Startup vill använda whisky för bilbränsle
Produktionen av whisky är stor – varje sekund blir 44 flaskor skotsk whisky klara. Mängden restprodukter är ännu större.
Kvar för varje liter färdig whisky blir 2,5 kilo spannmålsrester, åtta liter så kallat bränt öl och tio liter förbrukad jästfällning.
Martin Tangney, som grundat Celtic Renewables, har hittat ett sätt att göra om resterna till biobränsle för bilar, skriver CNN Business.
Tangneys arbete började redan 2007 vid universitetet och han testade ”allt från tidningspapper till sjögräs” innan han fastnade för restprodukter från whisky.
Processen är en fermentering, där bakterier bryter ner sockret i restprodukterna till syra, som sedan bryts ner till lösningar som butanol och etanol. Whiskybränslet har provats på en Ford och fungerade bra när det var utblandat med vanlig bensin, skriver CNN.
Biobränslen ses som en snabb lösning för att minska koldioxidutsläppet från sektorer som flyg. Men det finns också stora problem med att odla mat som exempelvis majs, soja eller socker för att använda som biobränsle. Det kräver helt enkelt enorma mängder land
Bränsle från ”verkligt avfall” som då exempelvis restprodukter från whiskytillverkning är ”antagligen den bästa sortens biobränsle”, säger Alison Smith, miljöforskare vid Oxforduniversitetet, till CNN.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till mattias.magnusson@schibsted.com.