Cellupptäckt ”bådar gott” för immunitet mot viruset
För första gången har forskare tittat på immunförsvarets så kallade T-cellers roll i att bekämpa coronaviruset, skriver SvD med hänvisning till tidskriften Science.
Två studier visar att smittade personer har T-celler som riktar in sig på viruset och bidrar till att det förstörs.
– Det bådar gott för utvecklingen av en långsiktig skyddande immunitet, säger Angela Rasmussen till Science.
Studierna visar också att även människor som aldrig varit smittade kan ha T-celler som angriper viruset, troligen för att de blivit smittade av andra coronavirus tidigare.
bakgrund
T-cell
Wikipedia (sv)
T-celler eller T-lymfocyter är en typ av vita blodkroppar som utgör en del av den adaptiva delen av kroppens immunförsvar. De utbildas för att känna igen specifika patogener. Vid en första infektion med en specifik patogen tar det cirka en vecka innan det adaptiva immunförsvaret är fullt utvecklat.
Förstadier till T-celler bildas i benmärgen. Namnet "T-cell" kommer av att de sedan genomgår en mognadsfas i thymus, brässen. Mogna T-celler patrullerar i blodet och lymfsystemet i väntan på att de ska känna igen de delar av ett patogen de är specifika för. För att en T-cell ska känna igen ett antigen krävs en antigenpresenterande cell (APC).
T-celler tillhör immuncelltypen lymfocyter, och kan skiljas från andra lymfocyter som B-celler och NK-celler, genom att de har en särskild receptor på sin cellyta. Flera olika undergrupper av T-celler har upptäckts, var och en med en särskild funktion.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen