Björn Eriksson hoppar av SOK:s ordförandeval
Björn Eriksson lägger ned sin kandidatur till posten som ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK). Det har han meddelat valberedningen i ett brev, rapporterar DN.
En anledning ska vara att de olika specialidrottsförbunden inte tycker att tiden är inne för en så nära relation mellan SOK och Riksidrottsförbundet, som Eriksson är ordförande för.
”Dessutom anser åtskilliga specialidrottsförbund att de inte getts önskad tid att tänka över vad som är bäst för idrottsrörelsen i och med Stefan Lindebergs plötsliga besked om avgång. Det är något som jag som ordförande för RF har respekt för”, skriver Eriksson enligt DN.
bakgrund
Björn Eriksson
Wikipedia (sv)
Björn Gustaf Eriksson, född 7 december 1945 i Stockholm, är en svensk ämbetsman som bland annat varit rikspolischef och landshövding i Östergötlands län åren 1996–2009.
Eriksson avlade examen vid Handelshögskolan i Stockholm 1968. Han tjänstgjorde därefter på Finansdepartementet/Budgetdepartementet, som departementssekreterare 1969–1976, departementsråd 1977–1981 och budgetchef 1981–1983. Han var därefter generaltulldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen 1983–1988 samt rikspolischef 1988–1996. 1988 utnämndes Eriksson till ordförande för World Customs Organisation. Eriksson var även president över Interpol, 1994–1996. Efter denne period utnämndes han för första gången i organisationens historia, till hederspresident och behåller än titeln.
Som landshövding i Östergötlands län har han varit uppskattad och blivit framröstad till såväl årets Linköpingsbo 2005 som årets östgöte år 1998, i en omröstning som arrangerades av Radio Östergötland. Eriksson har varit drivande i arbetet med att etablera ett centrum för forskning om ekonomisk brottslighet och stöttat forskningsenheten Tema genus och forskning kring Heliga Birgitta. Han har även stöttat Linköpings universitet och blev på våren 2006 promoverad till filosofie hedersdoktor vid den filosofiska fakulteten i samband med promotionshögtiden.
Under sin landshövdingetid bjöd han årligen in östgötarna till sång- och teaterföreställningar på Linköpings slott, där han själv deltog ömsom som skådespelare ömsom som bullbakande och kaffeserverande värd. Konstnärlig ledare för föreställningarna var hans hustru, Helena Eriksson. I Rimforsa i Kinda kommun finns en gata uppkallad efter Eriksson.
1996 utgav Eriksson en bok om anekdoter kring hans polistid. Boken kallades Björnkramar.
Efter Erikssons avgång som landshövding driver han bolaget Björn E Consulting, där han bland annat ägnar sig åt att hålla föredrag i diverse ämnen. Åren 2009-2010 var han regeringens koordinator för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn. Sedan 2011 är Eriksson ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse och blev 2015 vald till förbundets ordförande. Han var även ordförande i Svenska Skidskytteförbundet 2001-2011 och sitter nu i samma förbunds Advisory Board samt Advisory Board för säkerhetsföretaget BRM. Eriksson är styrelsemedlem i Kampsportsdelegationen, Vätternrundan Internationella, skidskytteförbundets utvecklingskommitte, och säkerhetsbranschens utbildningsorganisation Bya. Eriksson är sedan 2013 Ordförande för den privata säkerhets industrins branschorganisation. Tidigare styrelser som Eriksson suttit medlem i är bland annat Gunnebo, AIK, Falcon och Stjärnurmakarna. Eriksson är ordförande för Årets nybyggare, ED Bygger Drömmar, Stenhammarstiftelsen, Äldreforskningen vid Linköpings Universitet, Yump och Stiftelsen Sveriges Modernaste Myndighet.
2013 blev Eriksson ordförande för Gymnastik- och Idrottshögskolans styrelse samt för branschorganisationen Säkerhetsbranschen. 201 till 2015 var Eriksson ordförande för Svenska Friidrottsförbundet.
Björn Eriksson var regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterat våld 2011-2013 (se huliganism i Sverige). I april 2013 presenterade han delbetänkandet "Mindre våld för pengarna" och nästföljande år presenterades slutbetänkandet Mer Glädje för pengarna. Han har tidigare föreslagit bland annat en skärpning av det tillträdesförbud som möjliggör portförbjudning av huliganer, samt ett maskeringsförbud på idrottsarenorna. Det var för sitt arbete som nationell samordnare mot idrottsvåld som Eriksson år 2013 utsågs till Årets trygghetsambassadör 2013 av tidningen SecurityUser.com tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS).
Eriksson arbetade mycket under 2015 som ledare för Kontantupproret, en rörelse som vill se kontanter som ett betalningsmedel även i framtiden.
Eriksson valdes till ordförande för Riksidrottsförbundet (RF); Riksidrottsstyrelsen (RS) och Svenska Idrottsrörelsens Studieförbund (SISU) den 31 maj 2015.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen