Flerfamiljshus brinner i Enköping.  TT
Inrikes

Brand i bostadshus • Johnson väljer hård linje • Otto Wallin hyllas trots förlust

Morgonens nyheter:
Storbrand i flerfamiljshus i Enköping: ”Hela taket brann”
• Boris Johnson redo att strunta i nya lagen inför EU-möte
• Maskerade män högg ung man med machete

Storbrand i flerfamiljshus i Enköping – varning för rök

Ett flerfamiljshus brinner kraftigt i Enköping och ett 30-tal lägenheter har utrymts. Alla boende ska ha tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador. ”När vi kom ut brann hela taket, men det var jätterökigt så man såg inte mycket alls”, säger ett vittne.

Källa inför EU-mötet: Johnson redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg. Johnson ska också vara beredd att strunta i den nya lag som förbinder honom till att be om mer tid om inget utträdesavtal nås.

Maskerade män högg ung man i Varberg med machete

En 19-årig man i Varberg misshandlades svårt under natten mot söndagen av fem delvis maskerade gärningsmän, rapporterar SVT Halland. Enligt polisen fick mannen skador på bröstkorgen och armen.

Matchen mellan Otto Wallin mot Tyson Fury. TT

Spräckte Furys ögonbryn – men Otto Wallin förlorade

Otto Wallin förlorade nattens tungviktsmatch mot Tyson Fury. Domarna var eniga efter matchens tolv ronder. Men den svenska boxaren bjöd upp på rejäl kamp. Han fick bland annat in ett hårt slag som spräckte Furys ögonbryn och gav honom två stora jack.

S-kommuntoppens krav: Sätt tak för invandringen

 Inför en stramare migrationspolitik med begränsad invandring och asylrätt. Det vill flera socialdemokrater, däribland Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, enligt SVT Nyheter. Jansson vill att taket ska sättas med hänsyn till arbetslöshet och bidragstagande bland utrikes födda.

Mike Pompeo skyller drönarattackerna på Iran

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tror att Iran ligger bakom drönarattackerna mot två stora oljeanläggningar i Sudiarabien – trots att huthirebellerna i Jemen tagit på sig attackerna, rapporterar Reuters.

Edward Snowden hoppas på asyl i Frankrike

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden som lever i exil i Ryssland hoppas att den franske presidenten Emmanuel Macron ska ge honom asyl i Frankrike. Det säger han i en intervju med fransk radio som ska sändas nästa vecka.

Frontalkrock i Göteborg – fem personer till sjukhus

Fem personer har förts till sjukhus efter att två bilar frontalkrockade i Bergsjön i norra Göteborg vid midnatt, skriver flera medier. Skadeläget är oklart. ”Bilarna var totalkvaddade”, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till Aftonbladet.

Demonstranter i Hongkong. TT

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters. Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong.

Svart hål i Vintergatan slukar materia i rasande fart

Det svarta hålet Sagittarius A* i Vintergatans mitt har under det senaste året blivit extremt ”glupskt” enligt astronomer. Det svarta hålet slukar materien omkring sig i en takt som forskarna inte sett under de 24 år som objektet hittills observerat – utan att någon vet varför.

Omni tipsar om långläsning

Varje söndag tipsar Omni-redaktionen om långläsning från hela världen. Denna vecka handlar det bland annat om ett reportage från östra Australien där den värsta torkan i mannaminne just nu prövar invånarna. Dessutom kan du läsa om hur det kommer sig att schackspelare ofta rasar i vikt under tävlingar, trots att att de bara sitter still och flyttar pjäser.

Håll utkik i appen för mer långläsning.

Dagens händelser

• INRIKES. Prins Daniel fyller 46 år
• UTRIKES. Val i Tunisien
• KULTUR. Ljuskonstfestivalen Island of Light pågår på Smögen
• KULTUR. Comic Con-mässan pågår i Stockholm
• POLITIK. Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark gästar Agenda (21.15)
• SPORT. Damallsvensk fotboll, Piteå IF-Växjö, Vittsjö-Kif Örebro (båda 13.00), Göteborg-Rosengård, Djurgården-Limhamn/Bunkeflo (båda 15.00)
• SPORT. Herrallsvensk fotboll, Hammarby-IFK Göteborg, Häcken-AIK (båda 15.00), Malmö FF-IFK Norrköping (17.30)

Toppnyheter

Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Trump/Erdogan. TT
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Pompeo: Trump är redo att angripa Turkiet militärt

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo är president Donald Trump redo för krig med Turkiet, rapporterar CNBC.

– Vi föredrar fred framför krig, men om militären behöver sättas in är Trump redo att göra det, säger Pompeo, utan att specificera var gränsen går för ett sådant beslut.

– Vi kommer också använda oss av våra diplomatiska möjligheter, vilket vi föredrar, säger han.

Igår 20:39
Syriska kurder sitter vid vägkanten nära gränsen mot Irak. Muhammad Hamed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurder fast vid gränsen mot Irak: ”Vår framtid är borta”

Minst 160 000 syriska kurder har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv mot norra Syrien förra veckan, skriver Reuters. 5 000 av dessa har tagit sig över gränsen till Irak och många av dem har fått betala smugglare motsvarande 15 000 kronor för att lyckas.

Men de kurdiska flyktingar som inte har råd med det har fastnat vid gränsen vid gränskontrollen i Semalka. Endast skadade tillåts passera gränsen, så många av de som flytt kommer sova under bar himmel – i väntan på att kunna ta sig till Irak.

– Jag har ingen aning om vart vi ska. Vår framtid är borta, säger 24-åriga Zainab Rassul, som flytt tillsammans med sin mamma.

Igår 20:07
Erdogan och Putin.  Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriens framtid avgörs vid Putins och Erdogans möte

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter under tisdagen Rysslands president Vladimir Putin. Många menar att det är då den verkliga uppgörelsen om nordöstra Syriens framtid sker, säger SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén.

– Från Putins håll har det kommit dubbla budskap. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens president Bashar al-Assad, säger han.

Erdogan säger under måndagen att han kommer att ta nästa ”nödvändiga” steg i Syrien efter mötet med Putin, skriver Reuters.

Under tisdagskvällen går det fem dagar långa eldupphöret ut.

Igår 10:51
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Leo Tolstoj till vänster.  Wikimedia / TT
Brexit Storbritanniens framtid

Nästa steg i brexit: ”Som att läsa Tolstoj på bussen”

Efter att talmannen John Bercow nekat premiärminister Boris Johnson att hålla en ny omröstning om brexitavtalet väntas nya diskussioner i det brittiska parlamentet under tisdagen. Då ska parlamentsledamöterna börja rösta om ett lagstiftningspaket kallat ”Withdrawal Agreement Bill”, som måste godkännas för att brexitavtalet ska gå igenom, skriver SVT Nyheter.

TT skriver att lagförslaget kommer att plöjas igenom i rekordtempo. Dessutom har de brittiska ledamöterna möjlighet att lägga till ändringsförslag till det redan omfattande paketet.

”Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith enligt TT.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger till den egna kanalen att tisdagen kan bli helt avgörande för vad som blir nästa steg i brexitsoppan.

– Men vad som kommer sen, det vet ingen, säger hon.

Igår 21:31
Boris Johnson och John Bercow House of common
undefined

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

Igår 21:33
Läs mer om Brexit
Mohammed Buya Turay och Djurgården firar segern. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Krönikor: ”Rånet på Ullevi” fel sätt att säkra guldet

Djurgården har en hand på SM-bucklan efter segern mot IFK Göteborg, konstaterar Expressens krönikör Daniel Kristoffersson. Men de solklara domarmissarna som låg bakom segern gör att en eventuell titel kommer att bli omdiskuterad.

”Räkna med att det också kommer att snackas om rånet på Gamla Ullevi om det blir SM-guld till Djurgården”, skriver han.

Sydsvenskans Max Wiman skriver att det inte alls är orättvist om Djurgården nu vinner SM-guld.

”Men guldet borde inte ha ’säkrats’ på det här sättet”, skriver han och argumenterar för att svensk fotboll nu måste höja standarden på domarna eller ta hjälp av tekniken i form av VAR för att undvika liknande situationer i framtiden.

Igår 21:56
Mohammed Buya Turay blev matchhjälte. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Flera tveksamma domslut när Dif kopplade guldgrepp

Djurgården har skaffat sig guldläge i allsvenskan efter seger 1–0 borta mot IFK Göteborg på måndagen. Men det var Göteborg som inledde bäst och många trodde att laget också tog ledningen när Lasse Vibe rullade in bollen tidigt i matchen. Men domaren valde att blåsa för offside, ett tveksamt domslut.

– Det är inte offside, sa experten Hasse Backe i C Mores studio.

I andra halvlek höjde sig Djurgården – men laget hade också på nytt domaren med sig när Göteborg inte fick straff i en situation mitt i halvleken.

Det dröjde till minut 70 innan matchens första mål kom. Marcus Danielson slog en fin hörna till Mohammed Buya Turay, som satte 1–0. Men även den situationen föregicks av en tveksamhet, då det borde ha blåsts för offside i momentet som gav upphov till hörnan.

Segern innebär att Djurgården nu är tre poäng före Hammarby, AIK och MFF när bara två omgångar återstår att spela.

Igår 19:06
Kristoffer Karlsson. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
undefined

Domaren erkänner missar: ”Stor besvikelse för mig”

Domaren Kristoffer Karlsson medger att han och hans team gjorde flera avgörande missar i den viktiga matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Till Expressen säger han dels att Göteborg borde ha fått en straff och att en Djurgården-spelare borde blåsts av för offside före hörnan som gav Djurgården 1–0.

– Precis som en spelare som gör ett stort misstag i en match är det en stor besvikelse för mig. Det var snabbt in i duschen, säger Karlsson.

C Mores expert Alexander Axén sa under sändningen att han anser att missarna visar att VAR behövs i allsvenskan.

– Vi kan inte sitta här och diskutera sådana här saker hela tiden. Jag antar att de som är motståndare mot VAR är nöjda med de här situationerna, sa Axén.

Igår 19:47
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Trumps USA Frihandelns framtid
Wilbur Ross. Anushree Fadnavis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA: Bättre med bra avtal med Kina än ett snabbt

Ett handelsavtal med Kina måste inte nödvändigtvis slutas i november, det viktiga är att det blir rätt. Det säger USA:s handelsminister Wilbur Ross till Fox Business på måndagen, enligt Bloomberg News.

Enligt Ross ligger den verkliga substansen i avtalets ”fas 2, 3 eller 4”.

Trump-administrationen har tidigare indikerat att de skulle kunna vara redo att skriva under ett första avtal, ”fas 1”, vid Apec-mötet den 16-17 november.

Igår 12:25
Christine Lagarde.  JOHN THYS / AFP
undefined

Lagardes känga: Trump är källan till osäkerheten

Handelskriget mellan USA och Kina har gett världsekonomins tillväxt en rejäl smocka. Den som kan ställa allt till rätta är USA:s president Donald Trump. Det säger Christine Lagarde, avgående chef för IMF och tillträdande chef för Europeiska centralbanken (ECB), i en intervju med CBS News ”60 minutes”.

Enligt Lagarde skulle Trump kunna lösa mycket av osäkerheten som bakbundit världsekonomin genom att helt enkelt visa lite förutsägbarhet.

– Man kan inte justera det okända. Så vad gör man? Man bygger en buffert. Man bygger upp sitt sparande. Man undrar vad som ska hända härnäst. Det är inte gynnsamt för ekonomisk utveckling, säger hon.

Igår 05:57
Läs mer om Trumps USA