Hem
En kund vid mejerihyllan i en butik. (Fredrik Sandberg /TT / TT Nyhetsbyrån)

Brist på kvarg i svenska butiker: ”Vi gör allt vi kan”

Det råder brist på den populära kvargen, känd för att ha högt proteininnehåll, i matbutiker runtom i Sverige. Det rapporterar P4 Göteborg.

– Det råder lite av en kvargfeber just nu, säger Max Wallenberg, presschef på Arla Foods, till radion.

Han menar att det hänger ihop med träningstrenden. På frågan när konsumenterna åter kan förvänta sig välfyllda hyllor i matbutikerna svarar han:

– Det är jättesvårt att säga, vi gör allt vi kan.

bakgrund
 
Kvarg
Wikipedia (sv)
Kvarg (även stavat kvark) är färskost av surmjölk koagulerad med mjölksyrabakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig söt skummjölk men också koagulerad med mjölksyrabakterier. Kvarg liknar keso, men har slät och krämig konsistens och syrligare smak. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna, kasein, kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslen, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde. Kvarg finns med olika fetthalter, från närmast fettfri till mer gräddiga produkter. Kvarg förbättras inte genom lagring utan har begränsad hållbarhet - cirka 2 veckor i kylskåpstemperatur. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. På senare år har kvarg slagit igenom som ett magert men proteinrikt livsmedel, populärt i olika idrottsdieter. Det är oklart om kvarg förbättrar magens mikroflora. I Tyskland och de baltiska länderna används kvarg traditionellt till exempel i ostkaka, i matlagning, såser, i bakning och som smörgåspålägg. Kvarg med olika fetthalter tillsätts i många bageri/konditori-varor istället för grädde. I Sverige lanserades kvarg i handeln av Arla 1985, under varumärkesbenämningen kesella. Sedan dess har kvarg blivit vanligt vid bakning av lussekatter. Olika sötade kvarg-produkter har också blivit vanliga, smaksatta med bland annat saft, sylt eller vanilj, att ha till dessert eller mellanmål.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen