ANTHONY WALLACE / AFP
Inrikes

Bränder efter åskoväder • St Louis mästare • Myndigheter i Hongkong stängs

Morgonens nyheter:
• Myndigheter i Hongkongs finansdistrikt hålls stängda
St Louis historiska titel – vinner Stanley Cup för första gången
Malmö höjer bevakning vid polishusen efter våldsvågen

Myndigheter i Hongkongs finansdistrikt stängs

Myndigheter i Hongkongs finansdistrikt stängs för resten av veckan efter de massiva protesterna mot ett lagförslag om att utlämna åtalade till Fastlandskina. Det meddelar de styrande efter gårdagens sammandrabbningar mellan demonstranter och polis där 72 personer skadades.

St Louis historiska titel – mästare för första gången

Svenske Alexander Steen med bucklan.  BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

St Louis Blues tog i natt sin första Stanley Cup-titel i klubbens 52-åriga historia efter segern över Boston Bruins i den sjunde och avgörande matchen.

Svenskarna Oskar Sundqvist, Carl Gunnarsson och Alexander Steen får därmed lyfta bucklan och för Steen innebär det att han inte längre är den svensk i ligan som spelat längst utan att vinna Stanley Cup.

Polishus i Malmö under bevakning efter våldsvåg

Polisen ökar bevakningen vid flera polisstationer i Malmö efter de senaste dagarnas våldsdåd i staden, skriver polisen på sin hemsida. Åtgärden bedöms inte påverka allmänheten, och har inte vidtagits för att det riktats något konkret hot mot polisen.

”Färsk avföring” bakom förorenade vattnet

Det var avföring i vattnet som orsakade magsjukeutbrottet i norska Askøy, skriver Bergens Tidene. Prover visar att det handlar om färsk avföring. Totalt har 62 personer insjuknat och lagts in på sjukhus. En ettåring har dött av tarminfektion.

Åskoväder drar in – flera bränder efter blixtnedslag

Under natten har ett åskoväder dragit in över östra Svealand och blixtnedslag har orsakat bränder på flera håll. I Uppsala brann fem hästar inne efter en brand som polisen tror har orsakats av blixtnedslag och under morgonen kom larm om att blixten slagit ner i flera villor i Västmanlands län.

Kristersson misstänker Kinapåtryckningar – kräver svar

M-ledaren Ulf Kristersson har skrivit ett brev till FN där han kräver att få veta varför arrangemanget som UNDP skulle ordna 13 maj i Stockholm ställdes in. Enligt SvD misstänker Kristersson att Kina utövat påtryckningar.

EU: Britter måste betala även vid hård brexit

Storbritannien kommer att behöva betala sin återstående del av EU:s budget även om landet lämnar unionen utan avtal. Det säger EU-kommissionen. I avtalet som Theresa May förhandlade fram enades parterna om att britterna skulle betala 44 miljarder euro.

Växter dör ut 500 gånger fortare än tidigare

De senaste 250 åren har nära 600 dokumenterade växtarter dött ut eller utrotats, visar en ny studie. Det är betydligt fler än antalet djurarter under samma tid. Utrotningen av växter går just nu 500 gånger snabbare än vad som varit normalt under jordens historia.

Frankrike vann mot Norge trots otroligt självmål

Wendie Renard efter självmålet.  JEAN-PAUL PELISSIER / BILDBYRÅN

Frankrike tog sin andra raka seger i fotbolls-VM när man slog Norge med 2–1. Eftersnacket handlade mest om den franska storstjärnan Wendie Renards självmål. ”Herrejösses, vilket självmål! Vad är det som händer?” sa C Mores expert Malin Swedberg i sändningen.

Cannabis användes i Kina redan för 2 500 år sedan

Forskare har hittat rester av cannabis i rökelsebrännare från begravningsriter som är 2 500 år gamla, vilket är det äldsta beviset på att cannabis använts som rusningsmedel.

”Vi kan nu börja rekonstruera en bild av begravningsriter som omfattade eld, rytmisk musik och hallucinogen rök, alltihop i syfte att leda in människor i ett förändrat sinnestillstånd”, skriver forskarna.

Dagens händelser

• POLITIK. Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) talar på Järvaveckan
• INRIKES. Konferensen Brilliant minds där bland annat Barack Obama medverkar inleds i Stockholm
KULTUR. Årets sommarvärdar presenteras (13.00)
• UTRIKES. Det konservativa partiet röstar i första omgången om Theresa Mays efterträdare
• SPORT. Två matcher i fotbolls-VM i Frankrike, Australien-Brasilien (18.00) och Sydafrika-Kina (21.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Människor sover på gatan i Hongkong i protest.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Tyst om Hongkong-protester i Fastlandskina

I statliga medier i Kina är det tyst om protesterna i Hongkong, skriver AFP.

De medier som rapporterar om kritiken mot lagförslaget att utlämna Hongkongs invånare till Fastlandskina nämns knappt de massiva folkliga protesterna som pågår på Hongkongs gator.

I stället rapporterar medierna främst om att Hongkongs ledare Carrie Lam pausat införandet av lagen och att hon kommer ta frågan vidare. I kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad skrivs till och med att de flesta Hongkongbor står bakom lagförslaget.

4 min
TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktivist släppt ur fängelse efter massiva protesterna

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid, rapporterar flera medier.

Beskedet om Wongs frigivning kommer efter fortsatta protester mot Hongkongs ledning och tolkas som ett försök att lugna ner situationen.

Demonstranter fortsätter kräva Hongkongledaren Carrie Lams avgång efter att hon har försökt driva igenom en lag som gör att Hongkongs invånare kan bli utlämnade till Kina i rättsprocesser.

Wong anslöt sig till kravet så fort han släppts.

1 tim
Demonstranter/Carrie Lam. TT
undefined

Hongkongs ledning ber om ursäkt: ”Lovar att lyssna”

Hongkongs ledare Carrie Lam ber nu om ursäkt för att hennes administration försökte driva igenom den kritiserade lagen som skulle göra det lättare att lämna ut Hongkong-bor till Kina, skriver AFP.

I ett uttalande skriver Lam att ledningen medger att hanteringen av den nya lagen har haft brister som lett till konflikt och stort missnöje bland många medborgare.

”Ledningen ber medborgarna om ursäkt lovar att ärligt och ödmjukt lyssna på kritiken”, står det i uttalandet.

Enligt Sky News kommer det kriterade lagförslaget nu att skrotas helt.

Igår 13:37
Läs mer om Hongkongprotesterna
Bilar kör genom de mörka gatorna. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklar orsak till elavbrottet – presidenten lovar utreda

Argentinas president Mauricio Macri lovar en grundlig utredning efter det enorma strömavbrott som tidigt på söndagen drabbade i princip hela landet, skriver Reuters. Dessutom slogs strömmen ut i hela Uruguay och även andra länder drabbades i mindre skala.

Enligt Macri berodde avbrottet på ett fel i landets kustnära elnät, men exakt vad som orsakade felet är ännu inte känt.

På eftermiddagen lokal tid hade ungefär halva landet fått tillbaka strömmen, men enligt elbolaget Edesur kommer det att dröja ytterligare flera timmar innan strömmen är tillbaka överallt.

Igår 19:58
Butiker har tvingats att hålla stängt på grund av avbrottet. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hade det här skett en vardag hade det varit kaos”

Det var tur att det massiva strömavbrottet som i princip slog ut elen helt i både Argentina och Uruguay inträffade på en söndag, säger Buenos Aires-bon Silvio Ubermann till AP.

– Hade det här skett på en vardag hade det varit kaos, säger han.

Han berättar att strömmen då och då försvinner sommartid på grund av hög förbrukning, men att han aldrig varit med om ett såhär stort avbrott.

Pedro Salinas som arbetar på restaurang beklagar att avbrottet kom just när Argentina firar fars dag och många restauranger har varit fullbokade, skriver AFP.

Det argentinska elbolaget Edesur har meddelat att man arbetar på att åtgärda problemet och på en del håll har strömmen redan återkommit. Uruguayanska UTE säger hela deras system har återställts från grunden.

Igår 16:23
Läs mer om Strömavbrottet i Latinamerika
Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Sipri: Nordkorea utökar sin arsenal – trots USA-samtal

Nordkorea har kraftigt utökat sin kärnvapenarsenal, från 10–20 i januari i fjol till 20–30 i januari i år, trots att fredssamtalen med USA pågått, skriver SVT Nyheter med hänvisning till en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Ärligt talat så råder det stor osäkerhet när det gäller vår uppskattning av Nordkoreas potentiella kärnvapenförmåga, säger Shannon Kile, expert på Sipri, och tillägger att det beror på att Nordkorea inte är öppet med sin förmåga.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffade USA:s president Donald Trump sommaren 2018 och därefter i februari 2019, men de sista samtalen slutade i fiasko.

Rapporten visar även att antalet kärnvapenstridsspetsar i världen fortsätter att minska. Främst är det länder som Ryssland och USA som begränsar antalet, medan kärnvapenstaterna i Asien och Mellanöstern utökar.

Igår 22:31
Kim Jong-Un och Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sydkorea vill se nytt möte mellan Trump och Kim

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bör träffas igen inom kort. Det anser den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In, skriver AFP.

Enligt Moon behövs ett nytt möte för att undvika att dialogen mellan länderna fastnar i ett dödläge. Han påpekar dock att även om det senaste mötet mellan ledarna inte ledde fram till något har länderna fortsatt att utbyta brev med budskap om att man vill fortsätta samtala.

Moon sa också att han själv hoppas kunna träffa Kim före Trumps planerade besök i Sydkorea i juni.

12 jun
Läs mer om Nordkoreakrisen