Brottsofferjouren: Utöka stödet till den som vittnar
Det räcker med en enkel förändring för att få vittnen att känna sig tryggare, skriver två företrädare för Brottsofferjouren på DN Debatt. Organisationen vill förändra förundersökningskungörelsen så att vittnen i ett tidigt skede får tillgång till det stöd de har rätt till.
”I dag har polisen ingen skyldighet att informera vittnen om stödet som finns att tillgå.”
De skriver att riksdagspartierna är positiva till en förändring, men att slutbetänkandet från Trygghetsberedningen väntas komma om först två år. I väntan på denna utdragna process, skriver debattörerna, så ”fortsätter vittnesrädslan att spridas”.
Om debattörerna
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande, Brottsofferjouren Sverige
Fredrik Mellqvist, generalsekreterare, Brottsofferjouren Sverige
bakgrund
Brottsofferjouren Sverige
Wikipedia (sv)
Brottsofferjouren Sverige, tidigare Brottsofferjourernas Riksförbund, BOJ, är en svensk ideell organisation som arbetar för bättre villkor för brottsoffer, anhöriga och vittnen. Arbetet baseras på internationella konventioner avseende mänskliga rättigheter. Inom organisationen arbetar många ideellt.
Brottsofferjourernas Riksförbund bildades 1988. 2014 bytte organisationen namn till Brottsofferjouren Sverige och har nu cirka 90 lokala brottsofferjourer runt om i landet som medlemmar. Brottsofferjourerna ger den som drabbats av brott kostnadsfri och konfidentiell hjälp genom utbildade ideella stödpersoner. Brottsofferjouren driver också vittnesstödsverksamhet vid de flesta tingsrätter och hovrätter i Sverige. De utbildade ideella vittnesstöden erbjuder information och stöd till målsägande och vittnen i samband med rättegång.
Sedan 1994 ger Brottsofferjouren Sverige ut tidningen Tidningen Brottsoffer, som utkommer med fyra nummer per år i en upplaga om 13 000.
Brottsofferjourer Sverige delar vart annat år ut Brottsofferpriset till en eldsjäl inom brottsofferarbetet. Förutom äran och en prissumma på 5 000 kr delas en staty av Diana Andersson ut. Priset instiftades 2004.
Läs mer
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen