Bättre bot mot hjärtsvikt: ”Men den används inte”
Behandlingen mot hjärtsvikt har blivit mer effektiv men sjukvårdens organisation gör så att alltför få patienter får träffa en hjärtspecialist. Det rapporterar SR Ekot.
– Det finns en rad nya effektiva behandlingar men problemet är att de används inte, säger Lars Lund, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset till Ekot.
Enligt Lund beror detta på att det varken finns tillräcklig tillgång på vårdplatser på hjärtavdelningar eller tillgång till hjärtläkare i öppenvården.
bakgrund
Hjärtsvikt
Wikipedia (sv)
Hjärtsvikt, ofta använt för att benämna kronisk hjärtsvikt, innebär att hjärtat inte kan pumpa tillräckligt för att upprätthålla blodflödet och för att möta kroppens behov. Symtom på hjärtsvikt är vanligen andfåddhet, kraftig trötthet, och bensvullnad. Andfåddheten förvärras oftast av fysisk aktivitet, då man ligger ner, och på natten då man sover. Detta begränsar ofta hur mycket fysisk ansträngning som är möjlig, även vid välbehandlad hjärtsvikt.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen