Linnéa Claeson/Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Linnéa Claeson

Claeson skapar debatt – anklagas för att ljuga

Opinion Influeraren och föreläsaren Linnéa Claeson, som driver Instagramkontot ”Assholes online”, anklagas på Twitter och andra sociala medier för att ljuga och överdriva de sexuella trakasserier hon utsatts för.

Det har orsakat stor debatt och frilansjournalisten Emilie ”Ebbis” Roslund skriver i en krönika i Göteborgs-Posten att det är allvarligt för andra kvinnor om det visar sig att Claeson ljuger.

”Vad händer med vår trovärdighet när det visar sig att Sveriges främsta feminist vittnar om sexuella trakasserier som aldrig ägt rum?”

Hennes krönika kommer efter att podden Haveristerna lyft flera exempel på vad de menar är lögner. Ståuppkomikern och krönikören Marcus Berggren har tidigare skrivit i en krönika i GP att det inte gör något om Linnéa Claeson överdriver då hon driver en viktig fråga.

Claeson har inte velat bemöta kritiken.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Norden
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

1 tim
En frukthandlare i Oslo har satt upp begränsningar för att folk ska hålla avstånd. Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oslobor struntar i nya direktiv: ”Är som 17 maj”

Norge har förbjudit människor att resa till sina stugor över påsk, vilket gör att ovanligt många Oslobor är hemma i stan. Därför har staden utfärdat direktiv om att människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Men enligt Dagbladet valde många Oslobor att strunta i direktiven under lördagen. Bilder visar att mängder med människor är ute på gatorna.

”I stan är det närmast 17 maj-tillstånd”, skriver tidningen, och syftar på Norges nationaldag då norrmännen går man ur huse för att fira.

Igår 16:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Flyktingar från Venezuela som bor på La Ciguena i Madrid. SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellägare ger migranter rum under viruskrisen

Efter att ha behövt stänga ner hotellkomplexet La Ciguena i Madrid på grund av coronaviruset spridning i Spanien, ger ägaren nu flyktingar tak över huvudet under den pågående krisen. Det skriver Reuters.

Ett 60-tal personer, huvudsakligen från Venezuela, bor på La Ciguena – och trots att anställda fått sluta på grund av krisen hjälper de till att förse de tolv barnfamiljerna med mat på volontärbasis.

– Det här är vårt sätt att försöka bidra med något under den här pandemin, säger hotellägaren Miguel Angel Carnero.

Igår 19:46
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Bernt och Ann Marie Olsson pratar i den nya digitala lösningen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Surfplattor på äldreboende motverkar ensamheten

Videosamtal med anhöriga har blivit ett sätt att motverka ensamhet när besöksförbud införts på landets äldreboenden, skriver TT.

Bernt och Ann Marie Olsson, båda 89 år, använder en specialanpassad surfplatta som finns på äldreboendet Kyrkbyns gästhem i Stockholm. De har den stående på rullatorn och får samtal efter samtal från anhöriga.

– Det här är det bästa som kunde ha kommit. Vi har den på hela dagarna, säger Bernt Olsson till nyhetsbyrån.

2 tim
Johan Carlson. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Johan Carlson: Vi får facit först efter fyra-fem år

Det kommer ta lång tid innan vi får se facit på hur länder klarade coronakrisen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en stor intervju med DN.

Carlson säger att man måste väga in hela hälsosituationen och titta på hur det gick för patienter med andra sjukdomar under coronaepidemin och hur barnens psykiska hälsa påverkades.

– Facit är inte antalet människor som dör av coronaviruset. Facit är vad vi ser efter fyra-fem år, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

5 tim
Bild från den stora skogsbranden i Västmanland 2014. JOCKE BERGLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skogsbranden 2014 gjorde Västerås rustat för kris

Västerås kommun står bättre rustad än många andra under coronaepidemin, mycket tack vare att man fick öva under den stora skogsbranden 2014. Det säger stabschefen Mikael Lagergren till SvD.

Bland annat har kommunen snabbt lyckats organisera och aktivera frivilliggrupper som bland annat hjälper äldre att handla.

– Vi hade frivilliga igång redan innan branden, men den sommaren fick alla testa sina färdigheter – i skarpt läge. Och den erfarenheten har vi en väldig nytta av nu, säger Mikael Lagergren.

5 tim
Åsa Fahlén. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackförbund: Låt lärare i riskgrupper stanna hemma

De lärare som tillhör en riskgrupp borde få stanna hemma från jobbet med statlig ersättning. Det kräver Lärarnas riksförbund, enligt SR Ekot.

– Vi anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet utan att få löneavdrag eller att tvingas, som det ibland blivit, felaktigt gå på sjukpenning, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Enigt förbundet finns det vittnesmål där lärare uppmanats att sjukskriva sig, trots att de inte har några symptom.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Sjuksköterskan Sofia Berggren. Simon Eliasson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

1177-sjuksköterskan: Får ta emot mycket ilska och oro

Samtalen till Vårdguidens nummer 1177 har ökat med 400 procent vissa dagar under coronakrisen. En av de som svarar är sjuksköterskan Sofia Berggren, tillförordnad driftschef på Medhelp som driver 1177 i Stockholm.

Den senaste tiden har många ringt för att de vill bli testade för covid-19, säger hon i en intervju med TT.

– Vi har fått ta emot mycket ilska och missnöje. Men nu skulle jag säga att det har lugnat sig en del. Folk har en större förståelse för att vården går på knäna.

1 tim
Personalen på Södersjukhuset, SÖS, fick förra helgen köpa målaroveraller för att klara helgen. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Vårdchefer kan dras inför domstol för brister

Larmen om att svensk vårdpersonal på vissa håll saknar tillräcklig skyddsutrustning för att arbeta med coronapatienter kan leda till att chefer dras inför domstol. Det säger Tommy Iseskog, expert på arbetsrätt, till SVT Nyheter.

Regionerna har enats om att kortärmad skyddsrock räcker och att ansiktsmask inte behövs om man bär visir, något som delvis går emot vad WHO säger.

– Här handlar det om en livsfarlig sjukdom. Att man då till exempel frångår WHO:s riktlinjer är något som man kan komma få stå till svars för i domstol, säger Iseskog.

4 tim
Sara Lei.  TT/Privat
undefined

Läkaren trotsade reglerna – ordnade tiotusentals skydd

Läkaren Sara Lei som jobbar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har på egen hand ordnat fram över 50 000 munskydd och 5 000 skyddsvisir till personalen, skriver SvD.

Men för att lyckas har hon tvingats kringgå byråkrati och regler om upphandling. Hon postade ett inlägg om behovet av utrustning i en grupp på Facebook och dagen därpå strömmade hjälpen in.

En läkare från Kinesiska riksförbundet ordnade fram skydd från Kina som både skänktes och såldes till sjukhuset till självkostnadspris. Trots att hon kringgått reglerna har hon fått stöd från sina chefer.

– Man kan inte låta sig stoppas av en jättebyråkrati när det är kris, säger hon.

Igår 18:22
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Wyckoff Heights Medical Center, New York City. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 3 500 döda i New York – tusentals frivilliga stöttar upp vården efter nöd-sms

Minst 3 565 har dött i covid-19 i New York och delstaten har nu med över 113 000 fall nästan lika många konstaterade sjuka som hela Italien.

På lördagsmorgonen skickades ett nöd-sms till New York Citys samtliga 8,6 miljoner invånare där ännu mer medicinsk personal efterlystes.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sa borgmästaren Bill de Blasio på lördagen.

Enligt myndigheterna har 85 000 människor anmält sitt intresse att hjälpa till efter meddelandet.

6 tim
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Kommande veckan den tuffaste – många döda”

Antalet bekräftade dödsfall orsakade av covid-19 i USA har nu stigit till över 8 000. På en presskonferens säger president Donald Trump att den kommande veckan kommer bli ”den tuffaste” för landet, skriver Bloomberg.

– Många kommer tyvärr att dö, säger han.

Tusentals personer från armén kommer också att skickas till delstater runt om i landet för att assistera i arbetet mot virusspridningen. 1 000 av dem kommer skickas till den hårt drabbade staden New York.

Igår 20:52
Sjukvårdspersonal för bort en avliden person i New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cuomo: New York är fyra till åtta dagar från toppen

I New York har 10 841 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet, meddelade guvernör Andrew Cuomo på lördagen enligt AFP. Ytterligare 630 personer har dött. Båda siffrorna är de högsta hittills. Den totala dödssiffran är nu över 3 500.

Cuomo sa också att han bedömer att New York är fyra till åtta dagar från toppen på utbrottet. Han har också utfärdat en exekutiv order som gör det möjligt för läkar- och sjuksköterskestudenter att rycka in och arbeta.

– På ett sätt vill jag nå toppen så att vi kan ta oss över till andra sidan och börja röra oss ner för berget, sa Cuomo.

Igår 16:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Otto Sonnenholzner/Kropp på gatan i Guayaquil. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Efter kroppar på gatorna – vicepresident ber om ursäkt

Ecuadors vicepresident Otto Sonnenholzner ber om ursäkt efter att döda kroppar legat på gatorna i hårt coronadrabbade miljonstaden Guayaquil, skriver AFP.

– Vi har sett bilder av något som aldrig borde ha hänt och som er offentliga tjänsteman ber jag om ursäkt, sa Sonnenholzner i ett uttalande i går.

Hamnstaden har Latinamerikas största utbrott av covid-19 och en stor del av landets 318 bekräftade dödsfall har skett i Guayaquil, skriver Reuters.

3 tim
En av kylcontainrarna vid Teodoro Maldonado Carbo Hospital i Guayaquil, Ecuador. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Döda ligger i kylcontainrar när bårhusen blivit fulla

Döda kroppar förvaras i tre stora kylcontainer i hamnstaden Guayaquil i Ecuador. Orsaken är att stadens bårhus och sjukhus redan är fulla, rapporterar Reuters.

Ecuador har 318 bekräftade dödsfall i covid-19, men dödssiffran befaras stiga rejält enligt president Lenín Moreno. Dagligen hämtar myndigheterna ett hundratal döda från bostäder, det är dock oklart hur många av dessa som dött av coronaviruset. Eftersom landet är satt i karantän kan inga begravningar genomföras.

2 tim
Bild från Sao Paulo.  Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien kan behöva testa upp till 50 000 – varje dag

Brasiliens hälsodepartement tror att man kommer behöver utföra så många som 30–50 000 coronatester när utbrottet i landet väntas nå sin kulmen i juni – varje dag. Det skriver Washington Post. I nuläget finns kapacitet för 6 700 tester om dagen.

Dessutom tror man att det kan bli svårt att ta fram en lämplig nationell handlingsplan, eftersom landet är så pass stort att klimatvariationerna är stora.

Smittan kan därför tänkas nå kulmen vid olika tidpunkter beroende på var i landet man befinner sig, baserat på tidigare influensautbrott.

Igår 22:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Illustrationsbild: Butiksstråk i Gallerian i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Fastighetsägare tvekar om sänkta hyror trots löfte

Ge företag i utsatta branscher en hyresrabatt på upp till 50 procent. Det var förslaget som regeringen la fram förra veckan. Men förslaget är inte klubbat än, vilket skapar förvirring och frustration bland företag och fastighetsägare, skriver SvD Näringsliv.

Tidningen har talat med flera fastighetsföretag, som sammantaget ger bilden av att de inte vet vad som gäller.

– Osäkerheten gäller både om det verkligen blir ett stöd och vilka branscher som i så fall omfattas, säger advokaten Johan Tollgerdt.

3 tim
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingves: Ser ingen risk för deflation i dagsläget

Coronakrisen skulle enligt gällande ekonomiska modeller kunna försätta den svenska ekonomin i ett läge av deflation, där priserna sjunker och konsumtionen stannar upp. Men den risken finns inte i dagsläget, säger riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju med TT.

– Om vi och det finanspolitiska systemet förser ekonomin med tillräckligt mycket pengar och verksamheter kommer igång igen, då finns det inga skäl att tro att det skulle bli deflation av det hela, säger han.

Att priserna faller på kort sikt går däremot inte att utesluta, säger han, men tillägger:

– Men vi hoppas det här inte varar hur länge som helst.

3 tim
Illustrationsbild. Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debattör: ”Gesell-pengar” kan få fart på ekonomin

Opinion Att stimulera privatkonsumtionen är viktigare än att stödja krisande företag om Sverige vill ta sig ur coronakrisen, skriver Roger Svensson, docent vid Institutet för näringslivsforskning (IFN) på Expressen Debatt.

Han anser därför att regeringen bör dela ut omkring 10 000 kronor till varje vuxen och 5 000 kronor till varje barn. Men helikopterpengar är inte ett bra alternativ eftersom dessa kan sparas undan eller spenderas på livsmedel, där pengarna inte behövs, resonerar Svensson.

Han menar i stället att staten bör betala ut pengarna i en tillfällig valuta, Gesell-pengar, som kopplas till ett digitalt kort. Pengarna kommer sedan att minska i värde varje vecka, vilket ska öka viljan att spendera dem snabbt. De ska också i första hand kunna användas för sällanköpsprodukter och tjänster och inte för köp i matbutiker, skriver Svensson.

”De kontinuerligt beskattade Gesell-pengarna har fördelen att de stimulerar konsumtion i många led under överskådlig tid”, lyder ett av resonemangen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Sabaton på Bråvalla 2015/Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Sabaton fast i Moskva: Fick avbryta turnén vid karantän

Power metal-bandet Sabaton sitter i coronakarantän i ryska huvudstaden Moskva.

– Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger bandets basist Pär Sundström till DT.

Falubandet fick avbryta den pågående Rysslandsturnén när de stränga karantänsreglerna infördes i måndags.

2 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunerna vill virustesta äldreomsorgens personal

Nästan hundra av Sveriges kommuner vill ha större möjlighet att coronatesta personalen inom äldreomsorgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På många håll i landet är det nämligen svårt att lösa bemanningen när många stannar hemma vid minsta tecken på förkylning.

– Det skulle underlätta för våra medarbetare att slippa känna oro för att man är smittad och även för dem som finns runt omkring, säger Maria Jonsson, chef för vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, till radion.

Idag 03:25
Kartin Stjernfeldt Jammeh.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Malmötoppen: Vi är särskilt sårbara under coronakrisen

Malmö är en stad som är särskilt sårbar under coronakrisen, menar finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Hon säger att turism och uteliv, som drabbas hårt under krisen, är branscher som på senare år drivit Malmös tillväxt.

– Nu plötsligt när länder börjar stänga ned och hela våra livsmönster förändras försvinner hela den marknaden, säger hon till tidningen.

Hon säger att regeringens tillskott till kommunerna är välkommet, men att diskussionen om hur man ska kunna finansiera välfärden vid en värre ekonomisk framtid finnas kvar.

Igår 21:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Coronaviruset Fakta om smittan

WHO:s officiella siffror: Över en miljon smittade

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 051 635, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 79 332 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. Över 6 600 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är knappt 57 000.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 4 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 5 april klockan 08.00.

4 tim
Anders Tegnell. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Tegnell: WHO:s vändning i smittfrågan ”problematisk”

Coronaviruset kan vara luftburet, meddelade WHO i fredags efter att länge ha hävdat att det saknades bevis för det.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att Världshälsoorganisationen inte berättat vad de grundar uttalandet på eller visat upp några studier. Han anser att omsvängningen är problematisk och säger att den inte påverkar Sveriges strategi i nuläget.

– Det skulle bli väldigt omvälvande för väldigt mycket av det vi gör. Men det finns inga indikationer på att det är så, säger han.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset