Bristande uppföljning av postcovid: ”Allvarligt”
Det är okänt hur många som drabbats av postcovid i Sverige – ingen har nämligen i uppdrag att följa upp det, rapporterar Ekot.
– Faktum kvarstår att vi har i dag ingen svensk myndighet som ens bevakar frågan, och det tycker jag är allvarligt, säger Emma Moderato, vice ordförande i Svenska covidföreningen och själv drabbad.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger till radion att myndigheterna ”rent generellt” måste bli bättre på att samla in data.
Socialstyrelsen har tidigare bedömt att över 30 000 svenskar är drabbade.
bakgrund
Postcovid
Wikipedia (sv)
Postcovid (även post-covid, långvariga symtom vid/efter covid-19) är tillstånd som kvarstår efter det akuta skedet av sjukdomen covid-19. Socialstyrelsen rekommenderar likt internationella organ att benämningar som långtidscovid, långcovid eller postakut covid undviks då de kan indikera att en infektion fortsatt pågår utan att detta är säkerställt. De vanligaste symptomen som rapporterats är trötthet, andningssvårigheter, och kognitiv påverkan med fler. Andra har rapporterat bestående feber, hög vilopuls eller hjärtklappning, förändrat lukt- och smaksinne samt mag- och tarmproblem.
Socialstyrelsen uppskattade antalet drabbade till 11 000 i Sverige fram till juni 2021, varav 65 procent var kvinnor.I oktober 2021 fastställde WHO en falldefinition. Forskning pågår och svenska SBU arbetar löpande med en levande evidenskarta över tillförlitliga studier kring ämnet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen