Trumps USA Comeys avsked

Comey: Trump är moraliskt olämplig att vara president

Den tidigare FBI-chefen James Comey går i en intervju till hård attack mot USA:s president Donald Trump.
– Jag tycker att han är moraliskt olämplig som president, säger han till ABC News.
Presidenten måste ställa sig bakom de amerikanska kärnvärdena, menar Comey, och lyfter fram sanningen som det viktigaste värdet.
– Den här presidenten är inte förmögen att göra det.
Det var förra våren som Trump sparkade Comey från posten som FBI-chef. I dagarna kommer Comeys bok, ”A higher loyalty: Truth, lies and leadership”.
Den tv-sända intervjun, som sändes på söndagen i USA, är den första större intervjun som Comey ger sedan han fick sparken. BBC kallar Comeys raka kritik mot den sittande presidenten för ”exceptionell”.

Mer ur intervjun

• Comey tror att det ”definitivt finns tecken på ’förhindrande av rättvisan’” i Trumps agerande. • Comey tror att det är ”möjligt” att ryssarna har någon hållhake på Trump. • Comey kritiserar några av Obamas uttalanden i samband med utredningen om Hillary Clintons epost. • Källan bakom den uppmärksammade underrättelserapporten, Steele-rapporten, bedömdes som trovärdig, enligt Comey. ”Därför var det viktigt att vi försökte reda ut vad vi kunde belägga.” • Trump har inför boksläppet kallat Comey för ”lögnare och läckare”.

Övriga mediers rapportering

Ralph Alswang / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Emanuel Macron. JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Kärnavtalet med Iran

Macron: Avtalet satte stopp för Irans kärnvapen

Den franske presidenten Emanuel Macron hyllade kärnavtalet med Iran när han under tisdagen talade inför FN:s generalförsamling i New York.
– Vad ger oss en lösning på situationen i Iran? Lagen om att starkast vinner? Ensidiga påtryckningar? Nej! sade Macron enligt AFP.
– Vi vet att Iran var på väg mot kärnvapen, men vad stoppade dem? Avtalet från 2015! fortsatte han.
När han mötte journalister strax efter sitt tal sa han att han inte förstår Donald Trumps resonemang att både vilja hindra Iran att sälja olja och samtidigt vilja sänka oljepriset.
– Det skulle vara bra om Iran kunde sälja sin olja. Det skulle vara bra för freden, och bra för det internationella oljepriset, sa Macron.

5 min
Irans president Hassan Rouhani anlände till New York inför generalförsamlingen på tisdagen.  TIMOTHY A. CLARY / AFP
Kärnavtalet med Iran

Iran avfärdar inbjudan till möte som ”Trumps dröm”

Något möte mellan Iran och USA kommer inte att hända. Det var budskapet från Ali Akbar Velayati, en av president Hassan Rouhanis topprådgivare i samband med FN-mötet i New York på måndagen, skriver Reuters. I en intervju med den statliga nyhetsbyrån Irna avfärdar Iran inbjudan från USA som ”Trumps dröm”.
Både Rouhani och Donald Trump kommer att delta vid FN:s generalförsamling som inleds på tisdagen.
Inför mötet kallade Irans revolutionsgarde även Trump för ”ond och äventyrslysten”, och anklagade honom för att föra ett ekonomiskt krig mot Teheran sedan han drog USA ur Iranavtalet tidigare i år.

Igår 11:06
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

MP:s invit till C och L: Alla måste öppna nya dörrar

Gustav Fridolin (MP) ser möjligheter för en regering där S, MP, L och C alla ingår, säger han i SVT:s Agenda. Ett sådant samarbete skulle förvisso kräva kompromisser – men även Alliansen har behövt kompromissa för att få ihop sin politik, fortsätter han, och lyfter bland annat att KD och grupperingar inom M kan tänka sig att regera med stöd av SD.
– Är man beredd att hålla ihop i grunden olika ideologiska strömningar som liberaler och konservativa? frågar han sig.
På frågan om han tror att L och C kan tänka sig att driva sin politik med stöd av V svarar Fridolin att man behöver definiera stöd – och uppmanar alla parter att ”öppna andra dörrar än de vi traditionellt haft öppna”.

Igår 21:21
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Källa: M-falang vill dumpa C och L och samtala med SD

Enligt uppgifter till Expressen driver en grupp inom Moderaterna på för att partiet ska lämna Centerpartiet och Liberalerna – och i stället satsa på samtal med Sverigedemokraterna.
En M-ledamot säger att uppfattningen om att C och L ägnar sig åt ”dubbelspel” är utbredd inom partiet.
– I dag fick vi se Stefan Löfven falla – och sedan kollapsade Alliansen, säger en annan M-källa till Expressen.
Även Aftonbladet har pratat med källor inom Alliansen som vittnar om att de interna stridigheterna blir allt svårare.
– Spricker Alliansen är det framför allt Liberalernas fel, säger en källa till tidningen.

Igår 18:04
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Björklund om KD-beskedet: ”Då spricker Alliansen”

Liberalernas Jan Björklund beskriver KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om att hon inte utesluter att regera med SD-stöd som ”märkligt”.
– Då spricker Alliansen. Men det finns tre andra partier, säger han till Expressen.
Björklund säger även att han uppfattar hållningen som motsatt den KD och de andra tre allianspartierna haft under valrörelsen. Skulle den hållningen förändras är det i stället L som kommer ställa sig utanför en alliansregering, meddelar han i en intervju med TT.
– Det kan jag säga. Jag kommer inte samarbeta med SD.
Även C-ledaren Annie Lööf framhöll att alla allianspartier varit tydliga med att de inte tänker regera med stöd av SD, men framhåller även skillnader mellan C, L och KD:s syn på saken, rapporterar SVT Nyheter.

Igår 14:03
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
TT
Valet 2018 Röster om valet

M + KD? S, C, L? – Så ser talmannens alternativ ut

På torsdag inleder den nye talmannen Andreas Norlén (M) sina talmansrundor – och flera medier går igenom de olika regeringsalternativ han kan välja att fokusera på.
Dagens Nyheter ser fyra alternativ: En Alliansregering, en M+KD-regering med stöd från SD, en blocköverskridande regering med S, C, L och en ren S-regering. Inget av alternativen får egen majoritet och risken för svekdebatter är överhängande i flera fall – särskilt bland högerpartierna, konstaterar man.
Inte heller när SVT går igenom de tre mest troliga statsministerkandidaterna – Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) – framstår något alternativ som givet.
– Ett samarbete mellan S, C och L i riksdagen är möjligt men då gäller det ju för Stefan Löfven att kunna erbjuda Centerpartiet och Liberalerna sakpolitiska eftergifter, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein, som menar att en för tydlig högersväng skapar risk för en svekdebatt även inom S.

Igår 20:46
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Slutar troligen med att Alliansen spricker

Sprickorna i Alliansen är ämnet som flera politiska kommentatorers lyfter i sina analyser efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstats bort av en riksdagsmajoritet.
Det är ett svårt tryck på M-ledaren Ulf Kristersson nu och det kommer förmodligen att sluta med att Alliansen spricker, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Den kommande regeringsbildningen riskerar att äta upp Alliansen inifrån, skriver SVT:s Mats Knutson. C och L driver linjen om en alliansregering med stöd av S eftersom man fruktar att M och KD annars skulle söka stöd hos SD. ”Detta skulle innebära dödsstöten för det allianssamarbete som präglat svensk borgerlighet sedan 2004.”
SvD:s Göran Eriksson kallar läget för ”parlamentarisk mörkerkörning”. SD:s roll kan tvinga fram okonventionella lösningar på regeringsfrågan, konstaterar han.
K-G Bergström skriver i en analys i Expressen att all logik nu pekar på att Ulf Kristersson (M) blir talmannens förste statsministerkandidat men att han regeringsalternativ är bräckligt. Det verkar krävas ”övernaturliga krafter för att lösa regeringsknutarna”, skriver han.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Sverige nu ”går in i väglöst land” och att läget är låst.

Igår 10:13
SD:s Jimmie Åkesson och Björn Söder under talmansvalet på måndagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om valet

Företagare: SD-inflytande ett hot mot näringslivet

Opinion Det svenska näringslivets framgångar bygger på öppenhet, mångfald och globalisering – inte på kortsiktighet och pragmatism. Det skriver 41 näringslivstoppar på DN Debatt – och varnar för att inflytande från Sverigedemokraterna hotar dessa grundvalar.
”Våra verksamheter bygger till stor del på möjligheten att tillvarata en mångfald av kompetenser och erfarenheter”, skriver debattörerna, som även lyfter ett fortsatt EU-medlemskap som en förutsättning för näringslivet.

Igår 19:28
Läs mer om Valet 2018
Brett Kavanaugh Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Senaten tar ställning till Brett Kavanaugh på fredag

Den amerikanska senatens juridiska kommitté kommer att rösta om Brett Kavanaugh som är kandidat till posten som domare i Högsta domstolen klockan halv tio på fredag morgon, lokal tid, rapporterar Politico.
När kommittén beslutat om den kan rekommendera Kavanaugh eller inte kommer sedan senaten i som helhet att rösta, skriver AFP.
Beskedet innebär att omröstningen sker mindre än 24 timmar efter det att Kavanaugh och en av de kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, har vittnat inför senaten.
Demokratiska politiker har tidigare krävt att omröstningen ska skjutas upp på grund av anklagelserna mot Kavanaugh.

Igår 22:54
Michael Avenatti Amanda Lee Myers / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Avenatti: Kvinnan träder fram inom 36 timmar

Advokaten Michael Avenatti räknar med att en kvinna som han företräder kommer att träda fram och peka ut domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp före senatsförhören av Kavanaugh på torsdag.
På Twitter skriver Avenatti att kvinnans namn kommer att bli offentligt när hon själv är redo, men att han räknar med att det ska ske inom 36 timmar. Inlägget postades vid halv tre på tisdagen.
Om kvinnan träder fram blir hon den tredje att anklaga Brett Kavanaugh för övergrepp.

Igår 17:39
Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Trump om anklagelserna: ”Hon har inget, hon var full”

President Donald Trump ifrågasätter öppet trovärdigheten hos Deborah Ramirez, den andra kvinnan att anklaga domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp, rapporterar AFP.
– Hon har ingenting. Hon säger att hon tror att det kanske var han, kanske inte, sa Trump i dag.
– Hon medger att hon var full. Hon medger att det har gått lång tid, fortsatte Trump.
Ramirez har anklagat Kavanugh för övergrepp under deras tid som studenter på Yale. Kavanaugh å sin sida förnekar alla anklagelser.

Igår 16:43
Läs mer om Kavanaughs HD-kandidatur
Morabänken i matchen mot Frölunda den 22 september. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

Krönikor: Slipsgubbarna vill ha bort ”bonnlagen”

En het debatt har blossat upp i Hockeysverige om de nya regler som SHL uppges vilja införa för allsvenska lag som kvalar till ligan.
I grunden handlar SHL:s krav på arenastorlek och eget kapital om att ligan ser ishockeyn som en produkt och publiken som kunder, skriver Expressens Magnus Nyström.
”Jörgen Lindgren (SHL:s vd, reds anm.) och hans närmaste vänner vill inte ha ’bonnlag’ som Mora och Karlskrona i SHL”, skriver han.
Fansens protester mot medieuppgifterna om nya krav, som SHL förnekar, har lett till att ligan skickat ut mejl till klubbarna om att banderoller ska kontrolleras och fans bevakas på sociala medier, avslöjade Expressen i dag.
”De som inte tycker som vi – de registrerar och tystar vi. STASI-fasoner, rakt av”, dundrar Sportbladets Marcus Leifby i en krönika.

Igår 20:46
SHL:s vd Jörgen Lindgren/Luleåfans. TT
SHL 18/19

Luleåsupporter: Får lite Nordkorea-vibbar av SHL

Den svenska ishockeyligan SHL har skickat ut mejl till alla klubbar där man ber dem kontrollera fansens banderoller och hålla koll på supportergrupper på sociala medier. Detta eftersom det skanderats kritiska ramsor under säsongsupptakten.
– Jag får Nordkorea-vibbar av SHL. Det är alldeles uppenbart att de försöker stänga ligan, säger Stefan Baudin, ordförande i Luleåfans till Expressen.
Bakgrunden till kritiken mot ligan är uppgifter i media om att klubbar som kvalar till SHL måste uppfylla ligans krav för uppflyttning redan under kvalet. Uppgifterna förnekas av SHL.

Igår 18:02
Illustrationsbild. Anders Bjurö / TT NYHETSBYRÅN
SHL 18/19

SHL panikmejlar klubbar efter kritiska ramsor

Kritiska ramsor har ljudit över flera ishockeyarenor i Sverige under höstens säsongsupptakt. Det har fått högstaligan SHL att skicka ut ett mejl till samtliga klubbar, rapporterar Expressen.
SHL uppmanar bland annat klubbarnas säkerhetsavdelningar att kontrollera banderoller och att ”scanna av sociala medier där supporterfalangerna kommunicerar”.
– Att det i tredje omgången skanderas ramsor om hockeymördare är olyckligt, och vi vill att det ska göras utifrån rätt information, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till tidningen.

Igår 14:40
Läs mer om SHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Emanuel Macron. JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Årliga FN-mötet

Macron: Avtalet satte stopp för Irans kärnvapen

Den franske presidenten Emanuel Macron hyllade kärnavtalet med Iran när han under tisdagen talade inför FN:s generalförsamling i New York.
– Vad ger oss en lösning på situationen i Iran? Lagen om att starkast vinner? Ensidiga påtryckningar? Nej! sade Macron enligt AFP.
– Vi vet att Iran var på väg mot kärnvapen, men vad stoppade dem? Avtalet från 2015! fortsatte han.
När han mötte journalister strax efter sitt tal sa han att han inte förstår Donald Trumps resonemang att både vilja hindra Iran att sälja olja och samtidigt vilja sänka oljepriset.
– Det skulle vara bra om Iran kunde sälja sin olja. Det skulle vara bra för freden, och bra för det internationella oljepriset, sa Macron.

Igår 20:30
Trumps USA Årliga FN-mötet

Världsledarna skrattade när Trump hyllade sig själv

I dag talade den amerikanska presidenten Donald Trump inför FN:s generalförsamling i New York.
Han började med att berätta hur väl han anser att USA har utvecklats under hans tid vid makten. Han sa att hans administration ”åstadkommit mer på två år än någon annan i historien”, vilket möts av skratt från de församlade världsledarna.
– Okej, jag förväntade mig inte den reaktionen, sa Trump.
Han gick vidare till att prata om mötet med Kim Jong-Un och kallade mötet med honom ”mycket produktivt”.
– Sedan mötet har vi sett framsteg som ingen kunde ana. Raketer flyger inte längre, kärnvapentesterna har avslutats, sa Trump.

Igår 14:56
CAITLIN OCHS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Årliga FN-mötet

Analys: ”Skratten visar att Trump blivit en driftkucku”

Donald Trump verkade uppenbart förvånad när hans överdrifter om sina egna prestationer som president möttes av skratt i FN:s generalförsamling, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.
Att ledarna skrattade åt Trump är på ett sätt roligt och lättsamt, menar Blake, men han påpekar att det skedde på högsta diplomatiska nivå.
”Ledarna vet att deras reaktion spelades in och kanske kan komma att användas emot dem av Trump. Ändå skrattade de”, skriver Blake och konstaterar att Trump har blivit något han inför sitt tillträde sa att en amerikansk president aldrig får vara: En driftkucku.

Igår 19:13
Läs mer om Årliga FN-mötet