Flerfamiljshus brinner i Enköping.  TT
Inrikes

Brand i bostadshus • Johnson väljer hård linje • Otto Wallin hyllas trots förlust

Morgonens nyheter:
Storbrand i flerfamiljshus i Enköping: ”Hela taket brann”
• Boris Johnson redo att strunta i nya lagen inför EU-möte
• Maskerade män högg ung man med machete

Storbrand i flerfamiljshus i Enköping – varning för rök

Ett flerfamiljshus brinner kraftigt i Enköping och ett 30-tal lägenheter har utrymts. Alla boende ska ha tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador. ”När vi kom ut brann hela taket, men det var jätterökigt så man såg inte mycket alls”, säger ett vittne.

Källa inför EU-mötet: Johnson redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg. Johnson ska också vara beredd att strunta i den nya lag som förbinder honom till att be om mer tid om inget utträdesavtal nås.

Maskerade män högg ung man i Varberg med machete

En 19-årig man i Varberg misshandlades svårt under natten mot söndagen av fem delvis maskerade gärningsmän, rapporterar SVT Halland. Enligt polisen fick mannen skador på bröstkorgen och armen.

Matchen mellan Otto Wallin mot Tyson Fury. TT

Spräckte Furys ögonbryn – men Otto Wallin förlorade

Otto Wallin förlorade nattens tungviktsmatch mot Tyson Fury. Domarna var eniga efter matchens tolv ronder. Men den svenska boxaren bjöd upp på rejäl kamp. Han fick bland annat in ett hårt slag som spräckte Furys ögonbryn och gav honom två stora jack.

S-kommuntoppens krav: Sätt tak för invandringen

 Inför en stramare migrationspolitik med begränsad invandring och asylrätt. Det vill flera socialdemokrater, däribland Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, enligt SVT Nyheter. Jansson vill att taket ska sättas med hänsyn till arbetslöshet och bidragstagande bland utrikes födda.

Mike Pompeo skyller drönarattackerna på Iran

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tror att Iran ligger bakom drönarattackerna mot två stora oljeanläggningar i Sudiarabien – trots att huthirebellerna i Jemen tagit på sig attackerna, rapporterar Reuters.

Edward Snowden hoppas på asyl i Frankrike

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden som lever i exil i Ryssland hoppas att den franske presidenten Emmanuel Macron ska ge honom asyl i Frankrike. Det säger han i en intervju med fransk radio som ska sändas nästa vecka.

Frontalkrock i Göteborg – fem personer till sjukhus

Fem personer har förts till sjukhus efter att två bilar frontalkrockade i Bergsjön i norra Göteborg vid midnatt, skriver flera medier. Skadeläget är oklart. ”Bilarna var totalkvaddade”, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till Aftonbladet.

Demonstranter i Hongkong. TT

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters. Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong.

Svart hål i Vintergatan slukar materia i rasande fart

Det svarta hålet Sagittarius A* i Vintergatans mitt har under det senaste året blivit extremt ”glupskt” enligt astronomer. Det svarta hålet slukar materien omkring sig i en takt som forskarna inte sett under de 24 år som objektet hittills observerat – utan att någon vet varför.

Omni tipsar om långläsning

Varje söndag tipsar Omni-redaktionen om långläsning från hela världen. Denna vecka handlar det bland annat om ett reportage från östra Australien där den värsta torkan i mannaminne just nu prövar invånarna. Dessutom kan du läsa om hur det kommer sig att schackspelare ofta rasar i vikt under tävlingar, trots att att de bara sitter still och flyttar pjäser.

Håll utkik i appen för mer långläsning.

Dagens händelser

• INRIKES. Prins Daniel fyller 46 år
• UTRIKES. Val i Tunisien
• KULTUR. Ljuskonstfestivalen Island of Light pågår på Smögen
• KULTUR. Comic Con-mässan pågår i Stockholm
• POLITIK. Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark gästar Agenda (21.15)
• SPORT. Damallsvensk fotboll, Piteå IF-Växjö, Vittsjö-Kif Örebro (båda 13.00), Göteborg-Rosengård, Djurgården-Limhamn/Bunkeflo (båda 15.00)
• SPORT. Herrallsvensk fotboll, Hammarby-IFK Göteborg, Häcken-AIK (båda 15.00), Malmö FF-IFK Norrköping (17.30)

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Latinamerika
En patient i Chile lastas in i en ambulans. MARTIN BERNETTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Latinamerika

Brasilien spås få 125 000 döda – Chiles iva-vård full

Från Chile kommer rapporterar om att landets intensivsjukvård nu slagit i taket till följd av coronavirsuet, trots att antalet platser fördubblats mot normalt, skriver Washington Post.

– Det här är en extraordinärt svår situation, säger landets hälsominister Jaime Mañalich.

Samtidigt rapporterar Reuters om en amerikansk studie som gör gällande att 125 000 personer i Brasilien kan dö av smittan fram till augusti. Om inte kraftfulla åtgärder vidtas spår rapporten att antalet dagliga dödsfall i landet kan öka fram till mitten av juli.

Igår 21:39
Jair Bolsonaro/Bolsonaro-supporter. TT
undefined

Hård kritik mot Bolsonaro efter Trumps inreseförbud

Trycket på Brasiliens president Jair Bolsonaro ökar efter att USA:s president Donald Trump i helgen stoppade alla inresor från landet, på grund av den kraftiga uppgången av coronafall.

Flera oppositionspolitiker ifrågasätter Bolsonaros hantering av viruset – och nu även hans tidigare varma relation till Trump, rapporterar The Guardian.

Exempelvis skriver Valmir Assunção, kongressledamot för socialistiska Partido dos Trabalhadores, på Twitter att Brasilien blivit en hälsorisk för hela världen på grund av Bolsonaro, även för USA och Trump ”vars skor han slickar”.

Igår 08:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell i Aktuellt-studion. SVT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell: Ålder stora risken – inte andra sjukdomar

Det är framför allt själva åldern som gör att äldre är särskilt utsatta när det gäller covid-19, inte underliggande sjukdomar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han i SVT:s Aktuellt förklarade varför riktlinjerna för äldre ligger kvar.

– När vi tittat ordentligt ser vi en successivt ökning från 50, och det börjar vika brant uppåt vid 70–75, säger Tegnell.

Han förtydligar dock att de äldre inte behöver sitta ensamma hemma isolerade.

– Det går utmärkt att vara ute, bara man ser till att hålla avstånd. Man kan träffa både barn och barnbarn och ha många aktiviteter, sa Tegnell.

Igår 19:18
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk modell för krishantering lär inte bestå

Sverige har hittills inte varit i närheten av att nå målet om 100 000 coronatester i veckan, och en förklaring verkar vara att den svenska modellen för krishanteringen i det här fallet inte fungerar. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Systemet bygger på ansvarsmodellen, att den organisation eller myndighet som har ansvaret i normalfallet har det även i kris.

”Den svenska modellen för krishantering har inte klarat testet och kommer knappast att bestå oförändrad när coronakrisen är över”, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin skriver om beskedet att personer över 70 fortsatt ska hålla sig isolerade. Hon skriver att många lockas att strunta i att följa direktiven när tristessen nu tränger sig på.

”Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart. Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.”

Igår 18:57
Irene Svenonius.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenonius: Staten har inte klarat sitt uppdrag

Att inte fler har testats för covid-19 är inte regionernas fel säger Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) till Svenska Dagbladet. Hon menar att det är staten som inte klarat sitt uppdrag.

Kritiken kommer efter att socialminister Lena Hallengren (S) sagt att regeringen gjort sin del genom att se till att testkapaciteten har ökats.

Svenonius tycker inte att testningen av personal inom ”övrig samhällsviktig verksamhet” ligger på regionerna. Hon menar att Region Stockholm uppfyllt kraven i och med att de testat bland annat sjukvårdspersonal.

Igår 18:43
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

25 maj
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

24 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat