Hem
Så här många mandat har respektive medlemsland i EU-parlamentet. (Riksdagens illustration)

Blickarna vänds mot större länder när Sverige röstar

I dag röstar svenskarna i EU-valet, men världens blickar vänds troligen mot länder som har mer makt i parlamentet. De svenska partierna kämpar om 2,7 procent av platserna i Bryssel, eller 20 mandat.

När EU-valet går in i sitt avslutande skede i morgon ska också stora länder som Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Polen rösta. Politikerna där gör upp om 96, 74, 73, 54 respektive 51 mandat, drygt 45 procent av alla mandat i parlamentet. Antalet ledamöter från varje land beror på befolkningsmängden.

Efter valet kommer politikerna att dela upp sig i olika partigrupper. För tillfället är den konservativa gruppen EPP störst, följt av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Efter att Storbritannien har lämnat EU sjunker antalet platser i parlamentet från 751 till 705, samtidigt som Sverige går från 20 mandat till 21. Då kommer alltså 3,0 procent av stolarna att vara svenska.

Nuvarande Europaparlament

Av de svenska partierna sitter V i partigruppen GUE/NGL, S och Fi i S&D, MP i De Gröna, C och L i Alde, M och KD i EPP och SD i ECR. (TT)

Guider till valet

bakgrund
 
Europaparlamentsvalet i Sverige 2019
Wikipedia (sv)
Europaparlamentsvalet i Sverige 2019 planeras äga rum den 26 maj 2019. I valet kommer 21 ledamöter att väljas från den svenska valkretsen. I valet röstar väljarna på de svenska partierna, vars valda ledamöter sedan bildar politiska grupper i Europaparlamentet tillsammans med ledamöter från partier från andra medlemsstater med motsvarande politiska tillhörighet. Det är alltså inte möjligt för väljarna att rösta direkt på ett europeiskt parti.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen