Bågskyttar förekommer på aktivisternas sida. Under morgonen skadades en polis av en pil. ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Bildspel: Våldsamt vid campus i Hongkong

Söndagsmorgonen inleddes med våldsamma protester i Hongkong. Polis har beskjutit aktivister med tårgas och demonstranterna har svarat med bensinbomber.

Från det polytekniska universitetet kommer dramatiska bilder. Se några av dem nedan.

Tårgas har satts in mot demonstranterna

YE AUNG THU / AFP

Katapulter används för att slunga bensinbomber

THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN

En demonstrant tar skydd under ett paraply

ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN

Polis har ryckt fram på campus under morgonen

PHILIP FONG / AFP

Har varit en våldsam morgon vid universitetet

ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN

En aktivist tar skydd vid sammandrabbningarna

ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN

Soldat från Folkets befrielsearmé står vakt i närheten av universitetet

TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN

Många demonstranter bär gasmasker

THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Stefan Löfven och Pedro Sánchez. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Löfven: Håller fast vid Sveriges ståndpunkt om lån

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är på besök i Sverige för att försöka få Sverige att backa förslaget om EU:s stora coronakrisstöd. Tillsammans med statsminister Stefan Löfven höll han en pressträff på Harpsund.

Löfven säger att han förklarat att ökningen i budgeten kan bli problematisk även om det behövs en återhämtningsfond.

– Vi behöver en sådan men den ska baseras på lån, det är Sveriges ståndpunkt.

Sverige ingår i en formation som kallas frugala fyran. De fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – vill att alla de föreslagna 750 miljarder euro i återhämtningsfonden ska ges som lån. Som förslaget ser ut nu är 500 miljarder av stödet bidrag.

2 tim
Angela Merkel och Giuseppe Conte. Tobias Schwarz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland och Italien skärper tonen mot Sverige

Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktar ett varningens finger mot de fyra mer sparsamma länderna i den så kallade frugala fyran: Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.

Efter ett möte med Italiens ledare Giuseppe Conte i Berlin på fredagen sa Merkel att EU har ”lång väg kvar” innan man kan enas om ett återhämtningspaket för coronakrisen, skriver Politico. Hon öppnade också för att det kan krävas ytterligare ett möte efter helgens toppmöte i Bryssel för att komma i mål med förhandlingarna.

Merkel tycktes rikta sig till de fyra länderna som förespråkar lån framför bidrag när hon sa att hon kan godkänna små förändringar av det avtal som föreslagits, men tänker motarbeta alla försök att riva upp det.

Stödpaketet föreslås vara 750 miljarder euro, eller 8 000 miljarder svenska kronor. Bidragsdelen föreslås utgöra 500 miljarder.

Igår 09:49
Finansminister Magdalena Andersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. TT
undefined

Nationalekonomer: Sverige kan inte snåla när det är kris

Opinion Det finns en risk att Sverige och Danmark blir bromsklossar i Europasamarbetet i och med ländernas inställning till EU:s nya långtidsbudget. I stället måste länderna vara konstruktiva, skriver fem nationalekonomer på SvD Debatt.

Länderna utgör, tillsammans med Nederländerna och Österrike, EU:s mest sparsamma kvartett i samtalen. De förespråkar lån framför bidrag.

”Denna historiskt djupa ekonomiska kris är inte rätt tillfälle att vara snål. Frågan om lån eller bidrag är dessutom av liten ekonomisk betydelse för skattebetalarna i Sverige och Danmark”, skriver de.

Efter krisen och inte just nu, fortsätter de, är det läge att ställa krav på medlemsländerna om ordning och reda i statsfinanserna.

Igår 20:02
Läs mer om EU:s framtid
Coronaviruset Smittan i Europa
EU-kommissionär Ylva Johansson. Olivier Hoslet / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Ylva Johansson: ”Lyft gränshindren i EU nu”

EU-kommissionär Ylva Johansson (S) tryckte i SVT:s Aktuellt i går på att EU borde avskaffa inreseförbuden länderna emellan.

– Fri rörlighet är det som gör att vi känner oss som en familj. Vår rekommendation är lyft alla interna gränshinder nu.

Hon tog upp argumentet att läget i Sverige har förbättrats och att alla länder har gjort anpassningar för att minska smittspridningen av coronaviruset.

1 tim
Arkivbild: Stena Line-färja. Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Resebolagen är nöjda när svenskar slipper karantän

Tysklands besked att släppa in svenska resenärer utan krav på karantän igen applåderas av resebolagen, skriver TT.

– Det här beskedet är naturligtvis välkommet för vår tyska verksamhet, säger Stena Lines presschef Erik Lewenhaupt till nyhetsbyrån.

Färjebolaget har tvingats lägga ner sträckan Trelleborg-Sassnitz helt och Göteborg-Kiel och Trelleborg-Rostock har i stort sett bara transporterat gods de senaste månaderna.

Snälltåget, som brukar ha avgångar till Berlin, välkomnar det tyska beskedet även om årets sommarsäsong för Tysklandsresorna ställts in. Och SJ tror att de nu kan få fler resenärer till Skåne, skriver TT.

Igår 16:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Jakten på botemedel
Intensivvårdsavdelning på Norrlands universitetssjukhus. Klas Sjöberg/Region Västerbotten
Coronaviruset Jakten på botemedel

Prostatamedicin testas på svenska covidpatienter

Medicinen Enzalutamid som används för att behandla prostatacancer testas mot coronaviruset, skriver Region Västerbotten och Sahlgrenska akademin i ett gemensamt pressmeddelande.

Läkemedlet påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och covid-19.

– Målet är att läkemedlet ska minska mängden coronavirus som kan ta sig in i lungcellerna genom att det motverkar processen bakom ett enzym, säger Andreas Josefsson, som leder studien.

Förhoppningen är att medicinen ska förkorta sjukdomsförloppet samt minska behovet av intensivvård.

4 tim
Patienten Jennifer Haller får Modernas vaccin under försöket den 16 mars. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alla patienter i Modernas test utvecklade antikroppar

Alla 45 patienter som deltog i läkemedelsbolaget Modernas test med ett potentiellt coronavirusvaccin har utvecklat antikroppar, skriver CNBC.

Enligt det Astra Zeneca-delägda bolaget fick samtliga patienter ett ”robust” skydd. Moderna uppger att de deltagande personerna utvecklat ett fyra gånger starkare skydd än patienter som återhämtat sig från covid-19.

Över hälften av de deltagande patienterna fick också någon form av biverkningar, som illamående eller huvudvärk. Men symptomen var så pass milda att experimentet inte behövde avbrytas.

Datan har publicerats i New England Journal of Medicine. Resultaten är lovande men arbetet med vaccinet är ännu inne i ett tidigt stadium, konstaterar CNN.

Igår 21:30
Läs mer om Coronaviruset