Matteo Salvini med flera.  Alberto Pellaschiar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Italiens nya regering

Avgår Conte behåller han viss politisk legitimitet

I dag samlas den italienska senaten för att lyssna till premiärminister Giuseppe Contes syn på den politiska krisen i landet, skriver TT. Om Conte avgår självmant går vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvinis förhoppning om ett nyval i kras. Men om Conte behåller sin position kan Salvini hålla en misstroendeomröstning om premiärministern och sin egen regering. Om Conte förlorar så faller regeringen.

– Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval. Om Conte däremot avgår självmant behåller han till viss del sin politiska legitimitet, säger statsvetaren Fabio Cristiano, vid Lunds universitet, till TT.

Den politiska krisen i Italien uppstod i början av augusti då regeringskoalitionen bestående av främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen inte kunde enas om satsningar på höghastighetståg.

Toppnyheter

Trumps USA Riksrätten mot Trump
Mitch McConnell lämnar ett möte med sina partimedlemmar.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Trumps parti saknar röster för att stoppa vittnen

Republikanernas senatsledare Mitch McConnell säger till sina partikollegor att han inte har de röster som krävs för att stoppa senaten från att kalla in vittnen i riksrättsprocessen mot Donald Trump, rapporterar flera amerikanska medier.

På fredag väntas senaten rösta om huruvida fler vittnen ska kallas. Frågan har blivit högaktuell efter att den förre nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i ett utkast till en kommande bok skrivit att Trump höll tillbaka militärt stöd till Ukraina som en påtryckning för politiska tjänster – kärnan i åtalet mot presidenten.

Igår 23:21
John Kelly, arkivbild. Evan Vucci /AP/ TT
undefined

Trumps tidigare stabschef: ”Jag tror på John Bolton”

John Kelly, tidigare stabschef till president Donald Trump, tycker att John Bolton borde få vittna i riksrätten mot presidenten, skriver Sarasota Herald Tribune.

Det var under ett tal i Sarasota i Florida som den pensionerade Kelly fick frågan om delarna i Boltons kommande bok som rör påtryckningar i Ukraina och familjen Biden.

– Om John Bolton säger så i boken tror jag på John Bolton, sa Kelly.

Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare till Trump, arbetade tillsammans med Kelly i Vita Huset. Kelly, som slutade i januari 2019, beskriver Bolton som ”hederlig”.

Igår 18:23
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Reaktioner på Trumps fredsplan
Protester vid Israels barrikad mot Gaza.  MOHAMMED ABED / AFP
Trumps USA Reaktioner på Trumps fredsplan

”Planen är palestiniernas bästa alternativ”

Historien visar att varje gång palestinierna avvisar en fredsplan blir allt värre för gruppen, skriver Jake Novak i en analys för CNBC. Han menar att palestinierna har skäl att inte gillar vissa delar av Trumps fredsplan men att de borde följa Indien och Pakistan som accepterat dåliga uppgörelser men i gengäld säkrat att man inte förlorar chansen till självständighet helt.

Jonathan Marcus skriver i en analys för BBC att palestinierna samtidigt har ställts inför ett ultimatum. ”Även om Trump erbjuder en väg mot att bli en egen stat är det en väldigt stukad sådan. Inga bosättningar försvinner och Israels territorium skulle expandera under planen”, skriver han. Marcus menar att frågan nu är att hur stor skada planen kommer orsaka genom att köra över palestiniernas strävan.

Igår 21:48
Palestinas president Mahmoud Abbas.  RANEEN SAWAFTA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palestina fördömer Trumps fredsplan: ”Kommer att gå till historiens skräphög”

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kallar Trumps fredsplan för en ”konspiration” och säger i en första kommentar att ”Jerusalem inte är till salu” vid en presskonferens, rapporterar Al Jazira.

En talesperson för Palestinas presidenten parti Fatah sa också att planen kommer gå ”till historiens skräphög”, skriver Reuters. Talespersonen sa vidare till palestinsk tv att Trump försöker använda planen för att skifta fokus bort från riksrättsprocessen mot honom på hemmaplan.

Palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, kallar planen för ”aggressiv”.

Igår 19:29
Protester mot Trumps plans har redan utbrutit.  AHMAD GHARABLI / AFP
undefined

Palestinska grupper håller krismöte efter Trumps plan

Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh uppmanar omvärlden att bojkotta den fredsplan som USA och Israel presenterat vid en presskonferens.

Även den palestinska, islamistiska Hamasrörelsen i Gazaremsan fördömer planen. De två rivaliserande palestinska grupperna, Hamas och det palestinska styret Fatah, håller ett krismöte i en ovanlig markering om enighet.

Palestinas president Mahmoud Abbas väntas inom kort hålla en presskonferens.

Igår 18:34
Läs mer om Trumps USA
Utrikesminister Ann Linde. TT
Coronavirusets spridning

Linde: Har kontakt med ett 15-tal svenskar i Wuhan

Utrikesminister Ann Linde (S) säger till TT att Utrikesdepartementet har kontakt med ett 15-tal svenskar i coronavirusets centrum, miljonstaden Wuhan.

Tidigare på tisdagen meddelade EU-kommissionen att EU-medborgare kommer att flygas hem från staden. Men Linde kan inte svara om svenskar kommer att innefattas.

– Det här handlar ju om att EU har aktiverat sin civilskyddsmekanism och vi undersöker just nu om det även gäller svenskar, säger hon.

UD avråder sedan ett par dagar svenskar att resa till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

Igår 20:26
Varor saknas i en mataffär i Hongkong efter coronavirusets utbrott.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk i Hongkong: ”Viruset är ett hot som inte syns”

Det råder stor oro bland svenskar i Hongkong, skriver SvD. Gustav Jacobsson, Svenska kyrkans präst i Hongkong och Kina, säger till tidningen att hans vänner är rädda för en invasion över gränsen efter nyheten att kommunikationen till Fastlandskina ska stängas av.

– Jag åker inte med kollektivtrafiken längre. Jag tar bilen om jag måste resa någonstans säger han och menar att viruset gör honom rädd eftersom det är ett hot som inte syns.

Igår 22:59
En marknad i Wuhan. Xiao Yijiu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Viruset började spridas redan i höstas

Epidemin med coronaviruset började sannolikt redan i oktober-november förra året. Det säger Daniel Lucey, professor i infektionssjukdomar vid Georgetown University Medical Center, till Svenska Dagbladet.

Han säger till tidningen att han blev mållös när han läste de kinesiska forskarnas studie om viruset, som presenterades i The Lancet häromdagen:

– Där konstateras att det fanns bekräftade fall redan den 1 december förra året – och utan några kopplingar till den fisk- och skaldjursmarknad som viruset misstänks ha spridits ifrån, säger Lucey.

Kina bekräftade det nya coronaviruset hos sjuka den 9 januari i år.

Igår 21:02
Läs mer om Coronavirusets spridning
Trumps USA Israel-Palestina-konflikten
Palestinska protester mot Trumps plan.  AHMAD GHARABLI / AFP
Trumps USA Israel-Palestina-konflikten

Israel stärkt av Trumps plan – ska rösta om annektering

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar rösta redan på söndag om att annektera 30 procent av israeliska bosättningar på Västbanken, skriver Washington Post med hänvisning till en talesperson för Israels regering.

De områden som berörs fanns med i den fredsplan som Donald Trump presenterade på en gemensam presskonferens med Israels Benjamin Netanyahu på tisdagen.

USA har sagt att om Israel genomför en sådan omröstning kommer USA att se det annekterade området som en del av Israel.

Igår 20:24
Benjamin Netanyahu och Donald Trump.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump föreslår palestinsk stat – erkänner befintliga israeliska bosättningar

USA:s president Donald Trump presenterar sin länge omtalade fredsplan för Israel och Palestina vid en presskonferens tillsammans med Israels Benjamin Netanyahu.

– I dag tar Israel ett stort kliv mot fred, säger Trump och kallar avtalet för ett ”historiskt genombrott”. Trump tackar Netanyahu för hans mod i att gå framåt mot fred.

Planen innehåller en palestinsk stat och ett stopp för bosättningar under fyra år. Samtidigt erkänner USA vissa Israel-kontrollerade delar av Västbanken som tillhörande Israel. Fredsplanen kräver också att palestinierna tar flera steg mot självstyre för att bosättningsstoppet ska realiseras.

Palestinierna har på förhand fördömt uppgörelsen.

Igår 17:12
Jerusalem  RONEN ZVULUN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dubbla budskap om Jerusalem i Trumps fredsplan

När Donald Trump presenterade en fredplan för Israel-Palestina-konflikten var det oklart vilken roll den för båda parter viktiga staden Jerusalem ska spela.

Enligt medieuppgifter innehåller fredsplanen en uppgörelse där östra Jerusalem blir en del av en palestinskt stat. Vid den presskonferens där Donald Trump och Israels Benjamin Netanyahu presenterade planen sa Trump i stället att Jerusalem ska förbli Israels odelade huvudstad.

Enligt israeliska medier ska östra Jerusalem vara palestinskt om palestinierna ”når en nivå där de kan ses som en stat”.

Igår 17:51
Läs mer om Trumps USA
Morgan Johansson (S), Jimmie Åkesson (SD). TT
Svenskt mottagande

Åkesson: ”Hela Sverige är ett utsatt område i dag”

Ebo-lagen debatterades när justitieminister Morgan Johansson (S) mötte SD-ledaren Jimmie Åkesson i en duell i Aktuellt. Detta med anledning av att flera kommuner försöker minska invandringen genom att peka ut hela kommunen som ett utsatt område. Johansson sa att regeringen skulle återkomma med ett besked om hur den ser på det här agerandet.

– Min uppfattning är att hela Sverige är ett utsatt område i dag, sa Åkesson

Men Morgan Johansson replikerade med att Åkesson ägnar sig åt skräckpropaganda.

– Arbetslösheten har inte ökat på det sätt vi trodde, statsfinanserna är i ordning, vi har möjlighet att sätta av pengar – då är det klart att Sverige är i ett betydligt bättre läge, sa han.

Igår 21:02
Arkivbild. Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals måste lämna migrationsboende

Från och med nästa vecka kommer omkring 400 personer få besked från Migrationsverkets om att de kommer behöva lämna myndighetens boende, rapporterar TT.

De flesta av dem är ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen.

Beskedet innebär att de ha tre dagar på sig att flytta ut.

Veronika Lindstrand Kant, avdelningschef för nationell samordning vid Migrationsverket, påpekar dock att myndigheten informerade alla berörda i november.

Igår 16:51
Jimmie Åkesson och Paula Bieler TT
undefined

SD: Kommuner kan själva besluta om kvotflyktingar

Opinion Om Sverige ska ha ett flyktingmottagande alls under den närmaste tiden måste det bygga på väldigt låga nivåer och att kommunerna själva ber om att få ta emot kvotflyktingar. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler (SD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Partiet vill se ett system med ett maxtak baserat på nationell kapacitet, där nivån på mottagande avgörs av kommunernas förmåga och vilja att ordna mottagande.

”Regeringens höjda kvot och siffror om tusentals kvotmottagna varje år måste sättas i perspektiv till dagens situation, och där kan vi konstatera att Sverige redan nått sin gräns för länge sedan”, skriver Åkesson och Bieler.

Igår 12:34
Läs mer om Svenskt mottagande
Utredare vid nedslagsplatsen DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Kobe Bryant 1978–2020

Alla nio kroppar har hittats efter dödskraschen

Kropparna efter alla de nio personer som dog vid helikopterkraschen i Los Angeles i söndags, där basketspelaren Kobe Bryant var en av offren, har hittats. Det meddelade Los Angeles chefsobducent på tisdagen, rapporterar AFP.

Tre av kropparna hittades i anslutning till vraket av helikoptern redan i söndags. De återstående sex kropparnas hittades i det omgivande området under måndagen. Samtliga kroppar har flyttats från olycksplatsen till ett forensiskt center där de ska undersökas och identifieras.

Igår 21:46
Fans samlas runt en muralmålning som föreställer Bryant i Los Angeles. FREDERIC J. BROWN / AFP
undefined

Washington Post kritiseras för att ha stängt av reporter

Washington Post får kritik för att ha stängt av sin inrikespolitiska reporter Felicia Sonmez. Det efter att hon delat en länk på Twitter till en artikel från 2016 om en våldtäktsanklagelse som riktades mot basketlegendaren Kobe Bryant, som dog i en helikopterkrasch i helgen.

Washington Post har hävdat att Sonmez brutit mot tidningens riktlinjer, men enligt facket är motiveringen bristfällig och reglerna för journalisters agerande i sociala medier otydliga. I ett uttalande kritiserar facket tidningen för att inte ge sitt stöd åt Felicia Sonmez, som själv varit öppen med att hon utsatts för sexövergrepp.

Över 200 anställda reportrar har också uttryckt ”oro och förvåning” i ett öppet brev, rapporterar Axios.

Igår 11:29
Kobe Bryant/Paulo Coelho. TT
undefined

Bryant och Coelho skrev på barnbok – utkastet raderat

Den brasilianske författaren Paulo Coelho har raderat det utkast till en barnbok som han och avlidne basketstjärnan Kobe Bryant skrev tillsammans. Det skriver författaren på Twitter.

Bryant och Coelho började diskutera projektet tillsammans år 2016 och inledde skrivandet för några månader sedan, enligt AP. Bara några timmar efter att basketstjärnans död bekräftats meddelade författaren att han inte tänkte slutföra boken utan Bryant.

– Jag raderade utkastet för att det inte hade varit rimligt att publicera boken utan honom, säger Paulo Coelho.

Igår 09:42
Läs mer om Kobe Bryant 1978–2020
Färjestad bytte in målvakten Arvid Holm inför tredje perioden. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SHL 19/20

Målfest i Jönköping när HV71 slog Färjestad

HV71 tog andra raka segern när Färjestad besegrades med hela 8-4 på tisdagskvällen.

Hemmalaget inledde med hård press, men det var värmlänningarna som gjorde första målet när Oscar Bäck vann pucken och avslutade iskallt efter bara drygt två minuter.

HV71 kvitterade dock kort därpå genom Alexander Bengtsson och därefter gick det undan. När andra perioden var slut ledde HV71 med 6-2.

I sista akten lyckades Färjestad väcka liv i matchen genom att reducera två gånger om. Men närmare än så kom man inte och siffrorna slutade 8-4 efter att hemmalaget gjort två mål i öppen kasse.

Kvällens resultat innebär att Färjestad nu har förlorat fem matcher i rad.

Igår 21:00
Malmös Oscar Alsenfelt spikade igen och tog samtliga av Brynäs 32 skott. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Alsenfelt höll nollan när Malmö tog storseger

Malmö-målvakten missade två matcher efter att ha fått en smäll mot huvudet mot Djurgården. Men på tisdagskvällen var Oscar Alsenfelt tillbaka och stod för en storartad insats.

32-åringen spikade igen och räddade samtliga 32 skott från bortalaget Brynäs.

Matchen såg länge ut att bli en målsnål historia – när två perioder var spelade stod det blott 1-0 till hemmalaget efter mål i power play av Lars Bryggman tio minuter in i första akten.

Men under slutperiodens sista tio minuter lossnade det rejält för Malmö som drog ifrån och vann med 5-0 efter mål av Fredrik Händemark, Johan Olosfsson, Jesper Jensen Aabo och Axel Wemmeborn.

Igår 20:58
Läs mer om SHL 19/20

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund