Hem
(Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Bättre skolgång för flickor i Tanzania med menskopp

För unga kvinnor i Tanzania kan menskoppen bidra till en bättre skolgång. Det visar ny forskning från Lunds universitet, rapporterar Vetenskapsradion.

Sara Gabrielsson, forskare vid Lund University Centre for Sustainability Studies, har länge studerat frågor om sanitet i landet.

På grund av att mens är tabubelagt undviker många tjejer i Tanzania att gå till skolan under sin menstruation. Det är heller inte okej att prata om mens eller visa blod och ofta används samma binda i flera dagar, vilket kan leda till infektioner, säger Gabrielsson.

I en studie fick 30 tjejer pröva antingen engångsbinda, tvättbar binda eller menskopp. Och det visade sig att menskoppen var det skydd som upplevdes som mest positivt. Flera tjejer vittnade om en stark frihetskänsla.

”Jag kan till och med spela fotboll”, ”Jag kan gå i skolan” och ”Jag känner mig fri. Jag kan gå ut”, är några av omdömena.

bakgrund
 
Menskopp
Wikipedia (sv)
Menskopp (kallas även m-kopp och månadskopp) är ett mensskydd av gummi, silikon eller plast som förs in i slidan och fångar upp menstruationsblodet. De flesta menskoppar är flergångsprodukter, men det finns även menskoppar som är förbrukningsvaror. En skillnad jämfört med tamponger är att underlivets naturliga fukt inte sugs upp. En del upplever minskade besvär från svampinfektioner med menskopp. Men den största skillnaden är att en menskopp används, tas ut, töms, sköljs av och förs sedan in i slidan igen. En menskopp kan vanligen användas på detta sätt i flera år. Livslängden varierar generellt från olika märken och förvaring och rengöring kan påverka livslängden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen