Boktips: Handelskriget, AI-hot och blodbubblan
När lugnet lägger sig efter julstressen kan det vara hög tid att dyka ner i en god bok.
Omni Ekonomi har gått igenom affärsmedierna och samlat ihop deras bästa boktips för den ekonomiintresserade läsaren – här listar vi ett urval:
Theranos skulle rädda världen – sen sprack bubblan
”Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup” av John Carreyrou.
Theranos utrustning skulle revolutionera blodprovtagning och förenkla tillgången till vård för alla. Den egenutvecklade maskinen – kallad Edison, efter den store uppfinnaren – skulle ersätta alla provrör och i stället genomföra alla tester på bara en droppe blod från ett finger.
Men när Wall Street Journal-reportern John Carreyrou började granska bolaget rämnade fasaden och ett luftslott med potentiellt brottsliga inslag avslöjades.
Frihetskonceptet – inklämt mellan stat och samhälle?
”The Narrow Corridor: States, Societies and the Fate of Liberty” av Daron Acemoglu och James A Robinson.
Författarna till den inflytelserika boken ”Why Nations Fail” från 2012 har återigen lierat sig, den här gången för att dra en lans för maktbalansen mellan stat och samhälle.
Författarna tar avstamp i den brittiska 1600-talsfilosofen Thomas Hobbes tankar kring staten som antingen despotisk och förtryckande, eller helt frånvarande. Mittemellan dessa två extremer finns en korridor som är alldeles lagom – den gyllene medelvägen.
Är mänskligheten redo för robotar vid rodret?
”Clear Bright Future” av Paul Mason.
”40 år av nyliberalism har varit en katastrof. Vi har blivit så vana vid att passivt svara på egoistiska incitament att det nästan är omöjligt att tänka utanför våra ideologiska parametrar. Och ännu värre är det att det gör oss svagare inför robotarnas framstöt.”
Så beskriver tidningen The Prospects redaktörer Paul Masons grundteori i boken. Riskerna med ”big tech” och artificiell intelligens är ledmotivet och Masons rädsla är att mänskligheten frivilligt lämnar över ansvaret över sina liv till maskinerna.
Ekonomiprisduo tar sig av världens svåraste problem
”Good Economics for Hard Times” av Abhijit Banerjee och Esther Duflo.
Författarduon – MIT-ekonomer och tillika äkta makar – fick ta emot årets upplaga av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne tillsammans med Harvard-professorn Michael Kremer för sitt sätt att angripa den extrema fattigdomen i världen.
I den här boken granskar de svåra frågor som klimatförändringar, handelskrig och invandring ur ett ekonomiskt perspektiv, med stöd av statistik och med ett humanistiskt angreppssätt.
”Trump startade inte handelskriget med Kina”
”Schism” av Paul Blustein.
Att ett fullskaligt handelskrig har rasat mellan Kina och USA det senaste året är det nog få som har missat. Men hur hamnade vi här?
Den frågan försöker Paul Blustein ge svar på. Han framhåller bland annat att det inte alls var president Donald Trump som startade handelskriget, utan att startskottet egentligen gick långt före Trump klev in i Vita huset.
Blustein går igenom en historia av spänningar och strid mellan de två ekonomiska supermakterna och konstaterar att det inte är en lätt knut att lösa.