Tech

Bättre routersäkerhet när nya WPA3 lanseras

Sårbarheten Krack slog ned som en bomb i it-världen förra året, då den innebar att i stort sett alla routermodeller i världen kunde avlyssnas till följd av sårbarheter i det nu mycket gamla krypteringsprotokollet WPA2.
Men nu har organisationen Wifi Alliance presenterat detaljerna kring uppföljaren, det betydligt säkrare krypteringsprotokollet WPA3, som bland annat inte medger så kalade brute force-angrepp.
Det är inte klargjort när de första produkterna med WPA3 kan bli tillgängliga för konsumenter, men Wifi Alliance menar att det kommer att ske i år.

Toppnyheter

Tim ”Avicii” Bergling. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Aviciis okända album är ”hans bästa på flera år”

Tim ”Avicii” Bergling arbetade med ny musik och bara två dagar innan han hittades död hade han pratat med skivbolagschefen Neil Jacobson. I en exklusiv intervju med Variety berättar Jacobson, chef för skivbolaget Geffen, att Aviciis album var färdigt – och hans bästa musik på flera år.
– Han var så inspirerad. Så peppad. Vi hade just haft en månad med intensiva sessioner – vi var faktiskt tvungna att sätta sluttider för våra sessioner eftersom Tim annars kunde jobba 16 timmar i sträck, det var naturligt för honom.
Bergling hittades död i Oman på fredagen. Han blev 28 år.

8 min
Tim ”Avicii” Bergling. Amy Sussman / TT / NTB Scanpix
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Hotellet i Oman i uttalande: ”Avicii såg ut att må bra”

Tim ”Avicii” Bergling tillbringade sin sista tid på en resort i Omans huvudstad Muskat. Nu väljer hotellet som han bodde på att hålla en hyllningskonsert, ”Beats by the beach”, skriver Times of Oman enligt Expressen.
”Vi kan bekräfta att Avicii besökte Muscat Hill Resort och under sin vistelse var han extremt vänlig mot all vår personal och betedde sig som vilken gäst som helst. Avicii såg ut att må bra och verkade njuta under sin vistelse här”, skriver hotellet i ett uttalande.
Hotellet framför också sina kondoleanser till världsstjärnans familj, vänner och fans. Tim Bergling blev 28 år gammal.

4 tim
Flera hundra människor samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagen för en offentlig minnesstund med anledning av Tim ”Avicii” Berglings död. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Hundratals fans i tyst minut på Sergels torg

Hundratals fans till världsstjärnan Tim ”Avicii” Bergling samlades i dag på Sergels torg i centrala Stockholm för att hylla honom. Klockan 16.00 hölls en tyst minut för att ”hedra honom och hans musik”, enligt arrangörerna Arman Cinkitas och Jean Moreno.
En av dem på plats var Johanna Sjöström som beskriver hans bortgång som ”overklig”.
– Han har varit med mycket. På festivaler, fester och skolavslutningar, säger hon till TT.
Flera personer håller tal och mellan talen spelas Aviciis stora hits.

Idag 13:58
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
TT
Nordkoreakrisen

Expert: Inte ett uttalande om kärnvapennedrustning

Kim Jong-Uns uttalande om att Nordkorea ska sluta provspränga kärnvapen är inte ett steg mot en kärnvapennedrustning. Det menar Victor Cha, som kan komma att bli USA:s ambassadör i Sydkorea, i en kommentar till Axios.
Han menar att Nordkoreas uttalande snarare är ett försök att befästa landets roll som en kärnvapennation:
– Detta är inte ett uttalande om kärnvapennedrustning. Det är ett uttalande som ska visa att Nordkorea är en ansvarsfull kärnvapennation, säger Cha till Axios.

2 tim
Federica Mogherini och Kim Jong Un
Nordkoreakrisen

EU erbjuder stöd i samtalen med Kim Jong-Un

EU:s utrikeschef välkomnar Kim Jong-Uns uttalande om att avbryta alla kärnvapen- och robottester och erbjuder EU:s stöd i de kommande samtalen om kärnkraftsnedrustningar, rapporterar Reuters.
Nordkoreas drag är ”ett positivt, efterlängtat steg på vägen till att landets fullständiga, kontrollerbara och irreversibla kärnkraftsnedrustning”, säger Federica Mogherin, EU:s utrikeschef i ett uttalande.
Mogherini skriver också att de kommande mötena mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In samt Kim Jong-Uns möte Donald Trump är chanser att ”bygga förtroende”.
Kim Jong-Un meddelade under lördagen att Nordkorea inte kommer att genomföra fler provskjutningar med interkontinentala robotar.

Idag 14:39
Margot Wallström utanför Backåkra. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Wallström: Viktigt att fortsätta pressa Nordkorea

Utrikesminister Margot Wallström välkomnar Kim Jong-Uns uttalande om att avbryta alla kärnvapen- och robottester och stänga ner en anläggning för kärnvapenprov.
– Jag tycker att alla besked i rätt rikting, med mindre våld, är bra och välkomna. Sedan måste vi ju se, hur lever man upp till alla löften? Nu sker en sekvens av möten med både Sydkorea och USA och det är bra. Men vi måste fortsätta att hålla pressen uppe på Nordkorea, säger hon till journalisterna på plats vid Backåkra inför det stundande FN-mötet.
Även den viktiga regionala spelaren Japan välkomnar uttalandet, men säger att konkreta bevis för att Pyongyangs kärnvapen avvecklas måste läggas fram och att det är för tidigt att minska pressen på Nordkorea.

Idag 09:43
Läs mer om Nordkoreakrisen
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Tim ”Avicii” Bergling

Tim Berglings exflickvän: ”Vila i frid vackra ängel”

”Tim, det känns som om det bara var i går vi var oskiljaktiga”, skriver Tim ”Avicii” Berglings exflickvän Racquel Bettencourt i ett inlägg på Instagram, skriver Expressen.
Bettencourt skriver om deras relation och hyllar Tim Berglings stora talang och skriver att hon känner glädje över att hans musik berörde så många och att hans själ kommer finnas kvar genom den.
”Det var alldeles för tidigt för dig. Jag sänder mina kondoleanser till din fantastiska familj, mitt hjärta är med dem. Vila i frid vackra ängel.”

2 tim
Avicii/minnesstunden på Sergels torg i Stockholm. TT
Röster om Tim ”Avicii” Bergling

Krönikörer: ”Tänk om Avicii kunde uppleva all kärlek”

Tänk om Tim ”Avicii” Bergling fick uppleva all den kärlek som sprids i Sverige efter hans bortgång, skriver Alex Schulman i en krönika i Expressen. ”Att han efter döden fick tillåtelse att dröja kvar en liten stund här på jorden innan han reste vidare, så han fick se allt det här, uppleva all kärlek, höra sina sånger spelas längs gatorna.”
Schulman beskriver hur hela Stockholm spelat hans låtar det senaste dygnet och hur Avicii genom sin musik följt en hel generation unga människor in i vuxenvärlden.
I en krönika i DN skriver Nicholas Ringskog Ferrada-Noli om hur annorlunda Tim Bergling var: Han var en av världens mest kända dj:ar men i första hand en kompositör, artist och producent.
”Elektronisk dansmusik var visserligen hans språk, men det var musiken i sig som var hans hem, inte de jättelika klubbarna där denna musik spelas.”

5 tim
Eduardo Munoz / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Tim ”Avicii” Bergling

”Avicii bjöd in till fest i skuggan av krig och kris”

Tim Bergling beskrivs i internationella medier som en av de som betytt absolut mest för den elektroniska dansmusiken, EDM.
Trots de enorma framgångarna verkade Bergling aldrig helt bekväm i rampljuset, skriver The Guardians Katie Bain och återger att vänner brukade beskriva honom som blyg och snäll.
Hon beskriver hans betydelse för den generation som växte upp i skuggan av 11 september-dåden och ständiga krig och ekonomisk kris.
”Han var antipolitisk och existerade i en bubbla av champagne och konfettiregn, hans musik var som en ångestdämpande ljudvåg för lyssnare över hela världen”, skriver Bain.
Samtidigt som han var en futurist hade han djupa rötter, skriver Michael Wood i LA Times om det svenska dj-fenomenet Avicii. Som exempel tar han genombrottshiten Levels och dess samplingar av Etta James R&B-låt ”Something's Got a Hold On Me”.

Idag 09:02
Läs mer om Röster om Tim ”Avicii” Bergling
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Nyanlända kan få jobb inom gröna näringslivet”

Opinion Många nyanlända kan få jobb inom det gröna näringslivet, men för att det ska fungera krävs samarbete mellan statliga myndigheter och lokala partners, skriver Jesper Broberg och Mats Halling, vid Hushållningssällskapet, på DN Debatt.
Debattörerna menar att det vore en bra idé att lösa problemet med den växande grupp – invandrarna – som står utanför arbetsmarknaden med branschens svårigheter att hitta utbildad och kvalificerad arbetskraft.
”Problemen är olika, men de skulle delvis kunna lösas samtidigt.”

28 min
Nyanlända flyktingar på Malmö Central 2015. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenskt mottagande

Andel som vill se färre flyktingar har dubblerats

Fyra av tio väljare vill att Sverige tar emot betydligt färre flyktingar, visar en opinionsundersökning från DN/Ipsos. Det är en dubblering mot när samma fråga ställdes 2015, då svarade två av tio samma sak. Om även de som svarar att de vill se en ”viss åtstramning” räknas in är andelen som vill se färre flyktingar än i dag 60 procent.
Andelen som vill se en generösare politik har under samma period minskat från 26 till 12 procent.
Undersökningens resultat stämmer med de stora nationella studierna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
– Det är en dramatisk förändring, inte minst med tanke på att det har gått så fort, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap, till DN.
Gruppen som tycker att invandring i huvudsak är bra för Sverige har minskat från 63 till 44 procent, samtidigt som gruppen som tycker att invandring i huvudsak är dåligt för Sverige har ökat från 13 till 31 procent.

Idag 06:04
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.