”Bra beslut – målet blev som Moses stentavlor”
Regeringen vill ändra sättet man sparar pengar på för att frigöra resurser. På ”medellång” sikt ska det skapas utrymme för satsningar på ”infrastruktur och bostäder”, menar finansminister Magdalena Andersson som alltså ber Konjunkturinstitutet att se över det så kallade överskottsmålet.
Målet innebär ett sparande på en procent av BNP – vilket motsvarar 40 miljarder kronor enligt Ekots Tomas Ramberg – och har sitt ursprung i 90-talets finanskris. Då var den ekonomiska situationen annorlunda betonar SEB:s Klas Eklund, som var med och tog fram den rapport som ligger till grund för målet, för P1 Morgon.
– Vi gick från att ha en slafsig budget till en stram budget, säger han.
Nu är läget ett annat. Statsskulden är inte längre ett problem och inflationen och räntorna är låga istället för höga. Därför har det blivit nödvändigt att slopa överskottsmålet, menar Eklund.
– Penningpolitiken spelat ut sin roll och då är det finanspolitiken som måste dra lasset vilket den inte kan göra om överskottsmålet finns kvar, säger han till P1.
Att målet inte slopats förr – trots omfattande kritik – har enligt Ramberg att göra med att frågan gjorts till en ”tvångströja”.
– Politiker på bägge sidor blockgränsen talade om det här som om det var Moses stentavlor och något som alla måste hålla sig till för att vara slarviga och ansvarslösa, säger han till P1.