Hem
Bäver. Arkivbild. (Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Bäver blir hemlös för att sällsynt fisk ska räddas

En stor bäverfördämning på Järvafältet i norra Stockholm måste ge vika för att rädda den sällsynta fisken grönling som bor i samma bäck, rapporterar P4 Stockholm.

Så länge bäverfördämningen är kvar i Igelbäcken blir det svårt för fisken att trivas, eftersom kvistar och grenar håller stora delar av vattnet borta.

– Grönlingen som bor i Igelbäcken är en raritet, och den har såklart svårt att trivas när det inte finns något vatten. Därför måste bygget bort, säger Anna Edström, ekolog på Stockholms stad, till P4.

 
Grönling
Wikipedia (sv)
Grönlingen (Barbatula barbatula) är en taggfenig benfisk. Andra namn på den är gråmört, sandkrypare, smerler, smärling, smörling, stengrönling och tånglake. Namnet "grönling" tros vara en förvanskning av det västgermanska ordet gründling, vilket betyder 'grundlevande'. Grönlingen förekommer i sötvatten i större delen av Europa, från Irland (där den är inplanterad) till Ryssland, utom på den Iberiska halvön och utom på Apenninska halvön. I bräckt vatten i Östersjön finner man den i Skärgårdshavet i sydvästra Finland och även söder om Edsviken i Stockholms län.[källa behövs] I Asien sträcker sig utbredningsområdet från Ryssland i väster till Kina i öster, men grönlingen förekommer inte i södra Asien eller i Japan. Den föredrar strömmande vatten i bäckar och åar med stenig botten. Den svenska grönlingen blir cirka 10–15 cm lång. Fiskerekordet kommer från Igelbäcken, Solna. Det exemplaret var 14,9 cm och vägde 28 g. I de nordöstra delarna av sitt utbredningsområde kan grönlingen uppnå en storlek av 21 cm och väga 200 g.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen