Bankchef: Basinkomst kan vara populismens motgift
Medborgarlön, basinkomst eller statlig inkomst – där alla medborgare får en summa pengar av staten utan krav på motprestation – kan vara lösningen för den framtida osäkerheten och verka som ett motgift mot populismen. Det säger storbanken Citis chefsekonom Willem Buiter i en intervju med SvD Näringsliv. Han anser att USA:s och EU:s oförmåga att fördela vinsterna från globaliseringen på ett rättvist sätt ligger till grund för populismens frammarsch.
– Vi har haft ett system där vinnaren får allt, säger han och tillägger att det behövs en ny inkomstlösning om robotarna i framtiden tar alla jobb.
bakgrund
Willem Buiter
Wikipedia (en)
Willem Hendrik Buiter (born 26 September 1949) is a Dutch-born American-British economist. He is currently the Chief Economist at Citigroup.
bakgrund
Basinkomst
Wikipedia (sv)
Basinkomst, även kallat medborgarlön eller grundinkomst, är i sin typiska form en regelbunden utbetalad summa pengar, från staten till samtliga medborgare (eller invånare) i landet. Medborgarna, eller invånarna, får penningsumman helt ovillkorligt och det är en ”lika till alla”-princip som gäller (det vill säga lika till alla vuxna eller åtminstone alla vuxna i arbetsför ålder). Basinkomst är i denna typiska form ett förslag på ett nytt välfärdssystem där alla ges ekonomisk grundtrygghet utan byråkrati och kontroll. Debatten om basinkomst, liksom det besläktade systemet negativ inkomstskatt, är levande i många länder. Det finns också en akademisk diskussion om förslaget och fem av mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har uttalat stöd för idén.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen