Hem
Johan Bratt och akutsjukvården i Stockholm. TT

Chefläkare: Undvik akuten om läget inte är livshotande

Akutmottagningar över hela landet är hårt ansträngda. Nu uppmanar chefläkare Johan Bratt sjuka att söka annan vård, så länge de inte anser sig vara i livshotande tillstånd, skriver Aftonbladet. Liknande rekommendationer ges också från Norrlands universitetssjukhus.

Flera smittor härjar samtidigt just nu: covid-19, RS-virus och den vanliga influensan. Bratt uppmanar den som känner sig dålig att kontakta sjukvårdsupplysningen 1177 och invänta instruktioner.

– Speciellt som förälder så ska man fundera om man har ett sjukt barn. Är inte barnet livshotande sjukt och har väldigt svårt med andningen, så är det bra att ta det lite lugnt, ringa 1177 och få råd.

Om ett barn inte är sig likt och har tufft med andningen ska man dock komma in, understryker Bratt. Han framhåller att vården i regel har andra alternativ än akuten – exempelvis vårdcentraler och närakuter.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons