En av de nytagna bilderna från Titanic. Atlantic Productions / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Bolsonaro kallar kritiken ”kolonial” • Explosion i Solna • Titanic äts upp

Morgonens nyheter:
Bolsonaro angriper omvärlden efter kritiken om bränderna: ”Kolonialt”
• Första bilderna av Titanic på många år – vraket håller på att försvinna
• Kraftig explosion i Solna – grillkiosk brann ner till grunden

Bolsonaro angriper omvärlden efter dess kritik

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och har satt frågan på dagordningen inför G7-mötet i helgen.

I ett motangrepp kallar Brasiliens president Jair Bolsonaro detta för ”kolonialt”.

Prins Andrew pekas ut på nytt i mejl om Epsteinfallet

Prins Andrew. POOL New / TT NYHETSBYRÅN

Brittiske prins Andrew anklagas på nytt för samröre med den misstänkta sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I en artikel i New Republic citeras ett mejl från 2013 där en av Epsteins vänner skriver att han såg prinsen få fotmassage av ”två unga kvinnor” i miljardärens lägenhet.

Kungens livmedikus hjälpte krokodilbitne mannen

Kungens läkare Peter Möller var en av dem som hjälpte den man som blev biten av en krokodil på Skansenakvariet i tisdags. Möller berättar för Aftonbladet att han försökte stoppa blödningen och hålla mannen lugn. ”Mannen var vaken, men väldigt chockad”, säger han.

Atlantic Productions / TT NYHETSBYRÅN

Bakterier äter upp vraket av Titanic

För första gången på 14 år har dykare varit nere vid Titanic. Forskare förvånas över att fartyget bryts ner fortare än man har trott – om 30 år kan det vara helt borta. Orsaken är bland annat metallätande bakterier.

Täby och Danderyd vill förbjuda aktivt tiggeri av kläder och burkar

Täby och Danderyd norr om Stockholm vill inte bara införa tiggeriförbud, utan även förbjuda tiggare från att aktivt samla in kläder och pantburkar vid återvinningsstationer, rapporterar DN. I de sex kommunerna i landet som infört tiggeriförbud har man man nöjt sig med förbud för passiv pengainsamling.

Kraftig explosion i Solna

En kraftig explosion inträffade under natten i Solna norr om Stockholm. En grillkiosk brann ner till grunden och smällen uppges ha hörts på flera platser i Stockholm. Vissa gator hålls stängda under morgonen.

Ygeman om elrelaterade olyckor: Finns machokultur

För att få bukt med antalet elrelaterade arbetsplatsolyckor vill energiminister Anders Ygeman (S) se en förändrig av branschkulturen. Han kommer nu att sammankalla energibranschen för att se vad man kan göra för att minska riskerna.

Fyraårig flicka allvarligt skadad – fick dörr över sig på byggvaruhus

En fyraårig flicka fick en ytterdörr över sig på byggvaruhuset K-Rauta i Halmstad och skadades allvarligt, rapporterar Aftonbladet. Hon fick föras till sjukhus och byggvaruhuset stängde för dagen.

Youtube spärrar desinformationskonton om Hongkong

Youtubes ägare Google har stängt ner över 200 konton som ägnat sig åt desinformation om protesterna i Hongkong. Enligt företaget har kontona agerat i linje med det som Twitter och Facebook tidigare beskrivit. De företagen anklagade den kinesiska regeringen för desinformationen.

Fem döda och hundratals skadade i åskoväder i Polen

PIOTR KORCZAK / AFP

Fem personer dog och ett hundratal skadades i våldsamma åskoväder i Tatrabergen i Polen och Slovakien under torsdagen. Blixten slog bland annat ner i närheten av en stor grupp turister på den polska sidan. Minst två av de döda var barn.

AIK föll tungt mot Celtic – illa ute i EL-kvalet

AIK riskerar att missa Europa Leagues gruppspel efter att ha förlorat med 0–2 borta mot Celtic i playoff-kvalets första match. Stockholmarna hade svårt att skapa lägen och det var närmare 3–0 till Celtic än en reducering.

Dagens händelser

• POLITIK. EU-minister Hans Dahlgren möter Storbritanniens brexitminister (15.10)
• POLITIK. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tar emot priset ”Årets svensk i världen”
• UTRIKES. Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Paris.
• KULTUR. Litteraturfestivalen Louisiana literature i Danmark
KULTUR. Seinabo Sey spelar på Gröna Lund
• SPORT. Final i laghoppningen i ridsports-EM (15.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och har satt frågan på dagordningen inför G7-mötet i helgen.

I ett motangrepp kallar Brasiliens president Jair Bolsonaro detta för ”kolonialt”.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

Fallet i Uppsala rör en kvinna som vistats i Tyskland och som uppsökte vård i Sverige efter att hon fått symptom på en luftvägsinfektion.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala till TT.

Personen i Stockholm har smittats under en resa i Iran.

De två personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den smittade mannen i Göteborg och upptäcktes via aktiv smittspårning.

2 tim
Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare Per Follin och chefsläkare Elda Sparrelid på Region Stockholm under dagens presskonferens. Jonas Grönvik/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning kvarstår: Ingen allmän spridning i Sverige

Eftersom flera av de bekräftade fallen av coronaviruset i Sverige har vistats i områden där smittan spridit sig bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande inte råder risk för allmän spridning i landet. Det säger man på en presskonferens.

– Var noga med symptom. Känner man sig sjuk ska man hålla sig hemma, kontakta vården via telefon och hålla god handhygien, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Två av de nya fallen har också varit i nära kontakt med mannen i Göteborg som kommit hem från en resa i Italien.

Den smittade personen som vistats i Iran kom hem för tre dagar sedan utan symptom och ankom till sjukhus under torsdagen. Vården har identifierat några kontakter som ska följas upp.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Folkhälsomyndigheten: Barn kan komma till skolan

Friska elever som kommit hem från en resa där det nya coronaviruset sprids har ingen anledning att stanna hemma från skolan. Detta enligt råd från Folkhälsomyndigheten och Skolverket, rapporterar Ekot.

Elever och personal som rest i riskområden ska dock vara uppmärksamma på symptom som hosta, andningssvårigheter och feber. Myndigheterna framhåller också att yttersta ansvar för smittskydd och hygien ligger hos varje enskild skola och skolhälsovården.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Fernando Llano / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: Det finns en annan smitta som sprids ohejdat

Det är fullt motiverat att länder världen över gör allt i sin makt för att stoppa spridningen av coronaviruset, men det finns samtidigt anledning att sansa sig. Det skriver Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson i en analys.

Han skriver att han inte vill bagatellisera det nya coronaviruset, men jämför det med en vanlig influensasäsong som varje år dödar omkring 200 personer bara i Sverige. Spridningen av den pågår ohejdat, skriver han.

”Detta utan att det plockas fram några ansiktsmasker eller sätts på några skyddsdräkter.”

The Atlantics Graeme Wood skriver även han om smittospridningen, men mer specifikt om den som sker i Iran. Han är starkt kritisk mot att regimen inte bara vägrat stänga ner staden Qom, man har dessutom uppmanat människor att besöka den.

”Jag fruktar att det är ett tecken på att regeringen har insett sina begränsningar, och att man på något sätt har omfamnat viruset.”

3 tim
Illustration.  Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vatikanens beslut: Stänger underjordisk turistmagnet

Vatikanen har beslutat att stänga flera underjordiska tunnlar i Italien som vanligtvis brukar vara öppna för allmänheten, rapporterar Reuters. Detta med anledning av spridningen av coronaviruset.

Tunnlarna, som även kallas för katakomber, dateras så långt tillbaka i tiden som till 100-talet. Då användes de som begravningsplatser och är populära att besöka för turister.

Beslutet motiveras med att man vill skydda både guider och turister. Katakomberna är smala och trånga och risken för att smittan ska kunna spridas där bedöms därför som hög.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
LEFTERIS PITARAKIS / TT / NTB Scanpix
Coronaviruset Dagens börs

Ras i Stockholm dämpades något – SCA föll 4,8 procent

Coronasmittan fortsätter att sprida oro på världens finansmarknader. I Stockholm rasade både OMXSPI och OMXS30 över 5 procent på torsdagen innan köparna kom tillbaka sista halvtimman och handlade upp indexen något.
• OMXSPI: –3,7 procent
• OMXS30: –3,4 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30-listan stängde på minus. Defensiva aktier klarade sig bättre än mer cykliska bolag. SCA B, Hexagon och Volvo föll alla över 4 procent. Swedish Match gick bäst av storbolagen och stängde strax under nollan.

Bland morgonens rapportbolag fortsatte de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien stängde ner runt 20 procent.

Livekasinobolaget Evolution Gaming föll över 8 procent efter att den brittiska konkurrenten Playtech rapporterat på torsdagen. Playtech spår att resultatet för 2020 kommer att bli svagare än väntat, skriver Direkt.

4 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:54
Läs mer om Coronaviruset
Linus Bylund. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

Bylund vill att partiska journalister ska straffas

Linus Bylund (SD) är nyinvald i Förvaltningsstiftelsen för public service-bolagen SR, SVT och UR. I en intervju med Fokus säger Bylund att public service har en viktig funktion i hur det kan skapa gemenskap i Sverige – men att det också är vänstervridet och fyllt av ”provocerande smala” program som är ”konfliktskapande”.

Linus Bylund anser bland annat att journalister personligen ska kunna bestraffas om man är partisk.

– Det finns ju människor som är ansvariga för innehållet för respektive program. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger han.

Att man ”lurar folket” via ”folkets mediekanal” kallar Bylund en antidemokratisk handling, vilket enligt honom kräver en kännbar påföljd.

6 tim
Christer Nylander/Arkivbild TT
undefined

L: SD vill ha public service som politiskt redskap

Opinion Sverigedemokraternas begäran om att kalla public service-chefer till riksdagen vittnar om partiets vilja att ta kontroll över det offentliga samtalet, skriver Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander på Aftonbladet debatt.

Han menar att SD:s mediepolitik går på tvärs mot idén om fria medier som självständigt väljer vinklar och perspektiv för att spegla samhället.

”Kontrollerad media som följer den politiska maktens önskan bidrar till att göra samhället mer slutet och minska vår möjlighet att tänka nytt”, argumenterar Nylander.

Idag 09:44
Illustrationsbild. TT
undefined

Ledare: Debatten om public service är onödigt hysterisk

Opinion Public service, kompetensutvisningarna och domen mot Gui Minhai är några av de ämnen som engagerar ledarsidorna på onsdagen.

Debatten om public service hade tjänat på att bli mer sansad och mindre kategorisk, anser GP:s Håkan Boström med anledning av turerna kring SD:s begäran om att kalla SVT:s och SR:s chefer till rikdagen.

”Man kan vara kritisk mot föreställningen om ’Melodifestivalen som folkkyrka’ samtidigt som man ser värdet av att professionella, resursstarka nyhetsredaktioner som gör sitt bästa för att leva upp till opartiskheten”, skriver Boström.

Kompetensutvisningarna visar att Sverige har en felaktig bild av vem som behöver vem, skriver Lotta Engzell-Larsson på Dagens Industris ledarsida.

”Det är de högkvalificerade som väljer, det måste sjunka in”, menar Engzell-Larsson.

Regeringen bör inte falla för frestelsen att vidta förhastade åtgärder mot Kina efter fängelsedomen mot Gui Minhai, anser Expressens osignerade ledare.

”Att krascha de diplomatiska relationerna med Kina ligger inte i Sveriges intresse. Däremot ska vi fortsätta att stå upp för våra värderingar och vårt oberoende”, skriver man.

Igår 08:59
Läs mer om Debatten om public service

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund