En av de nytagna bilderna från Titanic. Atlantic Productions / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Bolsonaro kallar kritiken ”kolonial” • Explosion i Solna • Titanic äts upp

Morgonens nyheter:
Bolsonaro angriper omvärlden efter kritiken om bränderna: ”Kolonialt”
• Första bilderna av Titanic på många år – vraket håller på att försvinna
• Kraftig explosion i Solna – grillkiosk brann ner till grunden

Bolsonaro angriper omvärlden efter dess kritik

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och har satt frågan på dagordningen inför G7-mötet i helgen.

I ett motangrepp kallar Brasiliens president Jair Bolsonaro detta för ”kolonialt”.

Prins Andrew pekas ut på nytt i mejl om Epsteinfallet

Prins Andrew. POOL New / TT NYHETSBYRÅN

Brittiske prins Andrew anklagas på nytt för samröre med den misstänkta sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I en artikel i New Republic citeras ett mejl från 2013 där en av Epsteins vänner skriver att han såg prinsen få fotmassage av ”två unga kvinnor” i miljardärens lägenhet.

Kungens livmedikus hjälpte krokodilbitne mannen

Kungens läkare Peter Möller var en av dem som hjälpte den man som blev biten av en krokodil på Skansenakvariet i tisdags. Möller berättar för Aftonbladet att han försökte stoppa blödningen och hålla mannen lugn. ”Mannen var vaken, men väldigt chockad”, säger han.

Atlantic Productions / TT NYHETSBYRÅN

Bakterier äter upp vraket av Titanic

För första gången på 14 år har dykare varit nere vid Titanic. Forskare förvånas över att fartyget bryts ner fortare än man har trott – om 30 år kan det vara helt borta. Orsaken är bland annat metallätande bakterier.

Täby och Danderyd vill förbjuda aktivt tiggeri av kläder och burkar

Täby och Danderyd norr om Stockholm vill inte bara införa tiggeriförbud, utan även förbjuda tiggare från att aktivt samla in kläder och pantburkar vid återvinningsstationer, rapporterar DN. I de sex kommunerna i landet som infört tiggeriförbud har man man nöjt sig med förbud för passiv pengainsamling.

Kraftig explosion i Solna

En kraftig explosion inträffade under natten i Solna norr om Stockholm. En grillkiosk brann ner till grunden och smällen uppges ha hörts på flera platser i Stockholm. Vissa gator hålls stängda under morgonen.

Ygeman om elrelaterade olyckor: Finns machokultur

För att få bukt med antalet elrelaterade arbetsplatsolyckor vill energiminister Anders Ygeman (S) se en förändrig av branschkulturen. Han kommer nu att sammankalla energibranschen för att se vad man kan göra för att minska riskerna.

Fyraårig flicka allvarligt skadad – fick dörr över sig på byggvaruhus

En fyraårig flicka fick en ytterdörr över sig på byggvaruhuset K-Rauta i Halmstad och skadades allvarligt, rapporterar Aftonbladet. Hon fick föras till sjukhus och byggvaruhuset stängde för dagen.

Youtube spärrar desinformationskonton om Hongkong

Youtubes ägare Google har stängt ner över 200 konton som ägnat sig åt desinformation om protesterna i Hongkong. Enligt företaget har kontona agerat i linje med det som Twitter och Facebook tidigare beskrivit. De företagen anklagade den kinesiska regeringen för desinformationen.

Fem döda och hundratals skadade i åskoväder i Polen

PIOTR KORCZAK / AFP

Fem personer dog och ett hundratal skadades i våldsamma åskoväder i Tatrabergen i Polen och Slovakien under torsdagen. Blixten slog bland annat ner i närheten av en stor grupp turister på den polska sidan. Minst två av de döda var barn.

AIK föll tungt mot Celtic – illa ute i EL-kvalet

AIK riskerar att missa Europa Leagues gruppspel efter att ha förlorat med 0–2 borta mot Celtic i playoff-kvalets första match. Stockholmarna hade svårt att skapa lägen och det var närmare 3–0 till Celtic än en reducering.

Dagens händelser

• POLITIK. EU-minister Hans Dahlgren möter Storbritanniens brexitminister (15.10)
• POLITIK. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tar emot priset ”Årets svensk i världen”
• UTRIKES. Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Paris.
• KULTUR. Litteraturfestivalen Louisiana literature i Danmark
KULTUR. Seinabo Sey spelar på Gröna Lund
• SPORT. Final i laghoppningen i ridsports-EM (15.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och har satt frågan på dagordningen inför G7-mötet i helgen.

I ett motangrepp kallar Brasiliens president Jair Bolsonaro detta för ”kolonialt”.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Branden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lägenhetsbranden i Enköping

Storbrand i flerfamiljshus i Enköping – varning för rök

Ett flerfamiljshus brinner kraftigt i Enköping och ett 30-tal lägenheter har utrymts, skriver SVT Uppsala. Alla boende ska ha tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador.

Larmen började komma in strax före midnatt. Elden ska ha startat på en balkong för att sedan sprida sig till vindsvåningen på det 70 meter långa huset. Vid 03-tiden började polisen få kontroll på lågorna.

– Men det är inte klart på långa vägar. Samtliga 16 enheter är fortfarande på plats. Vi har timtal kvar att arbeta, säger Per Pettersson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral, till Expressen.

Polisen varnar för att den kraftiga rökutvecklingen kan påverka sikten på närliggande E18.

3 tim
Bild från branden som bröt ut i Enköping i natt. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vittnena: Tio meter höga lågor när taket rasade in

Flera vittnen har berättat om den kraftiga brand som i natt bröt ut i ett flerfamiljshus i Enköping.

– Vi hade tur och kom ut väldigt snabbt, säger Molly Sandberg, som befann sig inne i det brandhärjade lägenhetshuset, till TT.

– När vi kom ut brann hela taket, men det var jätterökigt så man såg inte mycket alls, fortsätter hon.

En del av taket rasade senare in, något som också en boende i närheten har berättat om för Aftonbladet.

– Lågorna var som värst ungefär tio meter höga, säger vittnet till tidningen.

3 tim
Läs mer om Lägenhetsbranden i Enköping
Per Bolund (MP), Emil Källström (C), Mats Persson (L) och Magdalena Andersson (S). TT
Höstbudgeten

Starka åsikter under långa kvällar när budget spikades

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna har haft tuffa budgetförhandlingar under många sena kvällar, skriver Svenska Dagbladet, som har pratat med ett tiotal politiker och tjänstemän.

Förhandlarna Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP), Emil Källström (C) och Mats Persson (L) kommer från olika ideologiska bakgrunder.

– Det är rätt intressanta personligheter. Alla som sitter i rummet är otroligt övertygade om sin egen politiks förträfflighet, säger miljöpartisten Ulf Holm, statssekreterare vid finansdepartementet.

Finansminister Andersson, som beskrivs som mest noggrann med att varje siffra blir rätt, konstaterar att det inte är något ”nio till fem-jobb den här tiden på året”.

1 tim
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till höger.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tak återinförs för uppskov på reavinstskatt i budgeten

Nästa år återinförs en maxgräns för hur mycket reavinstskatt privatpersoner får skjuta upp vid försäljningar av bostäder. Maxbeloppet höjs från 1,45 till 3 miljoner kronor, rapporterar SR med hänvisning till det kommande budgetförslaget från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Förändringen beräknas kosta 2,4 miljarder kronor.

– Det har varit en viktig del för oss att driva igenom detta, för med det kommer 95 procent av alla bostadsägare att kunna göra fullt uppskov, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till SR.

23 min
Läs mer om Höstbudgeten
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

2 tim
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Igår 22:45
Boris Johnson. CHRISTOPHER FURLONG / POOL
undefined

Källor: Johnson vill få igenom brexit på 10 dagar

Boris Johnson och hans medarbetare har ritat upp en detaljerad plan för hur de ska få till stånd en ordnad brexit på bara tio dagar. Det uppger källor med insyn för Financial Times.

Planen går ut på att premiärministern först ska säkra ett nytt avtal med EU i Bryssel 17–18 oktober och därefter snabbt baxa igenom det i parlamentet. På så sätt skulle britterna kunna lämna unionen den 31 oktober som Johnson utlovat.

Källor i Bryssel och Dublin säger till FT att Johnson trappat upp försöken att försöka nå en kompromiss i knäckfrågan om den irländska gränsen.

Igår 20:30
Läs mer om Brexit
Demonstranter bildar en mänsklig kedja och håller upp sina mobiltelefoner på ”the Peak”, en populär plats för turister att besöka i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters.

Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. De uppmanade Storbritannien, som tidigare styrde Hongkong, att säkerställa att Kina följer det avtal om ”ett land, två system” som tecknades mellan Kina och Storbritannien år 1984.

– Jag är här för att kräva att Storbritannien skyddar våra invånare, säger den 25-årige demonstranten Jacky Tsang till nyhetsbyrån.

Samtidigt ska den välkände aktivisten Joshua Wong, som för tillfället besöker USA, söka stöd från politikerna i Washington.

2 tim
Polis griper en demonstrant i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera gripna efter slagsmål mellan rivaliserande läger

Demonstranter som stöder Fastlandskina drabbade på lördagen samman med Peking-kritiska demonstranter i ett köpcentrum i Hongkong, rapporterar flera medier. Polisen fick ta till batonger för att få stopp på bråken och flera demonstranter greps.

Hongkong är inne på sin femtonde helg med oroligheter och demonstrationer, efter att stadens ledare Carrie Lam meddelat att man skulle anta en ny lag som skulle göra att Hongkongbor kunde utlämnas till Fastlandskina.

Carrie Lam drog formellt tillbaka den kritiserade lagen i förra veckan – trots detta har oroligheterna i staden inte upphört.

Igår 16:08
Läs mer om Hongkongprotesterna