Hem
Christopher O'Neill och prinsessan Madeleine med Nicholas och Leonore under dopgudstjänsten för prinsessan Adrienne Josephine Alice. (Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Barnen förlorar apanaget: ”Har diskuterats i flera år”

Prinsessan Madeleines barn samt prins Carl Philips barn kommer inte längre att få sina levnadskostnader täckta av apanaget, bekräftade riksmarskalk Fredrik Wersäll på en pressträff under måndagen.

– Självfallet är de medlemmar av den kungliga familjen. De behåller sina titlar som prins och prinsessa, och hertig respektive hertiginna, sa Wersäll.

Han pekade på att kungafamiljen är stor, att den inklusive nästa generation omfattar 10 personer i tronföljden.

– Det är en följd av en diskussion som i flera år har pågått inom den kungliga familjen, sa Wersäll.

I takt med att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips åtaganden blir färre kan även tilldelningen av medel till dem väntas minska.

Enligt Wersäll är hela kungafamiljen bekväm med beslutet.

– De tycker det är en naturlig utveckling som vi även ser i andra kungahus runt om i Europa.

bakgrund
 
Successionsordningen
Wikipedia (sv)
Successionsordningen (1810:0926), SO, är Sveriges äldsta nu gällande grundlag. Den antogs av 1810 års riksdag och utfärdades som gällande den 26 september samma år. Lagen reglerar tronföljden till den svenska tronen, det vill säga vem som får bli kung eller regerande drottning i riket. Med antagandet av successionsordningen blev huset Bernadotte berättigat att bestiga Sveriges tron. Successionsordningen stadgade ursprungligen att den svenska kungavärdigheten ärvdes av ättlingarna till Carl XIV Johans manliga avkomlingar, men sedan 1980 ärvs den av alla avkomlingar till Carl XIV Johans manlige avkomling Carl XVI Gustaf oavsett kön. Den senare var vid den tidpunkten bortsett från hans barnlöse och åldrige farbror prins Bertil den ende kvarvarande personen som fortfarande kunde ge tronarvsberättigad avkomma enligt successionsordningens dittillsvarande lydelse.
bakgrund
 
Apanage
Wikipedia (sv)
Apanage (från vulgärlatinets apanare som betyder "att ge bröd") är de medel som betalas ut till furstliga personer för deras underhåll. I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna, och skall täcka bland annat kostnaderna för Kungens och övriga kungahusets representation. Apanaget infördes den 1 december 1809, då riksdagen slöt ett avtal med Karl XIII, varigenom staten fick tillgång till ”ett antal kungsgårdar och kungsladugårdar och därtill hörande hemman och lägenheter”, medan kungen fick rätten att förfoga över slotten samt ett årligt apanage. Kungen återlämnade även den personliga egendomen Guadeloupe i Karibien till Frankrike för 24 miljoner franc, med vilka han betalade av den svenska statsskulden. Den årliga återbetalningen och räntan som detta lån mellan stat och kungahus gav utgjorde ända fram till 1983 en betydande del av kungahusets apanage. År 2006 uppgick apanaget till cirka 48 miljoner kronor. Apanage härstammar från Frankrike, där det var ordet för de pengar som konungens icke förstfödda barn fick. Den äldste sonen ärvde alltid tronen, och för att stötta de yngre barnen fick de pengar, land eller annan egendom. Den sammanlagda kostnaden i den svenska statsbudgeten är för Kungliga hov- och slottsstaten ett ramanslag på ca 127 miljoner kronor (2014). Därav går runt 65 miljoner till Hovstaterna som så kallat apanage. Återstående del, runt 62 miljoner, går till slottsstaten för drift och underhåll av de elva Kungliga slotten och deras museiverksamhet samt övriga kungliga egendomar såsom Kungliga Djurgården, Hagaparken och Riddarholmskyrkan. Apanaget används för att täcka kostnaderna för statschefens officiella uppgifter samt representationskostnaderna för övriga sex medlemmar av kungahuset. Kungen har likt tidigare drottning Beatrix av Nederländerna valt att inte göra någon frivillig redovisning av apanaget, något som exempelvis de brittiska hovstaterna gör.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen