Hem
Frida Boisen. (TT)

Boisen: Vad har religionen gjort för jämställdheten?

”Kan du tänka dig. Det vi till vardags kallar en man. Med snopp, pung, slips, större adamsäpple än kvinnor, ofta mer hår på bröstet och 17 procent i snitt mer i lön än en kvinna. Det vi kallar en man är i själva verket bara ett endaste revben av en kvinna.” Frida Boisen skriver i en krönika i GT att det antagandet förstås är ”lika sant” som att en kvinnan skapades från mannens revben, som det presenteras i skapelseberättelsen i Gamla testamentet.
Boisen menar att det finns ”otroligt fina sidor” i de flesta religioner, men ifrågasätter vad de gjort för att verka för människor lika värde.
Hon påpekar att vi är upprörda över att ”noll procent av alla filmer” klarade Bechdeltestet – att filmen innehåller en dialog mellan två namngivna kvinnor som inte handlar om män – för några år sedan, men att det inte är ”några konstigheter” att en majoritet av kapitlen i Bibeln inte klarar det.
”I dag har vi schemalagd skoltid för att förklara berättelsen att kvinnan skapades av ett ben av mannen. Men försvinnande få lektionstimmar åt livsfilosofin och ämnet jämställdhet och alla människors lika värde”, skriver Boisen.

bakgrund
 
Adam och Eva
Wikipedia (sv)
Adam och Eva är enligt Bibelns skapelseberättelse i Första Moseboken de första människorna som Gud skapade. De räknas som mänsklighetens stamföräldrar i judisk, muslimsk och kristen tro. Skildringen om dessa har tolkats både bokstavligt och allegoriskt.
bakgrund
 
Bechdeltestet
Wikipedia (sv)
Bechdeltestet (/ˈbɛkdəl/) (engelska: Bechdel Test, Bechdel Rule) är ett test med vilken en films framställning av kvinnor kan bedömas. Bechdeltestet har sitt ursprung i populärkulturen men används numera även av skribenter i etablerade pappers- och nättidningar. Testet används ibland även på litteratur.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen