Marcus Berg gör mål mot Luxemburg. PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

”Berg vore en av de bästa värvningarna i historien”

Uppgifterna om att Marcus Berg kan återvända till IFK Göteborg och Allsvenskan kommer lite från ingenstans, säger Sportbladets reporter Frida Fagerlund. Samtidigt tycker hon inte att det känns som en omöjlighet – och menar att det skulle betyda ”helt enormt mycket” för laget.

– I Blåvitt så hade han nog framför allt kunnat bidra med erfarenhet och kanske pushar en sådan som Benjamin Nygren som har kommit fram som en jättetalang, fortsätter hon.

Reporterkollegan Robert Laul skriver att anfallaren vore en hemvändare i nivå med Markus Rosenberg till Malmö och Seb Larsson till AIK.

”En ordinarie landslagsanfallare med ett par tre fyra år kvar av karriären... på papperet en av de bästa värvningarna i allsvenskans historia”, skriver han på Twitter.

Läs mer

Toppnyheter

Skrämdump från videon. På bilden syns Justin Trudeau i mörk ansiktsfärg. Global News.
Valet i Kanada 2019

Trudeau pressad – tredje fallet av mörk sminkning

En video visar ett tredje fall då Kanadas premiärminister Justin Trudeau har mörkt smink i ansiktet. Videon är från tidigt nittiotal, skriver Global News.

Videon är det tredje fallet på mindre än 24 timmar, bara fem veckor innan valet. Tidigare i dag uppmärksammade Time Magazine ett foto på premiärministern från en fest för 18 år där han syns med mörkt smink i ansiktet och en turban. Trudeau medger själv till tidskriften att han vid ytterligare ett tillfälle, under skoltiden, använt liknande mörk sminkning.

–Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau till Time Magazine.

35 min
Bilden är tagen på en fest på en skola där Trudeau arbetade som lärare. Time.com
undefined

”Trudeau är definitivt den största hycklaren i landet”

Kritiken strömmar in mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter att en bild från 2001 där han är utklädd i turban och bär mörkt smink har fått spridning.

Trudeau befinner sig mitt i valrörelsen och flera av kritikerna är andra politiker. Maxime Bernier, partiledare för Folkpartiet i Kanada, säger att han inte tänker anklaga Trudeau för rasism men tillägger:

– Han är mästaren av identitetspolitik och Liberalerna (Trudeaus parti) har just lagt månader på att anklaga alla för att vara högerextrema. Han är definitivt den största hycklaren i landet, säger han enligt Reuters.

Nya demokratiska partiets partiledare Jagmeet Singh har publicerat en känslosam video på Youtube där han berättar om egna erfarenheter av rasism.

– Rasism är på riktigt. Människor här i rummet har upplevt det [...] Jag har upplevt det hela mitt liv, säger Singh som kräver en förklaring av Trudeau.

Premiärministern har bett om ursäkt för bilden och säger att han vid tidpunkten inte ”ansåg att det var rasistiskt” men att han vet bättre nu.

Idag 06:13
Justin Trudeau Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeau ber om ursäkt för ”Tusen och en natt”-bild

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett fotografi taget på en fest för 18 år sedan som väckt stor uppmärksamhet.

Temat på festen var ”Tusen och en natt” och på bilden syns Trudeau med mörkt sminkat ansikte och turban. Bilden har publicerats av tidskriften Time Magazine och togs på den skola där premiärministern vid tidpunkten arbetade som lärare.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger Trudeau och fortsätter:

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

Trudeau är mitt uppe i en återvalskampanj – bara en dryg månad återstår till valet som ser ut att bli mycket jämnt.

Idag 03:47
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Tel Aviv. Arkivbild. Wikimedia
Bindefelds 60-årsfest

Professor: En åklagare bör titta på partiledarnas resa

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis deltagande på Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv bör utredas av åklagare. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Aftonbladet.

Knäckfrågorna är om partiledarna betalar för resorna själva, och om de är vänner till Bindefeld, enligt Lundin. Samtliga partiledare säger att de är nära vänner med Bindefeld. Kristersson betalar för resan ner men bjuds på allt annat. Busch Thor får kostnaderna betalda, säger hennes pressekreterare till DN. Det är oklart hur det är med Sabuni.

– Är man personlig vän får man alltid ge varandra grejer. Men vet vi att de är det? Bindefeld verkar ha en stor vänkrets, men det kan man ju å andra sidan ha, säger Lundin till tidningen.

4 min
Micael Bindefeld, Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni. Arkivbilder. TT
undefined

Partiledarnas deltagande på kändisfest får kritik

Flera partiledare kommer att vara på plats när festfixaren Micael Bindefeld firar sin 60-årsdag i israeliska Tel Aviv. Detta får kritik av juridikprofessorn Claes Sandgren, tidigare ordförande för Institutet mot mutor, som tycker att en åklagare borde titta på det, skriver Expressen.

– Man får ju självklart bjuda en vän på en resa. Men det finns en grupp som kan vara känslig och det är personer i offentlig tjänst, säger Sandgren.

Partiledarna som deltar är Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L). Bindefeld har tidigare sagt till tidningen att han står för resa och uppehälle till alla gästdeltagare.

3 tim
Läs mer om Bindefelds 60-årsfest
Isabella Lövin  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

MP: ”Lägger krokben för det svenska klimatarbetet”

MP:s språkrör Isabella Lövin menar att Moderaternas förslag på att sänka skatten på bensin och diesel är en farlig och populistisk väg att gå.

– Vi står inför en klimatkris och våra utsläpp måste minska mycket på kort tid. Att Moderaterna i det läget prioriterar att lägga flera miljarder på att göra klimatfarliga drivmedel billigare är att lägga krokben på det svenska klimatarbetet, säger Lövin i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

M-förslaget på att sänka skatten på bensin och diesel är en del av partiets budgetmotion.

2 tim
Elisabeth Svantesson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill sänka skatten på bensin och diesel

Moderaterna föreslår sänkt skatt på bensin och diesel i sin budgetmotion, skriver SVT Nyheter.

Skälet är att partiet anser att den svaga kronan och det höga drivmedelspriserna gjort priset ”för högt”.

– Om man menar allvar med att hela Sverige ska leva, då måste man också möjliggöra för alla de som bor utanför större städerna att använda bilen, som de ju också är helt beroende av att göra, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Partiet vill dels avskaffa den så kallade överindexeringen av bensin- och dieselskatten som är en fortsättning på den frysning man beslutade om i M/KD-budgeten förra hösten.

Dessutom vill man se en aktiv sänkning av den så kallade energiskatten.

5 tim
Läs mer om Sverige och klimathotet
Javad Zarif Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Irans hot: ”Fullskaligt krig” om USA går till attack

Irans utrikesminister Javad Zarif hotar med ett ”fullskaligt krig” om USA eller Saudiarabien attackerar Iran. I en intervju med CNN säger han att Saudiarabien skulle tvingas kämpa till ”den sista amerikanska soldaten” om så sker.

Precis som tidigare förnekar han Irans inblandning i helgens drönarattacker mot oljeproduktionen i Saudiarabien. Både USA och Saudiarabien har lagt skulden på Iran.

Zarif säger att Iran vill undvika en konflikt, och att man är villigt att samtala med grannländerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

3 tim
Jean-Yves Le Drian och Amelie de Montchalin LUDOVIC MARIN / AFP
undefined

Fransk minister tvivlar på huthirebellers påstående

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian tvivlar på de jemenitiska huthirebellernas påstående om att dessa legat bakom helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar, skriver AP.

I en intervju med tv-kanalen CNews säger Le Drian att det ”inte är särskilt troligt”.

Ministern vill inte spekulera i vem som bär ansvaret för attackerna men meddelar att Frankrike skickat egna experter till Saudiarabien för att utreda det inträffade.

USA och Saudiarabien misstänker att Iran låg bakom lördagens attack, något som Iran konsekvent har avfärdat.

Idag 08:23
Bilden visar rök från attackerna i helgen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väsentliga frågan uteblir – och Iran har övertaget”

Den väsentliga frågan har fortfarande inget svar – om drönarna och robotarna avfyrats från iransk mark eller inte. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter att Saudiarabien sagt att vapnen som avfyrats är av iranskt ursprung, men det är ännu oklart var ifrån vapnen avfyrats.

”Allt vi fick var ett kryptiskt uttalande om att de kom norrifrån”, skriver han och poängterar att utredningen fortfarande pågår om vem som är ansvarig.

Foreign Policys Emily Meierding skriver att även om Iran kanske inte har varit inblandat i attackerna i helgen så gynnar de landets intressen.

Hon menar att fram tills att andra länder inte är fullt så beroende av oljan kommer Iran att ha ett övertag då andra länder, även USA, inte är immuna mot instabilitet på oljemarknaden.

Igår 22:09
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen lägger lista med 30 förslag mot gängbrott

Regeringen har skapat en åtgärdslista med 30 skarpa förslag för att motverka gängkriminalitet och skjutningar, rapporterar TT med hänvisning till uppgifter från regeringskansliet.

Listan är en sammanställning av förslag som regeringen och alla övriga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har kommit med under tidigare samtal för att motverka gängkriminalitet. Bland annat uppges förslag som handlar om bättre verktyg för polisen, straffskärpningar och förebyggande åtgärder finnas med.

De skarpa förslagen ska presenteras när partierna möts för ett tredje möte om hårdare tag mot gängkriminaliteten på fredag.

2 tim
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Om poliserna själva får välja: Slopad mängdrabatt

För att bekämpa gängkriminaliteten behövs fler poliser, samt att mängdrabatten och straffrabatten för yngre slopas. Det svarar poliserna själva i en undersökning gjord av Polisförbundet, rapporterar SVT Nyheter.

Den högst prioriterade åtgärden är slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. 55 procent svarar att de vill ta bort mängdrabatten. 48 procent av medlemmarna svarar att det behövs fler poliser och nästan lika många, 46 procent, anser att straffrabatten för unga måste slopas.

– Det är att man lyssnar på professionen, att man lyssnar på de som jobbar med det här dagligen. Att man ser att det inte finns någon ”quick fix” för att lösa den situation vi är i nu, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, till SVT.

3 tim
Person med pistol CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga frihetsberövas sällan: ”Inte rädda att åka fast”

Personer under 18 år som begår lagöverträdelser blir sällan frihetsberövade. Det framgår i SVT:s Uppdrag Granskning.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) återfaller omkring 20 procent av de 15- till 17-åringar som begår brott i brottslighet inom ett år. Något som får stöd i granskningen.

– Polisen gör sitt jobb. De griper dem, sen släpps de igen. Efter 45 minuter är de tillbaka, säger trygghetsvärden Mona Jokhaji i programmet innan hon tillägger att ”de är inte rädda för att åka fast”.

Upp till 18 års ålder krävs det synnerliga skäl för att anhålla eller häkta, varpå många släpps efter förhör och blir socialtjänstens ansvar. Enligt de poliser som Uppdrag Granskning pratat med råder en frustration om vilka vidare åtgärder som tas efter att ansvaret lämnats över.

Igår 11:34
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen