Arkivbilder TT
Ekonomi

Boktips: Handelskriget, AI-hot och blodbubblan

När lugnet lägger sig efter julstressen kan det vara hög tid att dyka ner i en god bok.

Omni Ekonomi har gått igenom affärsmedierna och samlat ihop deras bästa boktips för den ekonomiintresserade läsaren – här listar vi ett urval:

Theranos skulle rädda världen – sen sprack bubblan

Arkivbild: Theranos grundare och vd Elizabeth Holmes är nu misstänkt för bedrägeri och rättegången sätter igång i juli 2020.  Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN

”Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup” av John Carreyrou.

Theranos utrustning skulle revolutionera blodprovtagning och förenkla tillgången till vård för alla. Den egenutvecklade maskinen – kallad Edison, efter den store uppfinnaren – skulle ersätta alla provrör och i stället genomföra alla tester på bara en droppe blod från ett finger.

Men när Wall Street Journal-reportern John Carreyrou började granska bolaget rämnade fasaden och ett luftslott med potentiellt brottsliga inslag avslöjades.

Frihetskonceptet – inklämt mellan stat och samhälle?

Illustrationsbild. En staty av Benjamin Franklin blickar ut över en tom korridor i Kapitolium, i Washington.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

”The Narrow Corridor: States, Societies and the Fate of Liberty” av Daron Acemoglu och James A Robinson.

Författarna till den inflytelserika boken ”Why Nations Fail” från 2012 har återigen lierat sig, den här gången för att dra en lans för maktbalansen mellan stat och samhälle.

Författarna tar avstamp i den brittiska 1600-talsfilosofen Thomas Hobbes tankar kring staten som antingen despotisk och förtryckande, eller helt frånvarande. Mittemellan dessa två extremer finns en korridor som är alldeles lagom – den gyllene medelvägen.

Är mänskligheten redo för robotar vid rodret?

Illustrationsbild. Roboten Robby Peppers hand.  Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN

”Clear Bright Future” av Paul Mason.

”40 år av nyliberalism har varit en katastrof. Vi har blivit så vana vid att passivt svara på egoistiska incitament att det nästan är omöjligt att tänka utanför våra ideologiska parametrar. Och ännu värre är det att det gör oss svagare inför robotarnas framstöt.”

Så beskriver tidningen The Prospects redaktörer Paul Masons grundteori i boken. Riskerna med ”big tech” och artificiell intelligens är ledmotivet och Masons rädsla är att mänskligheten frivilligt lämnar över ansvaret över sina liv till maskinerna.

Ekonomiprisduo tar sig av världens svåraste problem

Arkivbild. MIT-ekonomen Esther Duflo tar emot ekonompriset från kung Carl Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, 10 december 2019.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Good Economics for Hard Times” av Abhijit Banerjee och Esther Duflo.

Författarduon – MIT-ekonomer och tillika äkta makar – fick ta emot årets upplaga av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne tillsammans med Harvard-professorn Michael Kremer för sitt sätt att angripa den extrema fattigdomen i världen.

I den här boken granskar de svåra frågor som klimatförändringar, handelskrig och invandring ur ett ekonomiskt perspektiv, med stöd av statistik och med ett humanistiskt angreppssätt.

”Trump startade inte handelskriget med Kina”

Arkivbild. USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping träffades i Peking i november 2017.  Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN

”Schism” av Paul Blustein.

Att ett fullskaligt handelskrig har rasat mellan Kina och USA det senaste året är det nog få som har missat. Men hur hamnade vi här?

Den frågan försöker Paul Blustein ge svar på. Han framhåller bland annat att det inte alls var president Donald Trump som startade handelskriget, utan att startskottet egentligen gick långt före Trump klev in i Vita huset.

Blustein går igenom en historia av spänningar och strid mellan de två ekonomiska supermakterna och konstaterar att det inte är en lätt knut att lösa.

Toppnyheter

Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Analyser: Oppositionen kör över Löfven med S-politik

När oppositionen i form av V, M och KD nu lägger fram ett förslag om skärpta regler kring arbetskraftsinvandringen bedriver de en politik som statsminister Stefan Löfven (S) förmodligen gärna själv hade drivit – men inte kan på grund av januariavtalet. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Frågan är hur de alltmer högljudda S-kritikerna reagerar, när de ser sin statsminister bli överkörd av sin egen politik”, skriver Eriksson.

En annan fråga som besvärar Löfven är det just nu låga väljarstödet för S, nästan nere med de rekordlåga siffrorna under Håkan Juholts tid. På en del håll inom S pekas just januariavtalet ut som orsaken till väljartappet, skriver SVT:s Mats Knutson.

”Skulle de hittills spridda kritiska uttalandena få ett större stöd också bland tyngre S-politiker riskerar Löfven att få en intern partirevolt på halsen”, konstaterar Knutson.

3 tim
Ulf Kristersson/Ebba Busch Thor/Jonas Sjöstedt TT
undefined

M, KD och V är överens om arbetskraftsinvandringen

M, KD och V kommer att rösta för ändringar i reglerna för arbetskraftsinvandringen på torsdagen, framgår av pressmeddelanden från partierna.

Ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ läggs ram vid torsdagens möte i socialförsäkringsutskottet.

Ändringarna innebär ett stopp för kompetensutvisningar, skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet samt krav på arbetsgivare att bifoga anställningskontrakt vid sin ansökan till Migrationsverket.

Förslaget väntas få grönt ljus eftersom det stöds av SD, vilket innebär att man har en majoritet bakom sig.

Idag 08:32
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
Skjutningarna i Hanau

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

4 tim
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

Idag 09:21
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Läs mer om Skjutningarna i Hanau
Mannen åtalas vid Västmanlands tingsrätt Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terroråtalet i Västerås

Misstänkte mannen filmade sig själv utanför kyrka

Bland bevisningen mot den man i 20-årsåldern i Västerås som nu åtalas misstänkt för terroristbrott finns bilder och filmer i hans mobiltelefon, skriver SVT Nyheter. På en film går mannen runt i Västerås och stannar utanför en kyrka.

”Där skulle man gå in med ett bombbälte”, säger mannen på filmen enligt åklagare Henrik Olin.

Även en film som togs i samband med när mannen greps ingår i bevismaterialet.

– Till en av poliserna sa han att han skulle vilja bli martyr och kanske begå ett attentat utomlands, säger Olin.

Mannen nekar till brott.

3 tim
Henrik Olin.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Troligen inga planer på ett reellt dåd

Mannen som står åtalad för terrorbrott sedan han bland annat laddat ner en mängd filmer med IS-propaganda och instruktioner för bombtillverkning hade troligen inga reella planer på ett dåd. Det säger åklagare Henrik Olin till TT.

Därför åtalas han för brott mot den relativt nya lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

– Syftet med den här lagstiftningen är att vid ett tidigt skede i ett händelseförlopp, ännu tidigare än stämpling eller förberedelse, straffbelägga den här typen av beteende, säger Olin.

3 tim
Mannen utreddes av Säpo. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man åtalas för terrorbrott – lärde sig bygga bomber

En man i 20-årsåldern har åtalats i Västmanlands tingsrätt misstänkt för terrorbrott bland annat sedan han under ett halvårs tid tagit del av instruktioner på nätet kring hur man tillverkar sprängämnen och vapen, skriver Expressen.

Mannen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp efter inlägg om judar och homosexuella på ett nätforum. Han har också tidigare konverterat till islam och bytt sitt förnamn mot en känd terroristledares namn.

Mannen nekar till brotten.

4 tim
Läs mer om Terroråtalet i Västerås

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Coronaviruset Globala spridningen
Människor med munskydd i Peking. Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Viruset kan vara här för att stanna – trots minskningen av nya fall

Kina har rapporterat den lägsta siffran nya fall av coronaviruset covid-19 sedan 23 januari, enligt myndigheter i landet. Samtidigt varnar Wang Chen, forskningschef vid China Academy of Medical Science i Peking, för att viruset är här för att stanna.

Han säger att det nya coronaviruset skiljer sig från sars.

– Detta nya virus kan bli en sjukdom som samexisterar länge med människor, precis som influensan, säger han enligt till South China Morning Post.

Idag 06:37
Läs mer om Coronaviruset