Bonden: Därför måste vi ställa om för klimatet
Trodde du att det mesta av det vi odlar i Sverige äts av oss människor? Då trodde du fel. I nuläget går 70 procent av de grödor som odlas i Sverige till djurfoder. En bonde som valt att öka sin produktion av grödor för humankonsumtion är ekobonden Adam Arnesson som driver Jannelunds Gård utanför Örebro.
– Jag har alltid varit intresserad av klimatfrågor och någonstans på vägen insåg jag att om vi ska minska vår klimatpåverkan måste vi ställa om vårt lantbruk. 2015 bestämde vi oss för att börja odla mer för humankonsumtion. Vi behöll våra djur men utökade andra delar av produktionen så som till exempel att odla havre till Oatly, säger Adam Arnesson.
En politisk fråga
Sedan omställningen till en mer hållbar gård har Adam kunnat se flera positiva effekter.
– Vi dubblade vår matproduktion för människor samtidigt som vi halverade vår klimatpåverkan per producerad kalori. Eftersom lantbruket och livsmedelsystemet står för en ganska stor del av växthusgasutsläppen tror jag att fler bönder är intresserade av att ställa om. Men det är en politisk fråga. Vi bönder kan inte göra det helt på egen hand, säger Adam Arnesson.
Är du lantbrukare och intresserad av att öka produktionen av grödor för humankonsumtion? Då hittar du mer information i länken nedan.