Hem
(Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Barn isolerades utan orsak – myndighet lovar bättring

Barn så unga som nio år och unga som har försökt begå självmord har satts i isoleringsceller på statliga ungdomshem. I ett fall blev en 13-årig flicka isolerad för att hon gjorde motstånd när hon inte ville gå av en studsmatta. I ett annat fick en 15-årig pojke med Aspergers syndrom tillbringa tio timmar i isolering – utan anledning.
Enligt SR Ekots granskning har barn isolerats trots att cellerna bara får användas i extrema undantagsfall och aldrig som bestraffning.
Jan-Eric Josefsson är verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, SiS. Nu svarar han på kritiken efter granskningen.
– Det är inte okej. Det är tydligt i vilka situationer vi får tillgripa våra särskilda befogenheter och det är inte en sådan. Här behöver vi bli ännu tydligare och ännu bättre på att utbilda vår personal och informera om vad som gäller och inte gäller, säger han.

bakgrund
 
Statens institutionsstyrelse, Sis
Wikipedia (sv)
Statens institutionsstyrelse (SiS) är den myndighet som sedan den 1 juli 1993 administrerar och driver tvångsvård av ungdomar och vuxna missbrukare i Sverige. Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Vården bedrivs vid 25 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet (LVM=Lag om vård av missbrukare i vissa fall). SiS ansvarar också för påföljden sluten ungdomsvård, LSU. Varje år kommer cirka 1 300 ungdomar och 1 000 vuxna till SiS. De flesta har problem på livets alla områden. Många har varit föremål för samhällsingripanden flera gånger utan att deras situation har förbättrats. Vården sker i allmänhet utan den enskildes samtycke. SiS erbjuder individuell behandling men har även behandling för specifika grupper, som grova ungdomsbrottslingar, adopterade ungdomar med allvarliga problem, sexuella förövare, svårt relationsstörda flickor och flickor som utsatts för sexuella övergrepp samt ungdomar med neuropsykiatriska problem. Vistelsen på ett behandlingshem hos SiS inleds med en utredning. Behandlare, psykologer och pedagoger kartlägger behoven och gör en noggrann behandlingsbedömning. Den ligger sedan till grund för den individuella behandlingsplanen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen