Jill Johnson.  Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Sommarpratarna

”Att vara sist ut i Sommar i P1 förstör hela sommaren”

Artisten Jill Johnson är sist ut av årets sommarpratare i P1, något hon själv kommenterar i inledningen av programmet.

– Att vara sist i raden av sommarpratare är ett garanterat sätt att förstöra hela sommaren.

Johnson nämner också att hon har väldigt svårt att säga nej – och att hennes milda och försiktiga nej är anledningen till att hon sitter i studion i dag. Hennes sommarprat i övrigt kommer troligen landa i reflektioner över bland annat medberoende, MeToo och sårbarhet, enligt programmets presentationstext.

Toppnyheter

Demonstrationer i Minnesota.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Polis som var inblandad i George Floyds död gripen

Den polis som i en video syns pressa sitt knä mot den svarta mannen George Floyds nacke när denne ligger på marken har gripits. Det uppger polisen i Minneapolis enligt nyhetsbyrån AP. Polisen misstänks för dråp och för ”third-degree murder”, ungefär motsvarande vållande till annans död.

Polismannen ska enligt CNN ha fått flera klagomål riktade emot sig tidigare. Han och de tre andra poliser som deltog i det brutala ingripandet som ledde till Floyds död fick sparken tidigare i veckan.

Händelsen har utlöst våldsamma protester i tvillingstäderna Minneapolis och St Paul.

1 tim
Barack Obama. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Obama om Floyds död: ”Det får inte vara normalt i USA”

USA:s tidigare president Barack Obama har släppt ett uttalande om George Floyds död som har lett till omfattande protester mot polisvåld i delstaten Minnesota. Obama skriver att många drömmer om att återgå till det normala efter pandemin, men att det normala för många människor är att behandlas annorlunda på grund av sin hudfärg.

”Det här borde inte vara ’normalt’ i USA år 2020. Det får inte vara ’normalt’. Om vi vill att våra barn ska växa upp i ett land som lever upp till sina höga ideal måste vi göra det bättre”, skriver Obama i uttalandet.

Obama uppmanar delstaten Minnesota att utreda dödsfallet och uppmanar alla människor att skapa en ny och mer inkluderande framtid.

2 tim
CNN:s reporter Omar Jimenez. Skärmdump CNN
undefined

CNN:s journalister gripna vid protester i Minneapolis

CNN:s reporter Omar Jimenez har tillsammans med sin producent och fotograf gripits av polis när de rapporterade från protesterna i Minneapolis, Minnesota, rapporterar CNN.

Gripandet skedde när teamet var i direktsändning och Jimenez försattes med handfängsel och fördes bort. Filmkameran, som var igång, fortsatte att filma under själva gripandet. Enligt NBC släpptes journalisterna senare.

Protesterna efter att George Floyd dödades efter ett polisingripande i måndags har eskalerat, både i Minneapolis och resten av landet.

Idag 11:01
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Läget i svenska skolan
Niondeklassarna Stella Brånvall Ljungman, Edwin Brattselius Thunfors, Pelle Avemo Hädell och Elin Böhlin utanför sin skola.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i svenska skolan

Elever i nian glada över att gymnasieskolor öppnar

Niondeklassare som i höst ska börja gymnasiet är positiva till regeringens besked om att gymnasier och högskolor återigen ska öppna.

– Det är verkligen en lättnad, säger Edwin Brattselius Thunfors, som går i klass 9E på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm, till TT.

Han får medhåll av klasskompisen Elin Böhlin som berättar att det har varit en speciell termin där både nationella prov och avslutning har ställts in. Samtidigt tror hon att situationen har fått klasskompisarna att hålla ihop mer.

12 min
Löfven och utbildningsminister Anna Ekström under pressträffen Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Gymnasier och högskolor kan öppna igen

Gymnasierna öppnar på nytt från 15 juni, meddelar regeringen vid en pressträff.

– Coronaviruset har påverkat oss alla, livet har förändrats. Alla elever och studerande har verkligen fått en annorlunda vardag. Men till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Även universiteten kommer att återgå till normal undervisning till hösten, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Gränsen på 15 juni är satt för att det ska vara möjligt för gymnasierna att arrangera sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Idag 11:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Stefan Löfven slår tillbaka: Folk förstår inte kategorier

Statsminister Stefan Löfven slår tillbaka mot oppositionens kritik om att för få personer har testats för covid-19.

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk vad det är för någonting. Vi ska testa så många som möjligt, säger Löfven efter dagens möte med partiledarna.

Enligt Folkhälsomyndighetens teststrategi delas de prioriterade grupperna in i fyra kategorier, där kategori 3 och 4 består av personal inom övrig samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården och övriga viktiga delar av samhället.

Regionerna har tidigare sagt att man inte har ansvar för att testa personer ur den tredje och fjärde kategorin medan regeringen har hävdat det motsatta.

2 tim
KD-ledaren Ebba Busch.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Busch: Högriskspel med svenskarnas liv och hälsa

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lägger skulden på regeringen för att för få svenskar har testats för coronaviruset, skriver Aftonbladet. Han menar att beslutet om testerna inte kan ”läggas ut på entreprenad”.

Även KD-ledaren Ebba Busch riktar skarp kritik mot regeringen.

– Stefan Löfven ryggar från att leda på nationell nivå. Den svaga styrningen är ett högriskspel med svenskarnas liv och hälsa, säger hon till tidningen efter dagens möte med alla partiledare.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Etiketten kan skvallra om att matvaran blivit dålig

I framtiden kan en etikett på förpackningen skvallra om ifall matvaran du tänkt köpa verkligen har förvarats i rätt temperatur. Det är åtminstone vad forskare vid Korea Research Institute of Chemical Technology hoppas på, skriver sajterna New Atlas och Foodprocessing.

Enkelt beskrivet fungerar klisterlapparna som en timer. Etiketterna består av polymera nanofiber och så länge omgivningen är kall syns inte den hemliga bilden. Uppgår temperaturen till över 10 grader under en viss tidsperiod så ”smälter” fibrerna. Då framträder bilden som fortsätter att vara synlig även om livsmedlet kyls ner igen.

– Det betyder att det praktiskt taget inte finns plats för någon manipulation, säger forskaren Oh Dongyeop till Foodprocessing.

Tekniken beskrivs som lämplig för temperaturkänsliga livsmedel som kött, fisk och grönsaker och de koreanska forskarna tror att det finns en potential för märkningen även inom läkemedelsbranschen, där viss medicin och utrustning måste hållas kall.

– Eftersom marknaden för att leverera matvaror växer snabbt kommer även efterfrågan på den här teknologin att öka, säger Oh Dongyeop.

Idag 04:30
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

27 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020
Malmö FF:s spelare under en träning på Malmö Stadion den 8 maj. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020

Klart: Herrallsvensk premiär 14 juni – spelschema släppt

Herrallsvenskan i fotboll kommer att inledas den 14 juni inför tomma läktare, skriver flera medier. Beslutet kommer efter att Folkhälsomyndigheten och regeringen gett grönt ljus för elitidrott från samma datum.

Det innebär att inga träningsmatcher kommer att tillåtas före seriestart. Damallsvenskan har premiär 27 juni, vilket innebär tid för träningsmatcher.

Spelschema för de första tre matcherna har också släppts. Svenska mästaren Djurgården möter Sirius i premiären, fjolårstvåan Malmö FF tar emot nykomlingen Mjällby och trean Hammarby ställs mot Östersund. Se hela schemat nedan.

4 tim
Rosengårds Anna Anvegård och Djurgårdens Emir Kujovic. BILDBYRÅN
undefined

Krönikor: Glädje och hopp – nu börjar nästa stora kamp

Att de svenska fotbollsligorna rullar i gång i juni är ett besked som skänker glädje och hopp, skriver Sydsvenskans kommentator Max Wiman. Han menar att elitfotbollen kan hjälpa till att bryta isolering och ensamhet för många svenskar.

I SvD argumenterar fotbollsprofilen och Viasat-programledaren Ola Wenström för att coronakrisen har visat att många mest ser idrott som en rolig grej. Nu börjar kampen för att fler ska ta fotbollen på allvar, skriver han.

”Professionell fotboll är ingen picknick. Det är en bransch, en affärsgren, en industri”, skriver han.

Årets säsong av herrallsvenskan kan gå till historien som ”skrällsvenskan” i coronavirusets spår, spår Sportexpressens Mattias Larsson.

”Det kan bli en obarmhärtig säsong för mindre klubbar med små trupper och plånböcker”, skriver Larsson.

4 tim
Tweeten. Illustrationsbilder Skärmdump från Zlatans twitter.
undefined

Zlatans gåtfulla hälsning: ”Vi ses på plan”

På Twitter delade Zlatan Ibrahimovic en kampanjvideo från Hammarby där klubben vädjade till de som köpt säsongskort att inte kräva pengarna tillbaka. Ibrahimovic, som är delägare i klubben, lade till en kommentar: ”Vi ses på plan”.

Ibrahimovics kontrakt med Milan går ut 30 juni. Efter att ha skadats i vaden återvände han nyligen till Stockholm. De senaste veckorna har spekulationerna om att han eventuellt kommer att spela i Hammarby i höst tilltagit.

Allsvenskan har fått grönt ljus för spel utan publik med start i juni.

Idag 10:31
Läs mer om Coronaviruset