Brasiliens drag mot dengue: Släpper ut miljontals mygg
Den kommande månaden ska sex städer i Brasilien släppa ut miljontals myggor som bär på bakterien wolbachia. Målet är att de infekterade myggorna ska hjälpa till att bromsa den snabba spridningen av denguefeber, skriver The Guardian i ett långt reportage.
Bakterien Wolbachia finns nämligen i omkring 60 procent av världens insekter, men inte i aedes aegypti, myggan som sprider denguefeber. Under tidigare pilotprojekt och enligt tidigare forskning tycks de infekterade myggorna hjälpa till att stoppa spridningen. Mer forskning är på väg senare i år.
Sedan årsskiftet har Brasilien registrerat 1,6 miljoner misstänkta fall av sjukdomen – lika många som under hela 2023.
bakgrund
Wolbachia
Wikipedia (sv)
Wolbachia är ett bakteriesläkte som infekterar leddjur och framförallt insekter liksom vissa nematoder. Det är en av världens vanligaste parasitiska mikrob och är sannolikt den vanligaste reproduktiva parasiten i biosfären. Interaktionen med värden är komplex och har i vissa fall utvecklats till mutulistisk snarare än parasitisk. Vissa arter kan inte reproducera sig och inte ens överleva utan att vara infekterade med Wolbachia. En studie kom fram till att mer än 16 % av neotropiska insekter bär på bakterier från detta släkte och att så många som 25-70 % av alla insektsarter är potentiella värdar.
bakgrund
Aedes aegypti (Gulafebernmygga)
Wikipedia (sv)
Gulafebernmyggan, Aedes aegypti (även Stegomyia aegypti), är en art av stickmygga som kan sprida virus som orsakar denguefeber, gula febern, chikungunya och zika. Myggan kommer ursprungligen från Afrika, men finns nu i stora delar av tropikerna, sjukdomarna är dock inte utbredda i hela utbredningsområdet. Arten är vanligt förekommande i tättbefolkade områden. Den kan kännas igen på vita märken på benen och på ett lyrformat märke på thorax.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen