Centralbankerna vill se reformer i penningpolitiken
Centralbankerna måste förändra sina penningpolitiska åtgärder – trots den press som Storbritanniens EU-utträde innebär.
Det uttalandet kommer från centralbankernas paraplyorganisation Bank for International Settlements, BIS, efter helgens årsmöte i schweiziska Basel, rapporterar Bloomberg.
I sin rapport konstaterar man däremot att väldigt få centralbanker har möjligheter till ytterligare åtgärder, men att man i stället får fokusera på att göra det bästa av det man har.
– Även om man inte har så mycket utrymme för penningpolitisk stimulans, kan man ändå förbättra kvaliteten på sina utgifter, säger BIS chefsekonom Claudio Borio.
bakgrund
Bank for International Settlements
Wikipedia (sv)
Bank for International Settlements förkortas BIS är ett samarbetsorgan för 60 (2012) centralbanker, däribland Sveriges riksbank. Organisationen grundades 1930 av centralbankerna i Belgien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland samt av två privata bankkonsortier från Japan och USA för att hantera Tysklands betalning av krigsskadeståndet efter första världskriget enligt Versaillesfredens och Youngplanens villkor. BIS har 1930-2003 använt guldfranc som valuta vid internationella avtal. Idag fungerar BIS som "centralbankernas centralbank". I Europa har BIS arbetat för upprättandet av en europeisk centralbank med BIS som en supranationell organisation på nivån ovanför denna megabank.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen