Flerfamiljshus brinner i Enköping.  TT
Inrikes

Brand i bostadshus • Johnson väljer hård linje • Otto Wallin hyllas trots förlust

Morgonens nyheter:
Storbrand i flerfamiljshus i Enköping: ”Hela taket brann”
• Boris Johnson redo att strunta i nya lagen inför EU-möte
• Maskerade män högg ung man med machete

Storbrand i flerfamiljshus i Enköping – varning för rök

Ett flerfamiljshus brinner kraftigt i Enköping och ett 30-tal lägenheter har utrymts. Alla boende ska ha tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador. ”När vi kom ut brann hela taket, men det var jätterökigt så man såg inte mycket alls”, säger ett vittne.

Källa inför EU-mötet: Johnson redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg. Johnson ska också vara beredd att strunta i den nya lag som förbinder honom till att be om mer tid om inget utträdesavtal nås.

Maskerade män högg ung man i Varberg med machete

En 19-årig man i Varberg misshandlades svårt under natten mot söndagen av fem delvis maskerade gärningsmän, rapporterar SVT Halland. Enligt polisen fick mannen skador på bröstkorgen och armen.

Matchen mellan Otto Wallin mot Tyson Fury. TT

Spräckte Furys ögonbryn – men Otto Wallin förlorade

Otto Wallin förlorade nattens tungviktsmatch mot Tyson Fury. Domarna var eniga efter matchens tolv ronder. Men den svenska boxaren bjöd upp på rejäl kamp. Han fick bland annat in ett hårt slag som spräckte Furys ögonbryn och gav honom två stora jack.

S-kommuntoppens krav: Sätt tak för invandringen

 Inför en stramare migrationspolitik med begränsad invandring och asylrätt. Det vill flera socialdemokrater, däribland Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, enligt SVT Nyheter. Jansson vill att taket ska sättas med hänsyn till arbetslöshet och bidragstagande bland utrikes födda.

Mike Pompeo skyller drönarattackerna på Iran

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tror att Iran ligger bakom drönarattackerna mot två stora oljeanläggningar i Sudiarabien – trots att huthirebellerna i Jemen tagit på sig attackerna, rapporterar Reuters.

Edward Snowden hoppas på asyl i Frankrike

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden som lever i exil i Ryssland hoppas att den franske presidenten Emmanuel Macron ska ge honom asyl i Frankrike. Det säger han i en intervju med fransk radio som ska sändas nästa vecka.

Frontalkrock i Göteborg – fem personer till sjukhus

Fem personer har förts till sjukhus efter att två bilar frontalkrockade i Bergsjön i norra Göteborg vid midnatt, skriver flera medier. Skadeläget är oklart. ”Bilarna var totalkvaddade”, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till Aftonbladet.

Demonstranter i Hongkong. TT

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters. Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong.

Svart hål i Vintergatan slukar materia i rasande fart

Det svarta hålet Sagittarius A* i Vintergatans mitt har under det senaste året blivit extremt ”glupskt” enligt astronomer. Det svarta hålet slukar materien omkring sig i en takt som forskarna inte sett under de 24 år som objektet hittills observerat – utan att någon vet varför.

Omni tipsar om långläsning

Varje söndag tipsar Omni-redaktionen om långläsning från hela världen. Denna vecka handlar det bland annat om ett reportage från östra Australien där den värsta torkan i mannaminne just nu prövar invånarna. Dessutom kan du läsa om hur det kommer sig att schackspelare ofta rasar i vikt under tävlingar, trots att att de bara sitter still och flyttar pjäser.

Håll utkik i appen för mer långläsning.

Dagens händelser

• INRIKES. Prins Daniel fyller 46 år
• UTRIKES. Val i Tunisien
• KULTUR. Ljuskonstfestivalen Island of Light pågår på Smögen
• KULTUR. Comic Con-mässan pågår i Stockholm
• POLITIK. Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark gästar Agenda (21.15)
• SPORT. Damallsvensk fotboll, Piteå IF-Växjö, Vittsjö-Kif Örebro (båda 13.00), Göteborg-Rosengård, Djurgården-Limhamn/Bunkeflo (båda 15.00)
• SPORT. Herrallsvensk fotboll, Hammarby-IFK Göteborg, Häcken-AIK (båda 15.00), Malmö FF-IFK Norrköping (17.30)

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Turkiska offensiven i Syrien

Erdogan har gett tillbaka vädjande brevet till Trump

Turkiets president Erdogan säger att han personligen gett tillbaka det brev som Donald Trump skrev med anledning av den turkiska offensiven i Syrien. Brevet ska ha återlämnats under besöket i Vita huset under onsdagen, uppger Erdogan under en pressträff.

I brevet uppmanade den amerikanska presidenten sin turkiska motsvarighet att gå försiktigt fram i Syrien och överväga eldupphör.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutade Trump sitt brev till Erdogan.

Igår 22:22
Emine Erdogan och Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps möte med Erdogan: Vi förstår varandras länder

USA:s president Donald Trump träffar nu sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.

– Vi har varit vänner länge, nästan från dag ett. Vi förstår varandras länder, vi förstår var vi kommer från, säger Donald Trump till den turkiske presidenten i Ovala rummet.

Strax efter lunchtid, lokal tid, tog Donald Trump och Melania Trump emot Erdogan och hans hustru Emine Erdogan. Turkiska presidenten har tidigare hotat med att ställa in besöket efter konflikter i frågan om Turkiets offensiv i Syrien och USA:s erkännande av folkmordet på armenier.

Igår 18:41
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
En helikopter vattenbombar en brand utanför staden Nana Glen.  WILLIAM WEST / AFP
undefined

Helikopter kraschade under pågående släckningsarbete

En helikopter som arbetade med att släcka en massiv skogsbrand i nordöstra Australien kraschade under onsdagen, rapporterar AFP. Piloten överlevde och klarade sig undan med bara lindriga skador.

– Helikoptern kraschade när den vattenbombade en brand i Pechey, säger en talesperson från Queenslands brandkår och räddningstjänst till nyhetsbyrån.

Branden har pågått i Pechey sedan tisdagen och i Queensland, där 70 bränder just rasar, förbereder man sig för ett förvärrat läge när nya vindförhållanden ökar spridningsrisken.

140 bränder rasar samtidigt i granndelstaten New South Wales. Men där pustar räddningstjänsten ut något. Svalare vindar har gjort att faran för nya bränder har nedgraderats från de senaste dagarnas ”katastrofala” risk till ”mycket hög”.

Igår 06:12
Russell Crowe och en bild på hans eldhärjade ägor.  TT och Russell Crowes Twitter
undefined

Branden härjade på Russell Crowes ägor: ”Har haft tur”

Skogsbränderna som rasar i östra Australien har förstört två byggnader på Oscarsbelönade skådespelaren Russell Crowes ägor, rapporterar Reuters.

I flera inlägg på Twitter visar han själv upp förödelsen – bland annat ett klipp som hans son filmat när en helikopter vattenbombar elden.

”Jag har förlorat ett par byggnader men i det stora hela har jag haft tur”, skriver han.

Crowe, som inte själv är på plats i Australien, säger han att hans familj befinner sig i säkerhet och skickar sina tankar till boende i området.

Igår 07:11
Läs mer om Skogsbränderna i Australien
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
Bill Taylor och George Kent under förhören i kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Två nya vittnen kallas in – ska höras senare i veckan

Den amerikanska kongressens underrättelseutskott har kallat ytterligare två personer att vittna i den riksrättsprocess som pågår gällande Donald Trumps kontakter med Ukraina, rapporterar CNN.

Förhören kommer att hållas bakom stängda dörrar senare i veckan och kallade är David Holmes, medarbetare till diplomaten Bill Taylor som vittnade under onsdagen, samt Mark Sandy, som jobbar på presidentkansliets förvaltnings- och budgetbyrå.

Bill Taylor berättade i utfrågningen inför kongressen på onsdagen att David Holmes var den som informerade honom om det samtal som EU-ambassadören Gordon Sondland haft med Trump. Efter det samtalet ska Sondland sagt att Trump frågat om Biden-utredningen och att Ukraina var redo att gå vidare med den.

Igår 17:27
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Läs mer om Trumps USA
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Felen i svensk statistik

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

Igår 16:21
Joakim Stymne.  Pontus Lundahl/TT
undefined

SCB bryter med Evry – ska samla in mer själva

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry och ska samla in mer statistik själva, rapporterar TT.

SCB gör redan i dag en del av datainsamlingen själva och kommer nu ”i viss utsträckning” att öka på den andelen, säger generaldirektören Joakim Stymne till TT.

Mängden statistik kommer att minska men enligt Stymne är det mer finfördelad statistik som kommer att försvinna. Den centrala statistik som är viktig för konjunkturbedömningar kommer SCB att kunna garantera, lovar Stymne.

– Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild, säger han.

12 nov
Läs mer om Felen i svensk statistik

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund