Kung Philippe, Burger King-skylt. TT
Ekonomi

Belgiska kungen ilsken på Burger King

Hamburgerkedjan Burger King har dragit tillbaka en annons i Belgien efter att den upprört landets kung Philippe, skriver Reuters.

På en kampanjhemsida skrev Burger King ”två kungar, en krona. Vem kommer att styra? Rösta nu”. Efter att representanter för belgiska hovet krävde att Burger King förklarade sig valde bolaget att dra tillbaka kampanjen. Nu står det i stället ”det finns inte plats för två kungar i Belgien.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Norden
Öresundsbron. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Ilskan växer vid gränsen: ”Inte logiskt att ha stängt”

Danskar reser fritt till Sverige för att shoppa, spela golf och besöka sommarstugor, men svenskar är fortsatt portade i Danmark. Detta väcker nu allt större ilska i Skåne, skriver DN. Lunds kommunalråd Philip Sandberg (L) påpekar att Skåne har färre smittade och döda än Köpenhamn.

– Det är inte logiskt att fortsätta hålla stängda gränser och säga att det beror på smittspridningen i Sverige, säger han, och varnar för att samarbetet över gränsen på sikt kan ta skada.

Även flera danskar som tidningen talat med ifrågasätter meningen med att hålla gränsen stängd åt ena hållet.

Frilansjournalisten Kristina Olsson, baserad i Danmark, säger till Kvällsposten att många i Danmark vill öppna gränsen mot Sverige, eftersom svenskarna är viktiga för den danska turistindustrin.

– Det blir en jättekonstig situation när det bara är stängt från ena hållet, konstaterar hon.

1 tim
Trafik i riktning mot Danmark. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Backar om kärleks-sms: Vill se underskrivet intyg

På måndagen öppnade Danmark för att nordbor och tyskar ska få komma in i landet om de har en dansk partner och om förhållandet kan styrkas med bland annat sms och bilder.

Efter skarp kritik från både Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti backar nu regeringen. Justitieminister Nick Hækkerup säger att det räcker med ett papper som parterna skrivit under som visar att man har en kärleksrelation.

– Det kan uppstå situationer där det är nödvändigt med extra kontroll från polisens sida, men som utgångspunkt räcker det, säger han till DR.

5 tim
Alla som vill resa över bron kontrolleras. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danska UD ryter till efter kökaos på Öresundsbron

Under söndagen fastnade mängder av danskar på väg hem från helgfirande i Sverige i köer på Öresundsbron. Nu ryter danska UD till mot danskar som bryter mot rekommendationerna om att undvika icke-nödvändiga resor, skriver Sydsvenskan.

– Vår helt klara uppmaning är: Stanna hemma i Danmark tills det möjligen sker en förändring av resevägledningen för Sverige, säger Erik Brøgger vid UD.

De som besökt Sverige uppmanas nu att hålla sig hemma i karantän i två veckor.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Tove Fall. SVT.
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Epidemiolog vill se nytt mål: Dags att trycka ner smittan

Det faktum att färre i samhället tycks ha antikroppar mot coronaviruset än tidigare uppskattningar pekat på kan vara en indikation på att viruset är mindre smittsamt än befarat. Det säger epidemiologiprofessorn Tove Fall i Aktuellt. Hon säger att Sverige därför nu bör lägga om strategin i kampen mot viruset.

– Det är dags att vässa målet, inte bara satsa på att få precis under maxkapaciteten i vården utan faktiskt trycka ner smittan så långt det går, säger hon.

För att lyckas med det vill hon att alla som uppvisar symptom testas, att de som visar sig bära på viruset isolerar sig, och att deras kontakter spåras upp och testas.

– Varje bruten smittkedja betyder färre sjuka, säger Fall.

3 tim
Illustrationsbild. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik i rapport tonades ned av Göteborgs stad

Kommunikationsavdelningen i Göteborgs stad bad om en ”mjukare” rapport när den första innehöll skarp kritik mot stadens kriskommunikation under coronapandemin. Det avslöjar Göteborgs Posten.

Den första utvärderingen som beställdes av Göteborgs stad visade att det inte fanns någon plan och ordentlig samordning av krishanteringen.

Henrik Dahlberg, pressansvarig på stadsledningskontoret, säger till GP att det inte fanns någon anledning att ”drämma till” stadens medarbetare om hur dåliga de är. Därför mildrades formuleringarna i den första rapporten. I den slutgiltiga versionen ska ”allt upp på bordet” enligt Dahlberg.

Idag 15:52
Prins Carl Philip  Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten
undefined

Prinsen till Försvaret: ”Jag står till förfogande”

I samband med coronakrisen har prins Carl Philip börjat jobba på Försvarsmakten, skriver Expressen med hänvisning till hovet.

Han har placerats vid insatsledningens operativa ledningscentral som bland annat samordnar Försvarsmaktens stöd till samhället med anledning av covid-19-pandemin. Hovet påpekar att tjänstgöringen sker på prinsens eget initiativ.

Carl Philip är sedan tidigare reservofficer med majors grad. Han ska ha ställt sig till Försvarsmaktens förfogande efter ett besök på Högkvarteret i början av april.

Idag 12:53
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Covid-patienter svåra att väcka efter intensivvård

Flera läkare vittnar om att covid-patienter som sövts ner för att genomgå intensivvård är svårare att väcka än andra patienter, skriver SvD.

I normala fall burkar det ta en eller ett par dagar för en person som vårdats i respirator att vakna, men för covidpatienter kan det ta en vecka eller mer. Orsaken till detta är dock inte klarlagd.

En teori är att covidpatienterna behandlas med narkosmedel som är mer långtidsverkande, eftersom det råder brist på det vanligaste medlet, propofol. En annan teori är att det långsamma uppvaknandet har att göra med att patienterna har svårt att syresätta sitt blod.

En tredje teori är att en del patienter drabbas av mindre hjärnskador under narkosen, något som neurologer vid Karolinska nu undersöker närmare.

3 tim
Allt fler reser till andra delar av landet igen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna reser allt mer igen: ”En massiv ökning”

Trots coronapandemin rör sig svenskarna sedan ett par veckor allt mer ute i samhället igen – och trenden är ökande, rapporterar TT.

Mellan vecka 20 och 21 syntes en tydlig förändring.

– Vi kan se att det helt klart är en massiv ökning jämfört med veckan innan, vilket man kan tänka sig sannolikt är på grund av att det var långhelg, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Under onsdagen vecka 21 ökade resandet mellan Stockholm och Skåne exempelvis med 387 procent jämfört med veckan före. Mellan Stockholm och Gotland var ökningen 182 procent.

Idag 16:35
Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB: Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer

Omkring en av tio följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt en Sifo-undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade på dagens pressträff om coronaläget.

Fortfarande svarar åtta av tio att de följer rekommendationerna i lika hög grad som för ett par veckor sedan.

– Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

Idag 12:39
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat