Hem
Illustrationsbild (Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Behåller legitimationen – trots narkotikastölder

En sjuksköterska på Skånes universitetssjukhus som tog ut dubbla doser av narkotiska läkemedel och behöll hälften för egen användning får behålla legitimationen. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat, rapporterar Sydsvenskan.

En av sjuksköterskans arbetsuppgifter var att förbereda och ge patienter narkotiska läkemedel i samband med operation.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare kommit till slutsatsen att kvinnan riskerat människors liv och givit rekommendationen att hon skulle förlora sin legitimation. HSAN skriver i sitt beslut att sjuksköterskan nu har fått vård för sitt missbruk:

– Missbruksärenden är mycket vanliga och det vanligaste beslutet är att de får prövotid och sedan hoppas man att de kommer på banan igen, säger Linnéa Ahlborn, jurist på HSAN, till Sydsvenskan.

bakgrund
 
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
Wikipedia (sv)
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) är en statlig, domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor beträffande legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, vilka väckts av Inspektionen för vård och omsorg, av den yrkesutövare som saken gäller, av Justitieombudsmannen eller av Justitiekanslern. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd inrättades 1980 och är från 2011 en nämndmyndighet, vars administration hanteras av Socialstyrelsen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd består av ordförande och åtta ledamöter. Ordföranden, och dennes ersättare, ska ha varit ordinarie domare och ledamöterna är politiker och personer som utses av Sveriges Kommuner och Landsting och av fackliga organisationer. Nämndens arbetsuppgifter är behörighetsärenden, det vill säga frågor om indragning och återfående av legitimation och förskrivningsrätt för hälso- och sjukvårdspersonal. Nämnden handlägger sedan 2012 inte längre disciplinärenden, vilka tidigare kunde leda till påföljderna erinran eller varning. Beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kan överklagas hos förvaltningsrätten i Stockholm. Prövningstillstånd krävs vid överklagande av Förvaltningsrättens beslut hos kammarrätten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen