Hem
Synagogan på Föreningsgatan i Malmö. (TT)

”Att vara jude i Sverige i dag är inte enkelt”

Natten mellan måndag och tisdag är det 77 år sedan kristallnatten, vilket blev startskottet för Förintelsen. Med anledning av det skriver författaren Johanna Schreiber om hur antisemitismen lever kvar än i dag.
”Att inte kunna besöka synagogan utan att gå igenom en säkerhetskontroll, och att mötas av beväpnade vakter när man lämnar sina barn på dagis – är det att vara välkommen i ett samhälle? Jag tycker inte det”, skriver hon.

bakgrund
 
Kristallnatten
Wikipedia (sv)
Kristallnatten (tyska: Kristallnacht) mellan 9 november och 10 november 1938 var kulmen på de våldsamma pogromer mot judar, Novemberpogromerna, som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november 1938. Pogromerna iscensattes av nazister och utfördes av beväpnade grupper främst från det paramilitära SA men även av många civila. Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades. Som förevändning för våldsaktionen angav den nazistiska regimen mordet på den tyske diplomaten Ernst vom Rath i Paris utfört av polsk-judiske Herschel Grynszpan ett par dagar tidigare. Men omfattande aktioner mot och massarresteringar av judar hade förberetts innan mordet skedde. Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen. Pogromen fick av tyskarna namnet Kristallnatten på grund av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen. Andra har menat att betoningen av det krossade glaset och en enda natt förringar brottet och föredrar benämningen Novemberpogromerna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen