Hem
(ANGELOS TZORTZINIS / AFP)

Chefsekonom berömmer Greklands uppoffringar

Vid midnatt upphörde Greklands tredje och sista stödprogram, efter flera år av impopulära åtstramningsåtgärder. 289 miljarder euro har tagits emot i nödlån sedan 2010 och Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, säger att det finns skäl att vara försiktigt optimistisk.

– Den mest akuta fasen av skuldkrisen är löst. Grekland har gjort stora uppoffringar – man har skurit kraftigt i de offentliga finanserna, höjt skatter och gjort dramatiska förändringar för att få bukt med ekonomin. Grekland ska ha beröm för det, säger han till TT.

bakgrund
 
Greklands skuldkris
Wikipedia (sv)
Greklands skuldkris avser den pågående statsskuldskrisen i Grekland i kölvattnet av den internationella finanskrisen som tog sin början i USA under 2007 och 2008. Krisen är en del av den sydeuropeiska statsskuldskrisen som blivit kraftigt omdebatterad under senare år, och har satt hela eurosamarbetet i gungning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen