Bilar körs på skit i Småland – än saknas biogasens Musk
Visste du att dina gamla lökskal och äppelskruttar skulle kunna användas som bränsle för att driva din spis? Med biogas är det möjligt redan i dag, men hittills utgör biogas endast 0,004 procent av EU:s energiförbrukning.
Enligt Surreyforskaren Ananya Mukherjee handlar det till stor del om okunskap – människor tror felaktigt att rötningskamrarna är stora, fula och illaluktande. I själva verket är det inte så, skriver hon i en artikel i The Conversation.
Vid både tillverkning och förbränning orsakar biogas förvisso koldioxidutsläpp, men det som gör att den beskrivs som ”grön” är att man använder just restprodukter, så som matavfall och kobajs. Det är dock dyrt och har ofta ställts i kontrast mot elektrifieringen, som gått snabbare än många väntat sig. Frågan är om satsningar på biogas är värt det – är utsläppsminskningen tillräckligt stor i förhållande till kostnaderna?
Något som talar för att den kommer att vara en del av framtidens energimix är att den kan produceras oberoende av hur mycket det blåser eller hur mycket solen skiner.
– Biogas går dessutom att lagra och kan ersätta naturgas i allt från industrier till fartygsdrift. Snart kan alla kommuner i Småland köra sina bilar på skit. Kan det bli smartare? Nix, säger Jan Rapp, grundare av Biogasakademin, till Svenska Dagbladet.
Tidningen har besökt familjen Birgersson som på sin bondgård gör egen biogas och med den driver egna biogasmackar på flera småländska orter. På tusen bananskal kommer man tio mil, står att läsa.
– Jag kan inte förstå varför vi inte ska använda det vi redan har i en omställning. Vi saknar helt enkelt biogasens Elon Musk, säger Tom Birgersson till SvD.
Men kanske är det just i det lokala som framtiden för biogas ligger. Enligt analytiker som Euractiv citerar är det både mest ekonomiskt och miljövänligt, med tanke på exempelvis transporter. Ett exempel på ett sådant småskaligt projekt går att hitta på Gotland, i ekobyn Suderbyn. Där driver invånarna ett lokalt biogasverk som av mat- och jordbruksavfall genererar värme till hushållen.
Fördjupning
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.