Hem
(Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Bornold: Dags att sluta dela upp i A- och B-aktier

När affärsmannen Ivar Kreuger under mellankrigstiden införde B-aktier med svagare rösträtt men med lika rätt till utdelning var det en briljant innovation, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold. Men nu är det hög tid att skrota uppdelningen på svenska börsen, skriver han i en debattartikel på SvD Näringsliv.

”Den första januari 1964 blev den markägande adeln av med sitt fideikommiss. 2017 är det är hög tid för aktieadeln att ge upp sitt privilegium med A-aktier”, skriver Bornold.

bakgrund
 
Preferensaktie
Wikipedia (sv)
Preferensaktie är en aktie som vid utdelning och likvidation har företrädesrätt framför andra aktier, exempelvis stamaktier. Preferensaktier ger företrädesrätt till bolagets tillgångar eller vinst före stamaktier vid konkurs eller likvidation. Aktier utgivna med utdelningspreferens ger aktieägaren särskild rätt till utdelning före innehavare av stamaktier, ibland med ett bestämt belopp baserat på teckningskursen uppräknad med viss kalkylränta. Aktier utgivna med likvidationspreferens ger vid likvidation särskild rätt till bolagets tillgångar. Det finns relativt långtgående möjligheter att utforma villkoren för preferensaktiers bättre rätt. Regleringen sker i bolagsordningen. En annan möjlighet att reglera aktieägares olika rättigheter är att avtala om dem genom ett aktieägaravtal. Preferensaktiens mer gynnade ställning avspeglas vanligen i ett högre marknadspris än för stamaktien, allt annat lika. Preferensaktier med hög garanterad utdelning får delvis karaktären av en företagsobligation. En fundamental skillnad är dock att företagets kreditgivare går före alla aktieägare inklusive innehavare av preferensaktier i händelse av att företaget utvecklar betalningssvårigheter. Samtidigt som preferensaktien ger förtur till utdelning ger de i regel betydligt mindre rösträtt än stamaktien.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen