Hem
Kvinnor vid en bombad byggnad i Zaporizjzja, 7 november. (Kateryna Klochko / AP)

C: Låt inte Ukrainasamtal bli ett nytt München 1938

Sverige måste kliva fram och stötta Ukraina ytterligare innan Donald Trump tillträder som president, skriver flera C-toppar, däribland partiledaren Muharrem Demirok, på SvD:s debattsida.

Centerpartiet befarar att fredsförhandlingar om Ukraina kan leda till ett ”nutida München”, syftandes på överenskommelsen 1938 om Adolf Hitlers ockupation av Tjeckoslovakien.

Det får inte ske igen, skriver Demirok, som vill att Sverige ökar det årliga ekonomiska och militära stödet till Ukraina och att Jas Gripen omgående levereras. Centerpartiet vill även att regeringen bjuder in länderna i Norden och Baltikum för ett möte där politiker och vapenindustrin finner lösningar som stärker Ukraina långsiktigt.

”Just nu står ukrainska mäns och kvinnors hjältemod och uthållighet mellan Putin och Europas fred och frihet.”

Om debattörerna

Muharrem Demirok (C), partiledare
Martin Ådahl (C), ekonomiskpolitisk talesperson
Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson
Mikael Larsson (C), försvarspolitisk talesperson

bakgrund
 
Münchenöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Münchenöverenskommelsen är det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland. Avtalet föregicks av Münchenkonferensen den 29–30 september 1938 med Adolf Hitler som värd. Vid hemkomsten visade Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain upp avtalet. Han menade att avtalet hade "blidkat" Nazityskland och därmed garanterat freden i Europa. Då Tyskland i mars 1939 tågade in med sina soldater i Tjeckoslovakien, och gjorde Tjeckien till Böhmen-Mähren medan Slovakien blev en formellt självständig satellitstat, valde Storbritannien och Frankrike att ge Polen en försvarsgaranti. Den 1 september 1939 utbröt andra världskriget, då Tyskland invaderade Polen och västmakterna svarade två dagar senare med att förklara krig mot Tyskland.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen