Hem
Infraröd bild som visar Jupiter. (TT / NTB Scanpix)

Cykloner och ammoniak på Jupiter: ”Skitkul resultat”

Planeten Jupiter har länge ruvat på hemligheter men ny data från Nasas sond Juno avslöjar aldrig tidigare skådade detaljer som presenteras i tidskriften Science.

Sonden har kommit ner till det översta molnlagret, vilket aldrig tidigare skett, och tagit bilder från de okända polerna på planeten, skriver TT. På bilderna syns en mängd ovala fält, som av allt att döma är väldiga cykloner, varav några har en diameter på 1 400 kilometer. Data visar också att ammoniak väller upp från planetens inre, och bildar gigantiska vädersystem högre upp vid ytan.

Jan-Erik Wahlund på Institutet för rymdfysik i Uppsala är exalterad över resultaten, trots att man ännu bara skrapat på ytan.

– Ja de är skitkul! De här resultaten har vi väntat på.

 
Jupiter
Wikipedia (sv)
Jupiter (symbol: ) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Dess massa är 2,5 gånger så stor som alla de andra planeternas sammanlagda massa. Planeten är en så kallad gasjätte och man är inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom romerska mytologin, Jupiter. Även om namnet är romerskt har planeten varit känd, under andra namn, sedan urminnes tider (till exempel Δίας/Dias på grekiska).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen