Sport

Bulgariska fans under matchen.  CARL RECINE / BILDBYRÅN
Rasismskandalen i fotbolls-EM

Sex personer har gripits för inblandning i EM-skandalen

Sex personer har gripits misstänkta för att ha koppling till rasistskandalen under måndagens EM-kvalmatch i Sofia mellan Bulgarien och England, där spelare i England bland annat utsattes för apljud.

”Arbetet fortsätter med att identifiera andra. Materialet lämnas över till åklagare", skriver Bulgariens inrikesministerium på sin webbplats, enligt TT.

Tidigare i dag gick man ut med att fyra personer gripits men nu har alltså ytterligare två gripits.

Idag 09:36
Borislav Mikhailov / Supportrar. Illustrationsbild. TT / Bildbyrån
undefined

Ordförande avgår efter gårdagens skandalmatch

Gårdagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England fick avbrytas två gånger efter att rasistiska skanderingar hörts från läktarplats. Nu avgår ordföranden för Bulgariens fotbollsförbund, Borislav Mikhailov, enligt AFP.

”Beslutet är taget baserat på de anspänningar som uppstått de senaste dagarna, vilka är skadliga för såväl bulgarisk fotboll som för det Bulgariska Fotbollsförbundet”, säger förbundet i ett uttalande.

England vann matchen med 6–0.

Igår 14:16
Marcus Rashford, i mitten, utsattes för apljud under matchen. Bulgariens premiärminister Bojko Borisov till höger.  TT/Bildbyrån
undefined

Reagerar efter apljuden: Oacceptabelt – måste avgå

Bulgariens premiärminister Bojko Borisov kräver att ordföranden i landets fotbollsförbund avgår efter gårdagens rasismskandal i EM-kvalet, skriver TT.

"Det är oacceptabelt för Bulgarien, som är ett av de mest toleranta länderna i världen och där folk av olika etnicitet och religion lever i frihet, att förknippas med rasism och främlingsfientlighet", skriver han på Facebook.

Premiärministern ska nu ha uppmanat Bulgariens idrottsminister att bryta kontakten med fotbollsförbundet, ekonomiska förbindelser inkluderat.

Flera mörkhyade spelare i England utsattes för apljud under matchen, skriver The Guardian.

Igår 09:43
Läs mer om Rasismskandalen i fotbolls-EM
Janne Andersson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Andersson: Vill inte att vi ska sikta på en kryssmatch

Sverige tappade poäng när Spanien kvitterade till 1–1 på tilläggstid i EM-kvalmötet på Friends på tisdagskvällen. Förutsättningarna nu är att en poäng mot Rumänien och sedan tre hemma mot Färöarna i sista kvalmatchen räcker för att ta det svenska landslaget till EM.

Men Janne Andersson & Co reser till Bukarest för att vinna.

– Jag tror inte på att förbereda sig för ett kryss, säger han till TT och fortsätter:

– Man måste alltid sikta på att vinna. Det förbereder vi oss för att göra.

Rumänien, som ligger en poäng bakom Sverige, har Sverige hemma och Spanien borta kvar och är piskat att vinna hemma på nationalarenan i Bukarest den 15 november.

Idag 05:06
Emil Forsberg.  ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
undefined

Forsberg: Om vi hör något rasistiskt kliver vi av plan

Flera tongivande spelare i svenska landslaget säger att de tänker protestera om det förekommer rasism från läktarhåll i bortamatchen mot Rumänien i november.

– Det är viktigt att sätta ner foten kring den här frågan, säger Emil Forsberg till Sportbladet.

Bakgrunden är att måndagens match mellan England och Bulgarien i Sofia fick pausas efter rasistiska tillmälen från läktarplats. Rasism från läktarplats är något som även förekommit i Rumänien tidigare.

Forsberg tycker att ”blågult” ska kliva av planen om de hör något rasistiskt och han får medhåll från flera spelare.

Idag 07:07
Rodri och Sebastian Larsson.  Bildbyrån
undefined

Spanska passningen: Lever på att backa hem efter mål

Sverige vara bara minuter från en skrällseger, och trots att trepoängaren uteblev var det nog många som imponerades över Sveriges förmåga att stå upp mot Spanien. Den spanske mittfältaren Rodri var inte en av dem.

– De lever på att göra ett mål och sen backa hem, säger han till spanska Marca enligt Expressen, och tillägger att Spanien var ute efter mer än ett kryss även om det nu innebar avancemang.

Sveriges Sebastian Larsson delar inte den bild som Rodri ger.

– Vi visste att de skulle ha mycket boll, men under långa perioder spelar de ett spel som passar oss ganska bra. De hotar inte, de har boll framför oss.

Idag 06:22
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Andreas Johnsson firar ett mål med Mitchell Marner och John Tavares.  Chris Young / TT NYHETSBYRÅN
NHL 19/20

Toronto knäckte Minnesota i andra efter svag inledning

Toronto låg under efter första perioden, men tog sedan kommandot och körde över Minnesota i en vass andraperiod. Andreas Johnsson stod för ett mål och en assist i NHL-mötet som slutade 4–2.

Toronto hade mycket att diskutera i omklädningsrummet efter 0–1-underläget efter den första perioden.

– Vi var inte så skärpta och bra som vi vill vara, speciellt hemma, sade tränaren Mike Babcock vid en presskonferens efter matchen enligt TT.

Men vad som än sades verkar det ha gett resultat. Knappt två minuter in i andra perioden klev lagkaptenen John Tavares fram och dunkade in kvitteringsmålet. Andreas Johnsson spelade sedan fram till 2–1-målet i numerärt överläge, och slog en dryg minut senare själv in 3–1-pucken.

Det hann bli ytterligare ett mål för Toronto innan perioden var avslutad. I tredje fick Minnesota in ett reduceringsmål.

Idag 05:50
Donald Trump och St. Louis Blues.  Jack Gruber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump till Alexander Steen: ”Kolla in hans mun!”

Alexander Steen hamnade i fokus när hans St. Louis Blues i egenskap av Stanley Cup-mästare fick besöka Vita huset. Vid en pressträff utanför kallade president Donald Trump fram Steen, men det var inte för att hylla honom för hans poäng på isen.

– Kolla in den här killen. Kolla den här killens mun. Tror ni att han har fått sig några smällar? Tror ni att han är tuff? Tror ni att jag kan slå honom i en fajt? Nä, jag vet inte, sa Trump enligt TT.

Alexander Steens spel har gett honom en tydlig glugg i munnen, vilket presidenten inte var sen med att notera.

Idag 06:39
Läs mer om NHL 19/20