uppåt? Ge en viss procent, eller inte alls?
Det bestämmer man själv, menar Clemens Wantschura på Visita som är svensk besöksnärings branschorganisation.
– Dricks är en frivillig gåva från gäst till personalen. Ingen är skyldig att ge dricks men vill man ge så ska man göra det, säger han till SvD.
Skälet till att många känner pressen att lägga dricks tror han beror föreställningen att restaurangpersonal har dålig lön. Det har de inte, menar Wantschura, utan kollektivavtalet gäller.
Hotell- och restaurangfacken går ännu längre: Dricksen skapar svarta pengar, men den blir också ett argument för vissa arbetsgivare att hålla nere lönerna. Det anser Susanne Blom, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Själv ger hon aldrig dricks.
– Istället tackar jag ordentligt, när jag får bra service och berömmer personalen, även köket och gärna krögaren om det är möjligt, säger hon till SvD.